Lordos Plastics: Τα πλαστικά της Κύπρου

Με αρχική έδρα την Αμμόχωστο και σημερινή τη Λεμεσό, η Lordos United Plastics Public παράγει και εμπορεύεται στις εγκαταστάσεις της 2.500 διαφορετικά είδη βιομηχανικής και οικιακής χρήσης, σωλήνες και εξαρτήματα.
 
Διαθέτοντας σύγχρονο εξοπλισμό, επενδύει συνεχώς σε νέες τεχνολογίες διασφαλίζοντας στις διαδικασίες της την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με τους Αντώνη Παναγή, διευθυντή παραγωγής σωλήνων, εξαρτημάτων και προφίλ και Πόλυ Τσίγκη, διευθυντή παραγωγής οικιακών και βιομηχανικών προϊόντων.

 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1959 από τον Φώτιο Δ. Λόρδο με έδρα την Αμμόχωστο και αρχική ονομασία Lordos Plastics. Μετά τα γεγονότα του 1974 δραστηριοποιήθηκε και επεκτάθηκε στη Λεμεσό, με την κατασκευή νέου εργοστασίου, καθώς και αποθηκών. Το 2000 μετατράπηκε από ιδιωτική σε δημόσια, με την ονομασία Lordos United Plastics Public, ενώ τον επόμενο χρόνο εντάχθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. 

Διαβάστε ακόμα: KT: Καμπανάκι για δάνεια με καθυστέρηση + 90 ημερών

Υπάρχουν δύο μονάδες παραγωγής στη Βιομηχανική περιοχή Ύψωνα της Λεμεσού. Στη μία παράγονται βιομηχανικά και οικιακά είδη και στην άλλη οι σωλήνες και τα εξαρτήματα. Το λιμάνι της πόλης ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους για τη δημιουργία του νέου εργοστασίου στη σημερινή του τοποθεσία, γιατί από εκεί μπορούν να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες της εισαγωγής πρώτων υλών, οι εξαγωγές, αλλά και η εξυπηρέτηση των πελατών ανά την Κύπρο.

Καθημερινά παράγονται, κατά μέσο όρο, 25 διαφορετικά είδη σε διάφορες ποσότητες, από μερικές εκατοντάδες μέχρι και δεκάδες χιλιάδες, αναλόγως του είδους. 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
Στις περισσότερες περιπτώσεις η παραγωγή γίνεται σε μία μόνο φάση. Ωστόσο, σε διαδικασίες, όπως αυτή των σακουλιών, γίνεται σε δύο και εκεί όπου απαιτείται συναρμολόγηση, σε τρείς. 

Με την πάροδο των χρόνων και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, η παραγωγική διαδικασία έχει απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα με παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής, λόγω κυρίως του ότι ο σύγχρονος εξοπλισμός συντείνει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο σύνολο της διαδικασίας η παραγωγή δεν διαφοροποιείται σε όποια αγορά κι αν απευθύνεται. Αυτά που ενίοτε αλλάζουν είναι η συσκευασία και η σήμανση των προϊόντων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών.

Η παραγωγή εργάζεται πέντε μέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 24 ώρες σε τρεις βάρδιες.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Ολύμπιος: Διεκδικεί την προεδρία του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Κάποιες από τις καινοτόμες διαδικασίες που ακολουθούνται είναι η τριστρωματική παραγωγή film, η παραγωγή ρολών σακουλιών interleaf, η ανακύκλωση και η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών. 

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Γενικά στις μονάδες παραγωγής γίνεται επεξεργασία κατά μέσο όρο 40 τόνων πρώτης ύλης ημερησίως. Το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, που φτάνει, περίπου, τους 15 τόνους ημερησίως. 

Παρόλη την τεχνολογική εξέλιξη, ο ανθρώπινος παράγοντας εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικός. Στο τμήμα παραγωγής εργάζονται 110 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται εργάτες, χειριστές μηχανών, μηχανικοί, επιστάτες, συντηρητές και ελεγκτές ποιότητας.

Οι διανομές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, σε όλη την Κύπρο. Πραγματοποιούνται, κατά μέσο όρο πάνω από 150 την ημέρα, με τα προϊόντα να διατίθενται σε όλες τις υπεραγορές, σε καταστήματα DIY και μεταπωλητές.

ΣΤΟΧΟΙ
Η Lordos United Plastics Public έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του τμήματος παραγωγής film και σακουλιών, με την αγορά σύγχρονων συστημάτων, τα οποία είναι κατασκευασμένα από κορυφαίους ευρωπαϊκούς οίκους. 

*Το δημοσίευμα είναι μέρος του αφιερώματος για τη βιομηχανία της Κύπρου το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό IN Business τεύχος Μαΐου 2017

Δειτε Επισης

Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου