Ενδυναμώνουν τη νομοθεσία για το πλαφόν

Περισσότερες εξουσίες στον Διευθυντή και εξουσιοδοτημένους λειτουργούς της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού παρέχει νομοσχέδιο σχετικά με τον καθορισμό πλαφόν τιμών σε ειδικές περιπτώσεις.

Το νομοσχέδιο που αφορά στον καθορισμό ανωτάτων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε ειδικές περιπτώσεις αποσκοπεί στη βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας σε σχέση με τις εξουσίες που παρέχονται στον Διευθυντή της αρμόδιας Υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστώνεται τυχόν παράβαση από την υποχρέωση εφαρμογής των ανώτατων τιμών πώλησης που καθορίζονται δυνάμει του νόμου.

Διαβάστε ακόμα: MIG Vs Δημοκρατία: Πολύ κακό για το τίποτα;

Πιο αναλυτικά, το εν λόγω νομοσχέδιο παρέχει εξουσίες στον Διευθυντή και/ή σε εξουσιοδοτημένους λειτουργούς να εισέρχονται σε οποιοδήποτε χώρο, να επιθεωρούν, να συλλέγουν και να κατάσχουν αναγκαίες πληροφορίες και υλικά από εμπόρους, φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, δημόσιους ή/και ιδιωτικούς φορείς που βρίσκονται σε επαγγελματικούς χώρους, όπως γραφεία, μεταφορικά μέσα και άλλους σχετικούς χώρους. 

Πρόστιμο ή/και φυλάκιση
Την ίδια ώρα, το τροποποιητικό νομοσχέδιο εμπεριέχει πρόνοιες για ποινικά αδικήματα και σχετικές ποινές σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις απορρέουσες υποχρεώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσωπο το οποίο παραλείπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του και/ή το οποίο εκ προθέσεως ή εξ αμελείας παρέχει ψευδείς, ελλιπείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, διαπράττει ποινικό αδίκημα και υπόκειται σε περίπτωση καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €4,000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Τονίζεται ακόμα ότι σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης του, το πρόσωπο αυτό υπόκειται σε ποινή φυλάκισης για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €8,000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Τι αλλάζει
Μεταξύ άλλων, με την προτεινόμενη τροποποίηση, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή έχει την αρμοδιότητα να διερευνά τυχόν παραβάσεις σχετικά με την εφαρμογή των ανώτατων τιμών πώλησης, όπως επίσης να υποβάλλει γραπτή έκθεση προς τον αρμόδιο Υπουργό αναφορικά με το αποτέλεσμα της διερεύνησης.

Παράλληλα, θα είναι σε θέση να εισέρχεται σε κάθε γραφείο, χώρο, γήπεδο και μεταφορικό μέσο των εμπόρων, καθώς και σε κάθε άλλο επαγγελματικό χώρο, εξαιρουμένων των κατοικιών, να ελέγχει τα αρχεία, τα βιβλία, τους λογαριασμούς, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο επαγγελματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως της μορφής αποθήκευσής τους, καθώς επίσης να λαμβάνει ή να αποκτά υπό οποιαδήποτε μορφή αντίγραφο ή απόσπασμα αρχείων, βιβλίων, λογαριασμών και κάθε άλλο έγγραφο επαγγελματικής δραστηριότητας ανεξαρτήτως της μορφής αποθήκευσής τους και οπουδήποτε και αν αυτά φυλάσσονται.

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος