Altamira: Πωλήσεις ακινήτων ύψους €90 εκατ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται για την αγορά ακινήτων της Κύπρου τόσο από ντόπιους αγοραστές όσο και από ξένους επενδυτές. Στην αύξηση της κινητικότητας φαίνεται να συμβάλλει η πρακτική ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων μέσω της οποίας υφιστάμενοι ιδιοκτήτες των οποίων τα δάνεια έχουν πάψει να εξυπηρετούνται παραχωρούν ακίνητα σε μια προσπάθεια να επιτύχουν διαγραφή χρέους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Altamira Asset Management, η οποία καλούμενη να διαχειριστεί το ιδιαίτερο χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού, προχώρησε μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 στην πώληση 531 ακινήτων, συνολικής αξίας €90 εκατ. Παραθαλάσσια ακίνητα, μεγάλα εμπορικά και οικιστικά τεμάχια αλλά και μικρά ακίνητα στην ύπαιθρο βρίσκονται στο επίκεντρο των συναλλαγών.

Διαβάστε ακόμα: Τα 15 + 2 επιχειρηματικά deals του 2018

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι στιγμής συναλλαγές αφορούν τόσο αστικές όσο και αγροτικές περιοχές, οι οποίες έγιναν με ένα ευρύ φάσμα αγοραστών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται Κύπριοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, υπεράκτιες εταιρείες αλλά και ξένοι αγοραστές που επιδιώκουν την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.
 
Σε Κύπριους developers το μεγαλύτερο μερίδιο
Το μεγαλύτερο μερίδιο στις συναλλαγές πωλήσεων του 2018 ανήκε σε Κύπριους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Συγκεκριμένα, πωλήθηκαν μεγάλα εμπορικά και οικιστικά τεμάχια γης καθώς και ημιτελή εμπορικά / οικιστικά κτίρια. Ιδιαίτερη προτίμηση επιδεικνύουν για ακίνητα που βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων ενώ αυξημένο ενδιαφέρον  παρατηρείται σε περιοχές όπως η Λακατάμια, η Έγκωμη και τα Λατσιά, στη Λευκωσία. Όσον αφορά τη Λεμεσό οι περιοχές Αγίας Φύλας και Ύψωνα κερδίζουν έδαφος ενώ στην περίπτωση της Λάρνακας και της Πάφου το ενδιαφέρον των developers επικεντρώνεται στις περιοχές της Αραδίππου και Γεροσκήπου αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων από το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της Altamira, που περιλαμβάνει εμπορικά και οικιστικά οικόπεδα αλλά και διαμερίσματα, πωλήθηκε σε Κύπριους μικροεπιχειρηματίες και ιδιώτες.

Διαβάστε ακόμα: Μ. Αχιλλέως: Αναβάθμιση υποδομών για υψίρρυθμες ταχύτητες έως 1 Gbps

Αισθητή η παρουσία των ξένων
Παράλληλα, η εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου μέσω του σχεδίου για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για τους διεθνείς επενδυτές. Συγκεκριμένα, μεγάλης αξίας ακίνητα, που ξεπερνούν τα €2.5 εκατ., πωλήθηκαν κυρίως σε ξένους αγοραστές. Την ίδια ώρα, υπεράκτιες εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα των ακινήτων στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία καθώς και διεθνείς Επενδυτικές Εταιρείες προχώρησαν στην αγορά παραθαλάσσιων ακινήτων μεγάλης κλίμακας.

Εστιάζει στην πώληση ακινήτων στην ύπαιθρο
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιομορφία του χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού, ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων αφορά ακίνητα στην ύπαιθρο μακριά από τα αστικά κέντρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Altamira, αξιοποιώντας την εξειδίκευση των στελεχών της και άλλα εργαλεία τακτικής, έχει ήδη προχωρήσει στην πώληση ακινήτων στην ύπαιθρο ενώ σε ό,τι αφορά τις εν λόγω περιοχές επικεντρώνεται σε όλες τις αγοραστικές ομάδες και κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ιστοσελίδα της Altamira www.altamirarealestate.com.cy εντοπίζεται ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών από εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, γραφειακούς χώρους, καταστήματα, τουριστικά συγκροτήματα, έργα ανάπτυξης, βιομηχανικά ακίνητα καθώς και για αγοράς γης για ανάπτυξη. Παράλληλα, κάθε Τρίτη γίνονται αναρτήσεις νέων ακινήτων από το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της που ξεπερνά τα 3.000 ακίνητα. 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές