ΕΠΑ: Καμπάνα €1,6 εκατ στον Παγκύπριο Οργανισμό Αγελαδοτρόφων

Συνολικό πρόστιμο €1.557.180 επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού εναντίον του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) μετά από καταγγελία των εταιρειών Pittas Dairies Ltd και Pittas Dairy Industries Ltd.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΠΑ, οι εταιρείες Pittas Dairies Ltd και Pittas Dairy Industries Ltd δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διανομή γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν ως βασική πρώτη ύλη το νωπό αγελαδινό γάλα.

Ο ΠΟΑ είναι δημόσια μετοχική εταιρεία η οποία συστάθηκε στις 14/1/2004, με σκοπό να αποτελέσει Οργάνωση Παραγωγών Γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του ΠΟΑ είναι η συλλογική εμπορία γάλακτος εκ μέρους των παραγωγών-μελών του και η οργάνωση ενός αποτελεσματικού δικτύου συλλογής και διανομής του γάλακτος.

O ΠΟΑ εξαγόρασε την εταιρεία Papouis Dairies Limited, η οποία είναι ιδιοκτήτης εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος στη Βιομηχανική Περιοχή Αθηαίνου και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων και υποπροϊόντων που γίνονται από γάλα, όπως χαλλούμι, κεφαλοτύρι, φέτα και αναρή.

«Αναφορικά με το αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων, η Επιτροπή, σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 20/6/2012, ομόφωνα αποφάσισε (Απόφαση αρ.19/2012) την έκδοση Προσωρινού Διατάγματος, στη βάση των άρθρων 23(2) και 28 του Νόμου, με το οποίο διατάχθηκε ο ΠΟΑ όπως προμηθεύει με νωπό αγελαδινό γάλα τις εταιρείες PD και PDI, υπό συγκεκριμένους όρους. Επισημαίνεται ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου στην υπόθεση αρ. 1023/2012 επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΠΟΑ.

Η Επιτροπή, κατέληξε ομόφωνα ότι υφίσταται παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου εκ μέρους του ΠΟΑ αναφορικά με τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό αθέμιτων υπό τις περιστάσεις όρων συναλλαγής, ως αποτέλεσμα των αυθαίρετων και μονομερών αυξήσεων της βασικής τιμής του νωπού αγελαδινού γάλακτος και των αυθαίρετων και μονομερών αυξομειώσεων στις παραδοθείσες ποσότητες νωπού αγελαδινού γάλακτος για την περίοδο 01/04/2004 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της καταγγελίας, ήτοι στις 9/5/2012. Η εν λόγω συμπεριφορά συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της συνεργασίας του ΠΟΑ με τις καταγγέλλουσες και κρίθηκε συνεχιζόμενη μέχρι τη λήξη της συνεργασίας τους το έτος 2014.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή, κατέληξε ομόφωνα ότι υφίσταται παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου εκ μέρους του ΠΟΑ, αναφορικά με τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό αθέμιτων τιμών ως αποτέλεσμα της συμπίεσης του περιθωρίου μεταξύ της τιμής του νωπού αγελαδινού γάλακτος και της τιμής που χρεώνει ο ίδιος, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Papouis στη αγορά παρασκευής και προμήθειας χαλλουμιού, για το έτος 2012.

Η Επιτροπή κατά την εξέταση του ύψους του προστίμου, ασκώντας την διακριτική της ευχέρεια, προχώρησε στην αξιολόγηση όλων των δεδομένων και στοιχείων του διοικητικού φακέλου, και λαμβάνοντας υπόψη της, τη φύση και σοβαρότητα/βαρύτητα της παράβασης, και τη διάρκεια της, ως ορίζουν τα άρθρα 42(1) και 24(α)(ι) του Νόμου:

(Α) Αποφάσισε ομόφωνα να υποχρεώσει τον ΠΟΑ, να αποφύγει οποιαδήποτε επανάληψη των διαπιστωθεισών παραβάσεων του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου στο μέλλον.

(Β) Αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στον ΠΟΑ αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου σε σχέση με την επιβολή αθέμιτων όρων συναλλαγής, ανερχόμενο σε €1.038.120 (Ένα εκατομμύριο Τριάντα Οκτώ Χιλιάδες Εκατόν Είκοσι Ευρώ).

(Γ) Αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στον ΠΟΑ αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου αναφορικά με την επιβολή αθέμιτων τιμών ανερχόμενο σε €519.060,12 (Πεντακόσιες Δεκαεννιά Χιλιάδες Εξήντα Ευρώ και 12 σεντ).

Η Επιτροπή με την απόφασή της κάλεσε τον ΠΟΑ όπως, μέσα σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης καταβάλει στην Επιτροπή, τα πιο πάνω διοικητικά πρόστιμα που του επιβλήθηκαν.

Τέλος σημειώνεται ότι, όσον αφορά τις κατ΄ ισχυρισμό παραβάσεις των άρθρων 6(1)(β), 6(1)(γ) και 6(2) που περιέχονταν στην εν λόγω καταγγελία, η Επιτροπή, κατόπιν ανάλυσης των ενώπιον της στοιχείων και δεδομένων, ομόφωνα κατέληξε ότι, αυτές δεν στοιχειοθετούνται από μέρους της καταγγελλόμενης εταιρείας.


 

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών