Χρυσές δουλειές με κάρτες για αεροπορικές και ξενοδοχεία

Εντυπωσιακή αύξηση κατέγραψαν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς, ενώ την τιμητική τους είχαν και τα ξενοδοχεία.

Ταυτόχρονα, εμφανής είναι πλέον η τάση των καταναλωτών να πληρώνουν με κάρτες ακόμα και για μικροποσά, όπως για παράδειγμα σε τομείς όπως τα fast food.

Οι συνολικές συναλλαγές που έγιναν με κάρτες στην Κύπρο την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2018 έφτασαν τις 36,855 έναντι 30,918 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση πέραν του 19%, την ώρα που ο τζίρος το επταμήνου ξεπέρασε τα €2,42 δισ. έναντι €1,98 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, με άνοδο πέραν του 22%.

Μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις που έφτασε το 152% κατέγραψαν οι συναλλαγές με αεροπορικές εταιρείες, ενώ ο τζίρος στον συγκεκριμένο τομέα άγγιξε το 40%.

Παράλληλα, με αξία συναλλαγών €192 εκατ. ιδιαίτερη ήταν η κίνηση με κάρτες στον τομέα των ξενοδοχείων, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2017. Αριθμητικά, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την πρώτη επταμηνία της χρονιάς σε ξενοδοχεία ανήλθαν στις 383,000 έναντι 156,824 το επτάμηνο του 2017, σημειώνοντας αισθητή άνοδο σε ποσοστό 244%.

Πληρώνουν με κάρτες και για μικροποσά
Αυξημένος κατά 20% ήταν ο τζίρος των καρτών την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2018 στον τομέα των εστιατορίων, φτάνοντας τα €139 εκατ.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι ανοδικές τάσεις που καταγράφει το πλαστικό χρήμα στα fast food, στα οποία οι Κύπριοι παλαιότερα συνήθιζαν να πληρώνουν με μετρητά. Συγκεκριμένα, η αύξηση στις συναλλαγές και την αξία συναλλαγών την πρώτη επταμηνία διαμορφώθηκε στο 58% και 57% αντίστοιχα, αν και ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα €2 εκατ.

Πρώτο το λιανεμπόριο
Εξαιρουμένου του κυβερνητικού τομέα, νούμερο ένα κλάδος του πλαστικού χρήματος παραμένουν οι υπεραγορές, στις οποίες οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 14,8% το επτάμηνο του 2018 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Παράλληλα, ο τζίρος των συναλλαγών στις υπεραγορές αυξήθηκε κατά 9,5% την πρώτη επταμηνία του 2018, φτάνοντας τα €397 εκατ. από €362 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ανεβαίνουν τα ηλεκτρονικά 
Ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι κλάδοι του λιανικού εμπορίου την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Πιο αναλυτικά, κατά 8,5% αυξήθηκε ο τζίρος στις συναλλαγές που έγιναν στα έπιπλα, 5% ήταν η αύξηση στον τζίρο για τον τομέα της ένδυσης, της υπόδησης και των αξεσουάρ, ενώ κατά 3,5% αυξημένος ήταν η αξία των συναλλαγών στα DIY.

Την τιμητική τους συνέχισαν να έχουν την επταμηνία του 2018 τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και computers, ανήλθαν γύρω στα €28 εκατ. έναντι €25,3 εκατ. την επταμηνία του 2017.

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν