Μάτσης: Μικρότερη πρόκληση για τις τράπεζες τα ΜΕΔ

Η επιβίωση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες με βάση την αυξημένη εποπτεία της ΕΚΤ και το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες είναι η ικανότητα προσαρμογής και υιοθέτησης  των νέων δεδομένων. Αυτό ανέφερε ο Γιάννης Μάτσης CEO της Ελληνικής Τράπεζας μιλώντας ενώπιον του 6ου Cyprus Banking Forum επισημαίνοντας παραμένουν οι προκλήσεις για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μάτσης ανέφερε πως τα ΜΕΔ, η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις καθώς επίσης και η μείωση του λειτουργικού κόστους αποτελούν οι 4 προκλήσεις για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Μάτσης επισήμανε πως από το 2014 μέχρι και τον Μάιο του 2018 υπήρχε μείωση κατά €7 δις στα ΜΕΔ, προσθέτοντας πως η μείωση του όγκου των ΜΕΔ υποβοηθείται με την βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας και του πλαισίου εκποιήσεων, όπως επίσης και με το κυβερνητικό σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Τόνισε πως κατά τους τελευταίους μήνες υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στα ΜΕΔ, όχι διότι μειώθηκαν τα ΜΕΔ, αλλά γιατί γύρω στα €9 δις ΜΕΔ έχουν περάσει εκτός των ισολογισμών των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μάτσης ανέφερε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η μεταμόρφωση του εργατικού δυναμικού των τραπεζών. Όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με το συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να υπάρξουν αλλαγές στα κεκτημένα που υπάρχουν σήμερα τα οποία προβλέπουν συγκεκριμένες μισθολογικές αυξήσεις κάθε χρόνο ή προαγωγές και πως θα πρέπει να εφαρμοστούν διαδικασίες οι οποίες θα βασίζονται στην αξιοκρατία και στην ευελιξία, αύξηση της παραγωγικότητας, με τις τράπεζες να λειτουργούν όπως και υπόλοιπες επιχειρήσεις στην αγορά.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου