SIGAN MANAGEMENT: Τίποτα δεν πετιέται

Από τον κτηνοτρόφο στο σφαγείο, το εργαστήριο και το κρεοπωλείο, όλα τα ζωικά υπολείμματα μπορούν να τύχουν επεξεργασίας από τη Sigan Management Ltd. Μάλιστα, η Κύπρος είναι μπροστά στη συγκεκριμένη κατηγορία διαχείρισης αποβλήτων, όπως αναφέρει ο διευθυντής της εταιρείας, Σόλωνας Καρασιαλής.

Η Sigan Management Ltd ιδρύθηκε το 2004 από τον Σίμο Γαλαταριώτη και αποτελεί μέλος του Galatariotis Brothers Group of Companies. Πρόκειται για εταιρεία που παρέχει για όλη την Κύπρο υπηρεσίες περισυλλογής, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης ζωικών υποπροϊόντων, που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Καρασιαλή, η εταιρεία διαχειρίζεται δύο μονάδες επεξεργασίας που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της συναποτέφρωσης και μία που λειτουργεί με τη διαδικασία της αποτέφρωσης, κατέχοντας άδειες διαχείρισης για όλες τις κατηγορίες ζωικών αποβλήτων - 1, 2 και 3 - από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. «Διαθέτει στόλο 15 ειδικά διαμορφωμένων φορτηγών οχημάτων που περισυλλέγουν καθημερινώς νεκρά ζώα και ζωικά απόβλητα από όλη την Κύπρο», είπε. 

Εξήγησε ότι η οργάνωση γίνεται από το τηλεφωνικό κέντρο, που βρίσκεται σε μία από τις μονάδες στην Κοφίνου, μέσω παρακολούθησης των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο με δορυφορικό σύστημα GPS. «Αυτή τη στιγμή η εταιρεία περισυλλέγει όλα τα νεκρά ζώα κατηγορίας 1 απ’ όλη την Κύπρο, μία σημαντική ποσότητα ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 3 από σφαγεία, κρεοπωλεία και εργαστήρια κοπής κρεάτων, αλλά κι από παραγωγούς», σημείωσε. Συνεργάζεται, επίσης, με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με τοπικές Αρχές της επαρχίας Λευκωσίας, το Τμήμα Τελωνείων, κτηνιατρικές κλινικές, καταφύγια ζώων και άλλους φορείς.

Υποχρεωτική η διαχείριση 

Η διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων είναι υποχρεωτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων και τη συνεχή αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Όπως εξήγησε, οι κανονισμοί της ΕΕ προνοούν τη διαχείριση όλων των ζωικών προϊόντων, μέσω εγκεκριμένων μεθόδων, ανάλογα με την επικινδυνότητα. «Στην Κύπρο επεξεργαζόμαστε ένα πολύ ψηλό ποσοστό του συνόλου των ζωικών αποβλήτων. Αυτό είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για πλήρη εφαρμογή των προνοιών των ευρωπαϊκών κανονισμών», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Σε σχέση με τις άλλες χώρες και σε ό,τι αφορά στα απόβλητα κατηγορίας 1, η Κύπρος κατέχει ηγετική θέση, καθώς η Sigan Management περισυλλέγει όλα τα νεκρά ζώα εντός 24 ωρών. 

Το μέγεθος της Κύπρου είναι τέτοιο που το Κράτος μπορεί να παρέχει αυτή τη διευκόλυνση, ενώ σε άλλες χώρες οι παραγωγοί  - φάρμες, κρεοπωλεία και άλλοι - πρέπει να διευθετούν από μόνοι τους την επεξεργασία των αποβλήτων, οπόταν η ταφή των ζώων με όλα τα συνεπακόλουθα για το περιβάλλον δεν παύει να υπάρχει». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η εταιρεία επεξεργάζεται, περίπου, 50 τόνους αποβλήτων ημερησίως. Η συνολική δυνατότητα των μονάδων είναι, περίπου, 230 τόνοι ημερησίως και είναι αρκετή για να καλύψει όλα τα ζωικά απόβλητα που παράγονται στην Κύπρο».
Τα ζωικά απόβλητα εξάγονται σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία. Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας από τις εξαγωγές αυτές ανήλθαν το 2014 σε €810.000 και στόχος της είναι τώρα η αύξηση του μεριδίου στα υποπροϊόντα κατηγορίας 3 που περισυλλέγονται. «Οι οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται είναι σημαντικές και θα συνεισφέρουν θετικά στην κερδοφορία της εταιρείας», κατέληξε ο κ. Καρασιαλής .

•    Τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στη Λευκωσία, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο και οι μονάδες επεξεργασίας στη Βιομηχανική Ζώνη Κοφίνου.

•    Εργοδοτεί 43 άτομα.

•    Ο ετήσιος τζίρος της ανέρχεται, περίπου, στα €3 εκ.

Παρουσίαση στο περιοδικό IN Business, τεύχος Μαΐου.

Δειτε Επισης

Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ