Deal Delek - Noble - Αιγύπτου για αγορά φυσικού αερίου

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν τα μεγαλύτερα πεδία φυσικού αερίου του Ισραήλ και ο Αιγύπτιος συνεργάτης τους έχουν οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που θα τους δώσει τον έλεγχο ενός αγωγού στην Αίγυπτο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg το οποίο σημειώνει πως πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα που θα ανοίξει το δρόμο σύμβασης εξαγωγής φυσικού αερίου αξίας  $15 δισ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη σύσταση κοινοπραξιών στην Κύπρο και τις Κάτω Χώρες, μέσω των οποίων η Israel Delek Drilling LP, η αμερικανική Noble Energy Inc. και ο Αιγύπτιος εταίρος της East Gas θα αγοράσουν το 37% της Eastern Mediterranean Gas Co. από τους επιχειρηματίες Sam Zell και Yosef Maiman.

Μια αρχική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί σε ένα μήνα ή λιγότερο, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες. Οι προσπάθειες συνεπάγονται επίσης σημαντική μείωση του προστίμου ύψους 1,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε στην Αίγυπτο από διαιτητικό δικαστήριο υπέρ της Israel Electric Corp.

Οι συμφωνίες θα εξαλείψουν τα νομικά εμπόδια στην εφαρμογή της σύμβασης εξαγωγής φυσικού αερίου, θεωρούνται ως ένα βήμα που προσθέτει οικονομικό βάθος σε μια σχέση που κυριαρχείται από την ασφάλεια, αφού οι δύο χώρες υπέγραψαν μια ειρηνευτική συνθήκη πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Παράλληλα, θα προωθήσει τα σχέδια της Αιγύπτου για εκμετάλλευση του Zohr και να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Η συμφωνία διαμορφώνεται ως εξής:
• Η Delek και η Noble βρίσκονται στη διαδικασία σύστασης κοινοπραξίας με έδρα την Κύπρο
• Η East Gas της Αιγύπτου θα δημιουργήσει μια εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, η οποία θα συνεργάζεται με την κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί από τους Delek και Noble
• Η νέα οντότητα, που επίσης εδρεύει στην Ολλανδία, θα αγοράζει το 37% του EMG που κατείχαν οι Zell και Maiman, που υπέβαλαν επιτυχώς υποθέσεις διαιτησίας κατά της Αιγύπτου σε σχέση με προηγούμενη συμφωνία που ακυρώθηκε το 2012.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη τον Φεβρουάριο, η Delek και η Noble θα εξαγάγουν 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για 10 χρόνια στην Αίγυπτο μέσω της εταιρείας Dolphinus Holdings Ltd. Η εξαγορά από τις δύο εταιρείες και από τον αιγυπτιακό εταίρο τους ουσιαστικά ρυθμίζει τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις διαιτησίας που είχε εμποδίσει την εφαρμογή της σύμβασης.

Εξαγωγές το επόμενο έτος
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας Delek, Noble και East Gas, θα ολοκληρώσουν την τεχνική δέουσα επιμέλεια στον αγωγό μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης εξαγοράς. Στη συνέχεια, θα μεταφέρουν τα χρήματα στους μετόχους της EMG που συμμετέχουν στη συμφωνία. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις εισαγωγές αερίου από το Ισραήλ στις αρχές του επόμενου έτους.

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου