ΕΣΕΛ: Πώς θα διασωθεί

Σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση καλούνται την Τετάρτη 9 Μαΐου τα μέλη και οι πιστωτές της Συνεργατικής Εταιρείας ΕΣΕΛ -ΣΠΟΛΠ ΛΤΔ (E&S), με στόχο την εξέταση και έγκριση του σχεδίου διευθέτησης πιστωτών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ειδοποίηση για την έγκριση του σχεδίου διευθέτησης από τους πιστωτές απαιτείται πλειοψηφία των πιστωτών που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 75% των πιστώσεων.

Σημειώνεται ότι  η Επιτροπεία της εταιρείας εργάζεται για πέραν των δύο χρόνων με στόχο την εξυγίανση της εταιρείας και έχει ήδη προβεί σε συμφωνίες με όλους τους εξασφαλισμένους πιστωτές, οι οποίες έχουν επιτυχώς υλοποιηθεί. 

Διαβάστε ακόμα: Τα funds που φλερτάρουν με Ελληνική για Συνεργατισμό

Όπως επεξηγείται σχετικά στο εν λόγω σχέδιο, με γνώμονα τα τρέχοντα έσοδα της ΕΣΕΛ - ΣΠΟΛΠ, τα οποία βασίζονται εξ’ ολοκλήρου σε ενοικιάσεις των ακινήτων της σε όλες τις πόλεις, έχει εκπονηθεί σχέδιο βάσει του οποίου θα υπάρχει ετήσια καταβολή ποσών έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών από την εταιρεία μέχρι και την πλήρη εξόφληση τους. 

Ταυτόχρονα, πληρωμές έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών θα γίνονται επίσης από καθαρά έσοδα που δύναται να προκύψουν από πωλήσεις ακινήτων της εταιρείας με αποτέλεσμα την πιο έγκαιρη εξόφληση τους

Το σχέδιο διευθέτησης πιστωτών ετοιμάσθηκε από την Επιτροπεία της Εταιρείας ΕΣΕΛ-ΣΠΟΛΠ ΛΤΔ, με τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων Baker Tilly Klitou and Partners Limited, και εγκρίθηκε από τον Έφορο Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών.

Διαβάστε ακόμα: Καζίνο: 250 προσλήψεις μέχρι στιγμής

Αποπληρωμή πιστωτών
Το προτεινόμενο σχέδιο προνοεί άμεση καταβολή ποσού έναντι του υπολοίπου. Συγκεκριμένα, το ποσό των €803.000 (μέρος του ποσού που δόθηκε από τις τράπεζες το 2017, καθώς και από τα διάφορα άλλα εισπρακτέα ποσά) θα κατανεμηθεί άμεσα σε εξασφαλισμένους και μη πιστωτές. Με την κατανομή αυτή αναμένεται να εξοφληθούν πλήρως και άμεσα 64 πιστωτές από τους 389.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση το σχέδιο αποπληρωμής των άλλων (πέραν των τραπεζών) εξασφαλισμένων και μη πιστωτών που εκπονήθηκε, το σύνολο των πιστωτών χωρίστηκε σε τάξεις βάσει την ύπαρξη ή μη εξασφάλισης αλλά και την ποιότητα αυτής. Για την κάθε τάξη πιστωτών προτείνεται διαφορετική μεταχείριση για τις πληρωμές του 2018, ενώ διευκρινίζεται ότι από τον επόμενο χρόνο, ο χειρισμός θα είναι αποκλειστικά ο ίδιος. Το συνολικό ποσό για τις τέσσερις κατηγορίες μη εξασφαλισμένων πιστωτών ξεπερνά τα €8 εκατ.

Μέχρι το 2043 οι αποπληρωμές
Εξάλλου, με βάση το προτεινόμενο Σχέδιο, από το 2019 και μετά, η διεύθυνση της εταιρείας αναμένεται ότι θα ολοκληρώνει τις σχετικές διαδικασίες και θα προχωρά με πληρωμές προς τους πιστωτές μια φορά το χρόνο και συγκεκριμένα με την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μελών των ελεγμένων ετήσιων λογαριασμών του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ακόμα ότι το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει ότι η εταιρεία θα αποπληρώσει πλήρως όλους τους πιστωτές μέχρι το 2043, δηλαδή σε 25 χρόνια.

Συμφωνίες με τράπεζες
Η Επιτροπεία προχώρησε επιτυχώς σε διαπραγματεύσεις με τις εμπορικές τράπεζες (εξασφαλισμένους πιστωτές) με τις οποίες διατηρούσε διευκολύνσεις (Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα), οι οποίες και υλοποιήθηκαν μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2017.

 Συνοπτικά, οι συμφωνίες με Τράπεζα Κύπρου και ΣΚΤ, προνοούσαν την ανταλλαγή ενυπόθηκων ακινήτων και συμμετοχών σε άλλες συνεργατικές εταιρείες (Debt For Asset Swap), με πλήρη εξόφληση των διευκολύνσεων της εταιρείας. 

Με την Ελληνική Τράπεζα, η συμφωνία προνοούσε επίσης ανταλλαγή ενυπόθηκων ακινήτων για μερική εξόφληση των δανεισμού της εταιρείας και αναδιάρθρωση του υπολειπόμενου ποσού. 

Ενοίκια από C.A Papaellinas και Sports Direct
Για τη βιωσιμότητα της εταιρείας η Επιτροπεία αναμένεται να επικεντρωθεί , μεταξύ άλλων στη διαχείριση και εκμετάλλευση/ενοικίαση των ακινήτων της εταιρείας, στη διαχείριση υποθέσεων που κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες δραστηριότητες της εταιρείας (όπως δικαστικές υποθέσεις, είσπραξη χρεωστών), καθώς και στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων προς την Ελληνική Τράπεζα και τη διαγραφή του επιπλέον ποσού των €2,5 εκατ .

Παράλληλα, η Επιτροπεία θα επικεντρωθεί  στην υλοποίηση και διαχείριση του σχεδίου αποπληρωμής των πιστωτών όπως αυτό θα επικυρωθεί από τη Συνέλευση των Πιστωτών και Μελών, αλλά και  στη διερεύνηση οποιωνδήποτε ευκαιριών πώλησης ακινήτων της εταιρείας σε συμφέρουσες τιμές με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών εξόφλησης των πιστωτών της.

Κύρια πηγή εισοδήματος της εταιρείας είναι τα ενοίκια που λαμβάνει από τα ιδιόκτητα ακίνητα της, με το μεγαλύτερο μέρος του εισπρακτέου ποσού να προέρχεται από δύο συμβάσεις ενοικίου με την C.A. Papaellinas Emporiki Ltd (υπεραγορές Alpha Mega) και την Sports Direct (Cyprus) Limited, που λήγουν το 2023, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα δέκα χρόνια και 2022 με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα πέντε χρόνια αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Σε τροχία απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ