Dairius: Μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του κοινού για το τελικό συνέδριο του  καινοτόμου περιβαλλοντικού προγράμματος Dairius με τίτλο: «Περιβαλλοντική Διαχείριση Αποβλήτων στην Κτηνοτροφία και Γαλακτοβιομηχανία - Τρέχουσες Προκλήσεις και Ευκαιρίες».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού (ΕΒΕΛ) με τη συμμετοχή ερευνητών από Κύπρο αλλά και το εξωτερικό. Στόχος του προγράμματος είναι η ενεργειακή εκμετάλλευση των ληγμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κύπρο, καθώς και η προώθηση της προτεινόμενης τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο.

 

Το περιβαλλοντικό έργο Dairius είναι ένα πρότυπο καινοτόμο έργο που ξεκίνησε στην Κύπρο με αρωγό την γαλακτοβιομηχανία Χαραλαμπίδης Κρίστης τον Φεβρουάριο του 2012 με σκοπό την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης για την ολοκληρωμένη ενεργειακή εκμετάλλευση γαλακτοκομικών προϊόντων μετά την ολοκλήρωση του ωφέλιμου κύκλου ζωή τους, σε υφιστάμενες κεντρικές μονάδες αναερόβιας συγχώνευσης αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, έγινε ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση ενεργειακής εκμετάλλευσης αποβλήτων στην κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία, τα υφιστάμενα μέτρα διαχείρισης και τη νομοθεσία, τα κυριότερα αποτελέσματα που προέκυψαν στα πλαίσια του έργου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και τρόπους χρηματοδότησης από Εθνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μέσα από το έργο DAIRIUS υλοποιήθηκε σταδιακά η περιβαλλοντική ανασκόπηση της κυπριακής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και ο σχεδιασμός και η κατασκευή της πιλοτικής μονάδας. Πέραν από την προστασία του περιβάλλοντος, επιδιώκεται όπως η προτεινόμενη τεχνολογία αποτελέσει παράδειγμα  για την ενεργειακή εκμετάλλευση των ληγμένων γαλακτοκομικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο.

Φορείς του Προγράμματος είναι η εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η εταιρεία RTD Talos, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, η Animalia Genetics και η Green Technologies.

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ