Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για τον νέο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό

Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Κύπρου ιδιοκτησίας της Power Energy Cyprus (PEC) στην περιοχή του Βασιλικού η λειτουργία του οποίου αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον χάρτη ενέργειας στην Κύπρο.

Η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου έγινε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αγιασμό τελέστηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β’.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και κρατικών αξιωματούχων, πρέσβεων, υπουργών, διευθυντών και στελεχών εκ των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων της Κύπρου, καθώς και εκλεκτών συνεργατών των διοργανωτών.

Ο πρώτος ιδιωτικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου, το κόστος του οποίου θα είναι €200 εκατ., θα έχει δυναμικότητα 260MW και θα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και το 1/3 των σημερινών αναγκών του τόπου μας, ενώ για την κατασκευή του θα εργοδοτηθούν περίπου 450 άτομα, ενώ για την λειτουργία του θα δημιουργηθούν περίπου 100 καινούργιες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων.

H χρηματοδότηση του έργου έχει ήδη εξασφαλιστεί από ίδια κεφάλαια και δανειοδότηση από ομάδα τραπεζών στην οποία Leader θα είναι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία πάντοτε υποστηρίζει τον Όμιλο μας. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην χρηματοδότηση έχουν εκφράσει η Eurobank, η RCB, η Hellenic και Alpha Bank, εκπρόσωποι των οποίων είναι ανάμεσα μας σήμερα.
Πολλοί ξένοι και κύπριοι επενδυτές, εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού, ο οποίος αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά εισοδήματα στους μετόχους του. Υπάρχει δε η πρόθεση πακέτα μετοχών να διατεθούν σε επενδυτές που αναζητούν μακροπρόθεσμη απόδοση.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου