Kyriakides Mushrooms: Η καινοτόμα εταιρεία της Λεμεσού που μετράει 40 χρόνια

Στην παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία και διανομή φρέσκων μανιταριών με συνεργάτες στην Κύπρο και στο εξωτερικό δραστηριοποιείται η εταιρεία Kyriakides Mushrooms, η οποία ιδρύθηκε το 1979 από τον Ρήσο Κυριακίδη. 

Διαβάστε ακόμα: Το project €300 εκατ για αναβάθμιση του οδικού δικτύου στο Τρόοδος

Όπως αναφέρεται στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού, η Kyriakides Mushrooms συνεργάζεται με μεγάλες και μικρές υπεραγορές, φρουταρίες, έμπορους φρούτων και λαχανικών, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το δίκτυο διανομής της Kyriakides Mushrooms καλύπτει όλη την Κύπρο επί καθημερινής βάσης.

Πως και γιατί επιλέχθηκε το είδος της δραστηριότητας αυτής;
Tο 1979, όταν ο Ρήσος Κυριακίδης είχε ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές και διερευνούσε τις επιλογές του για το μέλλον, επεδίωξε να ξεκινήσει μια καινοτόμα επιχείρηση που θα αποτελούσε πρόκληση για την εποχή της. Οι επιδιώξεις του τον οδήγησαν στο Λονδίνο, όπου σε ένα γνωστό βιβλιοπωλείο εντόπισε τυχαία ένα βιβλίο για την καλλιέργεια μανιταριών – και αυτή ήταν η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού. Τότε, η επαγγελματική παραγωγή μανιταριών ήταν στα πρώτα της βήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στην Κύπρο η παραγωγή γινόταν μόνο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Η τεχνολογία εξελισσόταν ραγδαία και ο Ρήσος Κυριακίδης αναγνώρισε την ευκαιρία να ενασχοληθεί με κάτι πρωτοποριακό το οποίο θα προσέδιδε αξία και θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Κράτος θα μειώσει κατά 50% τα κόκκινα δάνεια

Ποια είναι τα κυριότερα επιτεύγματά της εταιρείας μέχρι σήμερα;
Η Kyriakides Mushrooms σήμερα παράγει 11 διαφορετικά είδη φρέσκων μανιταριών, εκ των οποίων τα 4 είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά προϊόντα.  Απαριθμεί 48 μέλη στο ανθρώπινο δυναμικό της και το δίκτυο διανομής της καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο. Ταυτόχρονα έχει αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα σε αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας σε μακροπρόθεσμες συνεργασίες βασισμένες στην εμπιστοσύνη και στον αμοιβαίο σεβασμό.

Δραστηριοποιούμενη στον τομέα τροφίμων, η εταιρεία κατανοεί πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει προϊόντα που να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Γι’ αυτό τον λόγο, η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί με το ISO22000:2005 (HACCP), το GLOBALG.A.P. καθώς και το GRASP για όλες τις διαδικασίες - παραγωγή, συγκομιδή, συσκευασία και διανομή. Πέραν των πιο πάνω, η Kyriakides Mushrooms είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη ενάντια στην σπατάλη τροφίμων. Για το σκοπό αυτό η εταιρεία έχει ιδρύσει το κοινωφελές ίδρυμα foodHero Foundation, το οποίο παραλαμβάνει σε εβδομαδιαία βάση από συνεργάτες της εταιρείας όλες τις ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών που παραμένουν αδιάθετες. Ακολούθως, τα προϊόντα αυτά παραδίδονται σε τοπικά Κοινωνικά Παντοπωλεία ή στην Μητρόπολη Λεμεσού για να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο ορισμένες από τις ανάγκες συνανθρώπων μας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Από τον Σεπτέμβριο 2015 που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια έχουν περισυλλεχθεί και παραδοθεί σε συνανθρώπους μας πέραν των πέντε χιλιάδων κιλών (5,000 kg) σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Πως μπορεί η εταιρεία να συμβάλει στην ανάπτυξη της Λεμεσού;
Η Kyriakides Mushrooms έχει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή μέσα από την επανεπένδυση πόρων στην τοπική οικονομία. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει ταυτόχρονα στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον, η Kyriakides Mushrooms προωθεί την ενίσχυση του πλαισίου των τριών πυλώνων βιώσιμης ανάπτυξης (triple bottom line). Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιώσιμες επιχειρήσεις δεν δρουν με μοναδικό γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη, αλλά δίνουν ισάξια βαρύτητα τόσο στην κοινωνική προσφορά, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού.

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών