Πανγαία: Deal €149 εκατ. για 21 ακίνητα της Τρ. Κύπρου

Σύμβαση με την Τράπεζα Κύπρου υπέγραψε η διοίκηση της «Εθνική Πανγαία Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία» για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Κύπρο και την Ελλάδα (η Συναλλαγή) ως εξής:

1) Αγορά του 100% των «διαχειριστικών» μετοχών (management shares) και του 88,2% των επενδυτικών μετοχών (investment shares) της CYREIT Variable Investment Company PLC (“CYREIT”) με έδρα την Κύπρο, και

2) Αγορά δύο όμορων εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα, εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τμ περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και το δεύτερο είναι συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τμ περίπου και βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή.

Το συνολικό τίμημα για τη Συναλλαγή θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών του CYREIT λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική θέση της CYREIT την εν λόγω ημερομηνία και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των €149 εκατ. Ποσό €1 εκατ. εκ του τιμήματος θα προκαταβληθεί από την Εταιρεία εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της ως άνω σύμβασης, εκτιμώμενο ποσό €145,7 εκατ. θα καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και το υπόλοιπο ύψους €2,3 εκατ. θα καταβληθεί σταδιακά με την ολοκλήρωση προαπαιτούμενων ενεργειών αναφορικά με τα ακίνητα της CYREIT.

Σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης, η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αιρέσεις, ήτοι, ενδεικτικά, λήψη έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Κύπρου, ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης μέρους της Συναλλαγής και επιβεβαίωση από την Εταιρεία της πλήρωσης προαπαιτούμενων αναφορικά με τα ακίνητα και τη CYREIT και την ολοκλήρωση του νομικού και τεχνικού ελέγχου των ακινήτων στην Ελλάδα.

Η Συναλλαγή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 29.03.2019 (το Long Stop Date) ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία εφόσον συμφωνηθεί γραπτώς μεταξύ των μερών.

Πίσω από αυτό το σημαντικό deal βρίσκονται τόσο η Εθνική Πανγαία όσο και ο μεγαλομέτοχός της, Invel.

Ποια είναι η CYREIT
Η CYREIT, η οποία έχει συσταθεί ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), έχει στην κατοχή της, μέσω θυγατρικών εταιρειών, 21 εμπορικά ακίνητα (ενδεικτικά: γραφεία, καταστήματα, big boxes, ξενοδοχειακή μονάδα), με συνολική μεικτή επιφάνεια που ξεπερνά τα 120 χιλ. τ.μ., στην Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο). Η CYREIT εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και οι επενδυτικές μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (στην Αγορά Μη Διαπραγματεύσιμων Επενδυτικών Σχεδίων).

Λίγα λόγια για την Invel
Η Invel Real Estate Management Limited ("Invel") ιδρύθηκε το 2013 και εξειδικεύεται σε επενδύσεις και asset management στο χώρο του ευρωπαϊκού real estate με παρουσία στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασιλείο και Πολωνία. Μέσα από τις επενδύσεις της στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η Invel είναι ο μεγαλύτερος διεθνής θεσμικός επενδυτής σε real estate και hospitality στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

Σημειώνεται ότι η Invel έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ με την εισαγωγή δύο θεσμικών επενδυτών στο πλειοψηφικό πακέτων μετοχών, της Castlelake και της Coller Capital.
 
Η Invel περιλαμβάνει μια ομάδα επαγγελματιών με αρκετές δεκαετίες επενδυτικής εμπειρίας σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων στην Ευρώπη. Η συνολική εμπειρία συναλλαγών στις οποίες συμμετείχε η ομάδα υπερβαίνει τα €20δις, έχοντας ολοκληρώσει πολλές συναλλαγές ορόσημα με πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα.
 
Η Invel έχει την έδρα της στο Jersey ενώ διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο, το Μιλάνο, την Αθήνα , τη Λεμεσό και το Άμστερνταμ. Η τοπική παρουσία της Invel και η βαθιά εμπειρία σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές δημιουργούν μια πλατφόρμα που εντοπίζει και αντιδρά γρήγορα σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών.

Ο άνθρωπος πίσω από τα μεγάλα deal είναι ο ιδρυτής της Invel, ο Κύπριος επενδυτής και επιχειρηματίας Χριστόφορος (Κρις) Παπαχριστοφόρου.

Ποια είναι η Πανγαία
Η Πανγαία είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη ΑΕΑΑΠ στην Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σήμερα αξίζει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελείται από περισσότερα από 330 εμπορικά ακίνητα, τα οποία είναι κυρίως γραφεία και καταστήματα. Με πάνω από το 80% του χαρτοφυλακίου ακινήτων να βρίσκεται σε προνομιακές αστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα και να είναι επιλεκτικά τοποθετημένο σε άλλες βασικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Πανγαία διαθέτει ένα ποιοτικό, υψηλής απόδοσης, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με σταθερές ταμειακές ροές, υψηλά επίπεδα πληρότητας, μακρόχρονη μίσθωση και ισχυρή βάση ενοικιαστών. Η Πανγαία σήμερα παράγει ετήσιο εισόδημα από ενοίκια της τάξεως περίπου 121 εκατομμυρίων ευρώ.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας