Κ. Χρυσοχός: Θεμελίωση του σημαντικότερου ιδιωτικού έργου υποδομής

Ιστορική για την Οικονομία της Κύπρου χαρακτήρισε την θεμελίωση του νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού ο ιδρυτής του Ομίλου Εταιρειών Cyfield, Κυριάκος Χρυσοχός επισημαίνοντας πως πρόκειται για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ιδιωτικό έργο υποδομής που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Ο κ. Χρυσοχός υπογράμμισε πως με την ολοκλήρωση του σταθμού αρχίζει πραγματικά η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, προσθέτοντας ότι θα επιφέρει σημαντική μείωση, στην τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Θα συμβάλει επίσης στην μείωση του επιχειρηματικού κόστους, δίδοντας μια μεγάλη ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, όπως: Μείωση του κόστους των προϊόντων και των υπηρεσιών, μείωση του πληθωρισμού, και αύξηση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος. Ταυτόχρονα, το κάθε νοικοκυριό θα αισθανθεί την άμεση εξοικονόμηση στα μηνιαία έξοδα του».

Για την κατασκευή του σταθμού, ανέφερε ο κ. Χρυσοχός, θα εργοδοτηθούν 450 περίπου άτομα, ενώ για την λειτουργία του θα δημιουργηθούν περίπου 100 καινούργιες  θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο πρώτος ιδιωτικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου, το κόστος του οποίου θα είναι €200 εκατ., θα έχει δυναμικότητα 260MW και θα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και το 1/3 των σημερινών αναγκών του τόπου μας. «Μαζί με την υπάρχουσα παραγωγή, θα καλύπτονται δηλαδή πλήρως οι ανάγκες της Κύπρου σε ρεύμα, μέχρι τουλάχιστον το 2025, νοουμένου ότι θα συνεχίσει ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης. Συνεπώς, ανάγκη για περισσότερες άδειες δεν υφίσταται».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχό, ο σταθμός θα λειτουργεί με καινούργια τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, με 2  αεριοστρόβιλους, που θα καίνε φυσικό αέριο, και που θα προμηθεύσει η Αμερικάνικη Εταιρεία General Electric. «Με συνέπεια και σεβασμό στο περιβάλλον, οι εκπομπές του σταθμού μας θα πληρούν τους ευρωπαϊκούς στόχους του 2020, που περιορίζουν τις εκπομπές ρύπων NOx και SOx κάτω από 50 ppm. Οι αναμενόμενη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, υπολογίζεται να είναι 50% χαμηλότερη από τη μέση σημερινή εκπομπή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας».

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχός τόνισε ότι εξέφρασε την ευχή όπως δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, για να σταματήσουν πλέον τα  μεγάλα πρόστιμα που πληρώνονται για το Βαρύ Μαζούτ.

Εργασίες με εντατικούς ρυθμούς
Οι εργασίες για την κατασκευή του νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της εταιρείας Power Energy Cyprus (PEC) συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από την Cyfield Construction Ltd, στην οποία ανατέθηκε η εργολαβία του έργου.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός, η προμήθεια, η εγκατάσταση και η συντήρηση του εξοπλισμού έχει ανατεθεί στην General Electric, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους της στον κόσμο. Τεχνικοί σύμβουλοι είναι η αγγλική συμβουλευτική εταιρεία Mott McDonald που εξειδικεύεται σε μελέτες αυτού του είδους διεθνώς.

Αρχιτέκτονας του σταθμού είναι ο Δημήτρης Κωνσταντίνου και Στατικός Μηχανικός ο Άντρος Αχιλλέως. Σημαντική είναι και η συμβολή των PWC και Ernst & Young για την εκπόνησή των επιχειρηματικών μελετών, με την συμβολή του εμπειρογνώμονα καθηγητή κ. Κάπρου.

Χρηματοδότηση έργου
H χρηματοδότηση του έργου έχει ήδη εξασφαλιστεί από ίδια κεφάλαια και δανειοδότηση από ομάδα τραπεζών στην οποία Leader θα είναι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία πάντοτε υποστηρίζει τον Όμιλο μας. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην χρηματοδότηση έχουν εκφράσει η Eurobank, η RCB, η Hellenic και Alpha Bank, εκπρόσωποι των οποίων είναι ανάμεσα μας σήμερα.

Πολλοί ξένοι και κύπριοι επενδυτές, εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού, ο οποίος αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά εισοδήματα στους μετόχους του. Υπάρχει δε η πρόθεση πακέτα μετοχών να διατεθούν σε επενδυτές που αναζητούν μακροπρόθεσμη απόδοση.

Διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος
Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος του σταθμού θα διατίθεται μέσω του δικτύου της Αρχής Ηλεκτρισμού. Η διαχείριση του δικτύου θα γίνεται πλέον από ανεξάρτητη Αρχή, τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.  

Το ρεύμα που θα παράγεται στον σταθμό θα διοχετεύεται απευθείας στους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν την επιλογή να συνδέονται και να αγοράζουν ρεύμα από τον προμηθευτή της επιλογής τους. Δηλαδή ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να συμβληθεί κατευθείαν μαζί μας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Όλοι οι παραγωγοί ρεύματος θα πληρώνουν για τη χρήση του δικτύου ένα σταθερό ρυθμιζόμενο πάγιο το οποίο επιβάλλεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου