Μιτσίδης: Ζυμαρικά και άλευρα τεσσάρων γενεών

Μιτσίδης: Ζυμαρικά και άλευρα τεσσάρων γενεώνΆρρηκτα συνυφασμένη με ζυμαρικά και άλευρα η εταιρεία Μιτσίδη συμπληρώνει φέτος 85 χρόνια δραστηριότητας, με τον παραδοσιακό πετρόμυλο των αδελφών Χρυσόστομου και Κώστα στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας το 1932, να αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη βιομηχανία στον τομέα της στην Κύπρο με έντονη παρουσία στο εξωτερικό. 

Οι εξαγωγές του Ομίλου αντιπροσωπεύουν το 17% της ετήσιας παραγωγής με τα προϊόντα να τοποθετούνται στα ράφια μεγάλων αλυσίδων όπως ASDA και TESCO στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, η γκάμα των προϊόντων πέραν των ζυμαρικών επεκτείνεται και σε συναφή προϊόντα όπως πουργούρι, προϊόντα ντομάτας, έτοιμες σάλτσες και κινόα, όλα με το όνομα Μιτσίδη.

Στον Όμιλο έχουν ενσωματωθεί πλέον μέλη της τέταρτης γενιάς η οποία μαθαίνει από την τρίτη, συνεισφέροντας και η ίδια με τις δικές της γνώσεις και απόψεις. Η Μαριέττα Μιτσίδη, marketing manager του Ομίλου, εξιστορεί στο InBusinessNews το business story του Ομίλου, τα νέα πρόσωπα στην εταιρεία, τις διεθνείς συμφωνίες καθώς και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Όμιλος. 

Συμπληρώνονται φέτος 85 χρόνια δραστηριότητας για την εταιρεία Μιτσίδη, ένα όνομα το οποίο έχει διασυνδεθεί με τα ζυμαρικά και άλευρα. Θα θέλαμε έτσι περιεκτικά να μας πείτε ποιο είναι το business story πίσω από την εταιρεία Μιτσίδη, πότε άρχισε και πως άρχισε να δραστηριοποιείται στην κυπριακή αγορά και ποιοι ήταν οι κύριοι σταθμοί στην πορεία της εταιρείας; 
Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1932 ως συνεταιρισμός από τα αδέλφια Χρυσόστομο και Κώστα Μιτσίδη, οι οποίοι μέχρι τότε ασχολούνταν με το εμπόριο ξυλείας. Κάποιες τυχαίες συγκυρίες τους οδήγησαν στην αγορά ενός παραδοσιακού πετρόμυλου στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας και έτσι ξεκίνησαν για πρώτη φορά να δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλευροποιίας και μακαρονοποιίας. Το αλεύρι Μιτσίδη μπήκε από τότε στην αγορά, ενώ τα πρώτα μακαρόνια της επιχείρησης, πωλούνταν χύμα σε ξύλινες κάσες και αργότερα τυλιγμένα σε ένα μπλέ χαρτί, σε συσκευασίες της μισής και μίας οκάς. Επώνυμα, τα μακαρόνια Μιτσίδη μπήκαν στην Κυπριακή αγορά το 1962, με τη δημιουργία του πρώτου «αυτόματου» Μακαρονοποιείου. Σημαντικός σταθμός στην ιστορία των μακαρονιών Μιτσίδη ήταν και το 1965, όταν μπήκαν στην αγορά τα πρώτα Χωριάτικα Μακαρόνια, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα από τα πιο πετυχημένα προϊόντα της εταιρείας. Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε και η πρώτη εξαγωγή μακαρονιών από την Κύπρο στην Αγγλία. Με τα χρόνια η επιχείρηση συνέχισε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται, περνώντας από γενιά σε γενιά. Το 1972 κτίστηκε νέος Αλευρόμυλος στον χώρο του παλιού, ο οποίος είχε καταστραφεί ολοσχερώς σε πυρκαγιά, με το κτίριο αυτό να στεγάζει τον Αλευρόμυλο Μιτσίδη μέχρι σήμερα. Το 1988 κτίστηκε το νέο Μακαρονοποιείο στην Βιομηχανική Ζώνη Ιδαλίου και περίπου 10 χρόνια αργότερα προστέθηκαν τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου, οι κεντρικές αποθήκες, η μονάδα επεξεργασίας αλεύρων και τα σιλό σιτηρών. Σήμερα, ο Όμιλος Μιτσίδη αποτελεί την μεγαλύτερη βιομηχανία αλεύρων και ζυμαρικών στην Κύπρο, με έντονη παρουσία και στο εξωτερικό. Τα μακαρόνια Μιτσίδη έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του Κύπριου καταναλωτή σαν τα αγαπημένα μακαρόνια της Κύπρου, αφού εδώ δεκαετίες κυριαρχούν με διαφορά στην Κυπριακή αγορά. 
 

 


Ποια είναι τα άτομα πίσω από την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας; Ποια είναι τα άτομα που βρίσκονται σήμερα στο πηδάλιο της εταιρείας; 
Σήμερα, η διεύθυνση και διαχείριση του Ομίλου βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, όχι όμως αποκλειστικά, αφού είμαστε πλέον μια Δημόσια Εταιρεία, με Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο περιλαμβάνει και ανεξάρτητους συμβούλους, και εφαρμόζουμε διαφανή συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Μέλη της τέταρτης γενιάς έχουν τα τελευταία χρόνια ενσωματωθεί και αναλάβει διάφορους ρόλους στην εταιρεία. Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου η τέταρτη γενιά μαθαίνει από την τρίτη, συνεισφέροντας και με τις δικές της γνώσεις και απόψεις. Σίγουρα το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει διανύσει τέσσερεις γενιές αποτελεί παράγοντα επιτυχίας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τεράστια πρόκληση για να υπάρξει συνέχεια στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες του έντονου ανταγωνισμού που επικρατούν σήμερα.

Ποια προϊόντα παρασκευάζει σήμερα ο όμιλος εταιρειών Μιτσίδης; 
Ο Όμιλος Μιτσίδη αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη βιομηχανία αλεύρων και ζυμαρικών στην Κύπρο. Πέρα από τα 20 και πλέον είδη αλεύρων πολυτελείας που παράγει σε συσκευασίες των από 1 έως και 25 κιλών, σήμερα παρασκευάζει και διαθέτει στην Κυπριακή αγορά πάνω από 40 διαφορετικά είδη ξηρών ζυμαρικών, τα οποία περιλαμβάνουν κλασσικά ζυμαρικά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, ζυμαρικά τρικολόρε, παιδικά ζυμαρικά, τορτελλίνι, λαζάνια, κανελλόνια, και τα γνωστά χωριάτικα μακαρόνια. Παρασκευάζει επίσης και δύο είδη φρέσκων/κατεψυγμένων παραδοσιακών ραβιόλων. Ο Όμιλος επίσης διαθέτει στην Κυπριακή αγορά και πολλά άλλα συναφή προϊόντα όπως πουργούρι, προϊόντα ντομάτας, έτοιμες σάλτσες και κινόα, όλα με το όνομα Μιτσίδη, καθώς τα Ελληνικά ρύζια και όσπρια Agrino. Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται με επιτυχία και στον τομέα της διάθεσης Πρώτων Υλών Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας, με το τμήμα αυτό να αναπτύσσεται συνεχώς, τόσο σε όγκο πωλήσεων όσο και σε γκάμα προϊόντων.

Ο Όμιλος πραγματοποιεί εξαγωγές και σε ποιες αγορές; 
Η ανάπτυξη των εξαγωγών πάντοτε υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας μας. Σήμερα, οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν ένα 17% των πωλήσεων μας, με το κύριο μέρος τους να αφορά εξαγωγές αλεύρων προς όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου. Οι εξαγωγές αυτές είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας συνεργασίας που η εταιρεία Μιτσίδη σύναψε με την πολυεθνική Pizza Hut International εδώ και 20 χρόνια, όταν καταφέραμε να γίνουμε ένας από τους εγκεκριμένους προμηθευτές αλεύρων της αλυσίδας διεθνώς, και αποκλειστικοί προμηθευτές για την συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη. Αρκετά σημαντικές είναι και οι εξαγωγές των ζυμαρικών Μιτσίδη, με κύριες αγορές το Ηνωμένο βασίλειο και τον Λίβανο. Στο Ηνωμένο βασίλειο τα μακαρόνια Μιτσίδη έχουν τοποθετηθεί σε μεγάλες αλυσίδες όπως τα ASDA και TESCO, γεγονός που θεωρούμε ότι μας τιμά ιδιαίτερα. Να αναφέρω ότι τα άλευρα και ζυμαρικά Μιτσίδη είναι τα μόνα επώνυμα Κυπριακά άλευρα και ζυμαρικά που πωλούνται και στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία και ποια είναι τα σημαντικά χαρτιά που έχει να προτάξει, δεδομένης της μεγάλης γκάμας ζυμαρικών που υπάρχουν στην κυπριακή αγορά;
Χωρίς αμφιβολία η αλματώδης αύξηση των εισαγωγών ζυμαρικών στην Κύπρο μετά την ένταξη μας στην ΕΕ μας έχει επηρεάσει αφού έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο ανταγωνισμός. Παρ’ όλα αυτά όμως, ο ανταγωνισμός μας πρόσφερε και μια ευκαιρία να δοκιμαστούμε στα δύσκολα και σίγουρα έχουν προκύψει και θετικά. Έχουμε δεί την δύναμη του δικού μας brand, που παρ’ όλο τον ανταγωνισμό, μας διατηρεί σταθερά στην κορυφή, χάρις στην διαχρονική ποιότητα που προσφέρουμε και την εμπιστοσύνη με την οποία οι Κύπριοι καταναλωτές μας στηρίζουν. Η μεγαλύτερη μας πρόκληση σήμερα είναι να εξακολουθήσουμε να διατηρούμε τα ψηλά μερίδια μας στην Κυπριακή αγορά και ασφαλώς να συνεχίσουμε την επέκταση μας και στο εξωτερικό μέσω των εξαγωγών.

 

 

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά