Η αποστολή και το όραμα του RISE

Το «Κέντρο έρευνας σε Διαδραστικά Μέσα, Έξυπνα Συστήματα και Αναδυόμενες Τεχνολογίες - RISE»  λειτουργεί ως καταλύτης για την ενίσχυση του οικοσυστήματος της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην καρδιά της Λευκωσίας. Με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας επ’ ωφελεία της κοινωνίας και τη σύζευξη ακαδημαϊκής έρευνας με την πραγματική καινοτομία, οι ερευνητικές ομάδες του Κέντρου Αριστείας RISE εργάζονται εντατικά στην καρδιά της Λευκωσίας! 

Την αποστολή και το όραμα του RISE είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό, ο Διευθύνων Σύμβουλος του RISE, κ. Σπύρος Νικολάου και ο Διευθυντής Έρευνας, Καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο Σπίτι της Συνεργασίας την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 5:30 μ.μ. Το Κέντρο RISE είναι ανοικτό σε όλους τους Κύπριους και στοχεύει στην ανάπτυξη δεσμών, οι οποίοι ενισχύουν την προοπτική γόνιμης αλληλεπίδρασης και ελπιδοφόρας συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τα ερευνητικά προγράμματα, η επιστημονική πρόοδος και η δυνατότητα του Κέντρου Αριστείας RISE να εμβαθύνει στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση πραγματικών (real-world) εφαρμογών,  που βελτιώνουν την καθημερινότητα των χρηστών, ήταν μεταξύ των θεμάτων που περιέγραψαν οι επικεφαλής ομάδων του RISE, η Επίκουρη Καθηγήτρια Δέσποινα Μιχαήλ-Γρηγορίου, ο Καθηγητής Μάριος Αβρααμίδης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λοΐζος Μιχαήλ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Κέντρο Αριστείας RISE ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά του για τη διοργάνωση προγραμμάτων που απευθύνονται στην κυπριακή νεολαία απ’ όλο το νησί.   Η Θερινή Πρακτική Άσκηση RISE για φοιτητές και το πρόγραμμα "Ανερχόμενοι Ερευνητές STEM" για την ανάπτυξη παιχνιδιών προς μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα εμπνεύσει ταλαντούχους νέους Κύπριους, εκθέτοντάς τους στην Έρευνα σε Διαδραστικά Μέσα, Έξυπνα Συστήματα και Αναδυόμενες Τεχνολογίες. To RISE με έμφαση στη προσέγγιση: “Εμπνευσμένο από τον Άνθρωπο, Σχεδιασμένο για τον Άνθρωπο”, εργάζεται αποσκοπώντας στην προώθηση μιας κουλτούρας αλλαγής μεταξύ των μελλοντικών ηγετών και πρωτοπόρων της Κύπρου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της RISE Ltd. και ο κ. Kjartan Bjornsson, Προϊστάμενος Μονάδας Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικής Μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. O κ. Bjornsson υπογράμμισε τον αντίκτυπο του RISE στην ετοιμασία σχετικού έργου που θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός προσβάσιμου και κοινού χώρου για επιχειρηματίες, πρωτοπόρους και ερευνητές στην παλαιά πόλη της Λευκωσίας βόρεια της νεκρής ζώνης, το οποίο λειτουργεί ως καταλύτης για την εμφάνιση ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Κύπρο. Η κα. Stefanie Reiher, Διευθύντρια του Γραφείου Υποστήριξης για τη Διευθέτηση του Κυπριακού Ζητήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεσήμανε ότι η αλλαγή χρήσης των παλαιών δημοτικών αγορών για τη λειτουργία του RISE και του εν λόγω κέντρου εκατέρωθεν της πράσινης γραμμής, δύναται να ενισχύσει και να επηρεάσει περαιτέρω την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και για τις δύο κοινότητες.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε δεξίωση κατά την οποία ακαδημαϊκοί, ερευνητές, δημιουργοί, καινοτόμοι, επιχειρηματίες από την κοινότητα του RISE αλληλεπίδρασαν με το κοινό και συζήτησαν τις ιδέες για μελλοντικά έργα και τη συνέχεια. Εκφρασμένη κοινή συνισταμένη όλων: οι σημερινές τεχνολογίες αιχμής καθιστούν το ανέφικτο εφικτό και την καθημερινότητα καλύτερη!

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»