Ελληνικοί όμιλοι με παρουσία στην Κύπρο

Την ώρα που η Ελλάδα περνά μέσα από τη βάσανο του δημοψηφίσματος, της αβεβαιότητας και της οικονομικής ασφυξίας από τα μέτρα περιορισμού διακίνησης κεφαλαίων, πολλοί διερωτούνται τι γίνεται με ελληνικές εταιρείες πέραν των ελληνικών τραπεζών οι οποίες λειτουργούν μέσω θυγατρικών στην  Κύπρο.

Πάντως, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά, κυρίως στο εμπόριο της χώρας. Κάποιες από τις πιο γνωστές είναι η αλυσίδα καταστημάτων Jumbo, οι υπεραγορές Carrefour, τα καταστήματα τεχνολογίας και βιβλίου Public αλλά και το κατάστημα ΙΚΕΑ. Οι εν λόγω εταιρείες συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους μεγάλους πρωταγωνιστές των κλάδων τους, με ισχυρή παρουσία και κερδοφορία.

Carrefour
Η αλυσίδα υπεραγορών αποτελεί τη μεγαλύτερη του κλάδου, με τον ισχυρότερο τζίρο και τα περισσότερα καταστήματα στην αγορά της Κύπρου. Μάλιστα, η αλυσίδα ανήκει σε εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, η οποία κατέχεται κατά 95% από τον όμιλο Μαρινόπουλο και στον παλαιό ιδιοκτήτη των υπεραγορών Chris Cash & Carry το υπόλοιπο ποσοστό. Το InBusinessNews είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η πορεία των Carrefour στην Κύπρο είναι κερδοφόρα.

ΙΚΕΑ
Η σουηδική αλυσίδα καταστημάτων επίπλου και άλλων ειδών σπιτιού λειτουργεί στην Κύπρο μέσω του ελληνικού ομίλου Fourlis. Το κατάστημα ΙΚΕΑ άλλαξε την αγορά στην Κύπρο, ενώ κερδίζει πελάτες από ολόκληρη τη χώρα. Σημειώνεται ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Κύπρο και μέσω των καταστημάτων Intersport.

Public
Με καταστήματα σε όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Κύπρου, τα καταστήματα Public αποτελούν ένα από τους πρωταγωνιστές της τοπικής αγορά τεχνολογίας αλλά και βιβλίων. Η αλυσίδα έκανε το μπάσιμό της στην κυπριακή αγορά με ένα κατάστημα στο mall του ομίλου Σιακόλα στη Λευκωσία, ενώ σήμερα αριθμεί συνολικά τρία καταστήματα, όλα σε εμπορικά κέντρα (Λευκωσία, Λεμεσός και Πάφος).

Jumbo
Στη δεκαετία του 1990 το κατάστημα παιχνιδιών Jumbo λειτουργούσε στην Κύπρο ένα κατάστημα στο εμπορικό κέντρο City Plaza στη Λευκωσία. Στη συνέχεια έκανε το μεγάλο άνοιγμα στην αγορά με το μαγαζί στη Λακατάμεια, ενώ ακολούθησε ένα εφάμιλλό του στη Λεμεσό. Η συνέχεια δόθηκε με νέο κατάστημα στο mall της Πάφου, αλλά και με νέο μαγαζί στη Λάρνακα. Τελευταίο «κτύπημα» από τα Jumbo αποτέλεσε η λειτουργία ακόμη ενός καταστήματος στη Λεμεσό, σε χώρο όπου κάποτε στεγαζόταν εμπορικό κέντρο του ομίλου Ορφανίδη. Τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου των Jumbo που δημοσιεύονται στην Ελλάδα αναφέρονται σε μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης στην Κύπρο, ο οποίος κάποτε «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό.

 

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών