Γωρκάτζη: Μea culpa για έρευνα για ΜΕΔ ΠΕΠ

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας παραδέχθηκε ότι σταμάτησε την έρευνα που είχε ξεκινήσει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με ευνοϊκούς όρους, τονίζοντας ότι το φέρει βαρέως που δεν συνέχισε αυτή τη έρευνα διότι δημιουργήθηκε στην κοινωνία ένα «μίσος» εναντίον της.
 
Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η κ. Γιωρκάτζη χαρακτήρισε το θέμα ως την «πηγή των κακών που βρήκαν τις τράπεζες μας».
 
«Όταν ξεκίνησα περί το 2015 να κάνω αυτή την έρευνα διέρρευσε από κάπου ένας κατάλογος ΜΕΔ Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων», είπε και συνέχισε: «Την άλλη ημέρα πήγα στο γραφείο και βρήκα το γραφείο μου περιβαλλόμενο από μια κίτρινη κορδέλα, αυτές που γίνονται εγκλήματα, και μου είπαν ότι σου κατάσχουμε τον υπολογιστή σου, η Αστυνομία. Είναι σοβαρό αυτό το θέμα διότι έγινε ποινική ανάκριση γι’ αυτό το θέμα και το mea culpa μου πριν φύγω (από τη θέση του Διοικητή της ΚΤΚ) είναι ότι ίσως φοβήθηκα».
 
Όπως είπε, η διαρροή του καταλόγου προκάλεσε την επέμβαση της Αστυνομίας μετά από καταγγελία που έγινε από βουλευτή, προσθέτοντας ακόμη ότι έγινε ποινική ανάκριση και κατέθεσε στο ΤΑΕ επί ώρες.
 
Σημείωσε μάλιστα ότι ο υπολογιστής της επεστράφη ύστερα από παρέμβαση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
 
«Τότε είχε γίνει τέτοιος σάλος, υπήρχε τέτοιο μίσος εναντίον μου και απ’ εκεί που ήμουν στα ψηλά ως Γενικός Ελεγκτής, το ίδιο πρόσωπο βρέθηκα να με μισά μια κοινωνία, γιατί θα έκανα ελέγχους στα ΜΕΔ των ΠΕΠ και στους όρους τους ευνοϊκούς ή αν υπήρχαν όροι ευνοϊκοί. Αυτό το φέρω βαρέως και αν σήμερα επιτύχουμε κάτι ως ομάδα, οι βουλευτές μας και οι τεχνοκράτες μας είναι να πούμε ότι ναι, η ΚΤΚ θα ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες για το ποια είναι τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και με ποιους όρους έχουν δοθεί. Αν συμφωνείτε θα πάω στο γραφείο μου να στείλω την εγκύκλιο στις τράπεζες για να μας δώσουν αυτά τα στοιχεία», ανέφερε.
 
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν παρέμβαση των βουλευτών, με πολλά μέλη της Επιτροπής να λένε ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να κατατεθούν στον Πρόεδρο της Βουλής.
 
«Έχουμε τον τρόπο και είχαμε πάρει στοιχεία, τα πρώτα στοιχεία και μετά κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που μας επιστράφηκαν μετά από παρέμβαση του Προέδρου της ΕΚΤ», είπε η κ. Γιωρκάτζη, λέγοντας μάλιστα πως «από βουλευτή που έγινε καταγγελία», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Εξαιρετική δουλειά από Ηρόδοτου, ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθεί η θητεία του
Στο 1% διατηρήθηκε το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές