Κ. Καδής: Στο μικροσκόπιο ψηλά κτίρια και περιβάλλον

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Γεωργίας και μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής υπογράμμισε πως πάντοτε υπήρχε και πάντοτε θα υπάρχει η ανάγκη εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην διατήρηση του περιβάλλοντος. «Το θέμα με τα ψηλά κτίρια αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Πρέπει να δούμε, δηλαδή, πώς θα διασφαλίζουμε ότι μια τέτοιας μορφής ανάπτυξη υλοποιείται χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, υπογράμμισε ο κ. Καδής μετά από συνεννόηση του Τμήματος Περιβάλλοντος με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, αποφασίστηκε όπως προχωρήσει η διεξαγωγή στρατηγικής μελέτης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, η οποία θα εξετάσει συνολικά τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από την πολιτική ανέγερσης ψηλών κτιρίων. «Ενώ μέχρι πρόσφατα οι αιτήσεις για άδεια ανέγερσης ψηλού κτιρίου ήταν σποραδικές, την τελευταία περίοδο έχει παρατηρηθεί αυξανόμενη τάση υποβολής αιτήσεων για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση ψηλών κτιρίων.  Έτσι προέκυψε η ανάγκη να εξετάσουμε το θέμα συνολικά. Εάν ανεγείρονταν λίγα ψηλά κτίρια θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε ξεχωριστά το καθένα, να δούμε πώς περιορίζουμε τις επιπτώσεις λαμβάνοντάς τες υπ’ όψιν στους σχεδιασμούς μας, για να δοθούν οι απαραίτητες άδειες. Με την μαζικότητα που πήρε το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να γίνει κάτι που να καλύπτει ολιστικά το ζήτημα.  Θα πρέπει, δηλαδή, να δούμε και πώς διαχειριζόμαστε τα απόβλητα που δημιουργούν αυτές οι αναπτύξεις, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους, όσο και σε μεταγενέστερο στάδιο, κατά τη λειτουργία των κτιρίων αυτών. Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να δούμε πώς γίνεται η διαχείριση του νερού, πώς επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή και ούτω καθεξής. Όλα αυτά λοιπόν τα θέματα θα τα δούμε συνολικά μέσα από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία μάλιστα προβλέπεται και από την εθνική νομοθεσία, και αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2018».

Πολυδιάστατος τομέας
Αναφερόμενος γενικότερα στο περιβάλλον, ο κ. Καδής σημείωσε πως πρόκειται για έναν πολυδιάστατο τομέα που περιλαμβάνει τόσο το ανθρωπογενές περιβάλλον, όσο και το φυσικό περιβάλλον, και συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς επίσης και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. «Άρα χρειάζεται εξαιρετική προσοχή στην πολιτική που εφαρμόζουμε για το περιβάλλον. Το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι ήδη επιφορτισμένο με πάρα πολλές αρμοδιότητες.  Καταβάλλονται προσπάθειες για ουσιαστική στελέχωση του Τμήματος, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή του. Σε αυτή την προσπάθεια το Τμήμα έχει την αμέριστη υποστήριξη σε πολιτικό επίπεδο για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Συνεργασία για το περιβάλλον
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία που αναπτύσσει το Υπουργείο Γεωργίας με τον ιδιωτικό τομέα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για το περιβάλλον, ο κ. Καδής σημείωσε ότι επιδίωξη του Υπουργείου είναι να διατηρεί μια σταθερή συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο φορέα στην προσπάθεια διατήρησης του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας πως στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας. «Αντίθετα, θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό το έργο των μη κυβερνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος, γι’ αυτό θα καθιερώσουμε, σε συνεργασία και με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, συναντήσεις με τους εκπροσώπους των οργανώσεων αυτών για να ανταλλάσσουμε ιδέες τόσο για την μεταξύ μας συνεργασία, όσο και για το τι πρέπει να εφαρμόζουμε ως πολιτικές για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την αειφόρο διαχείριση και διατήρηση του περιβάλλοντος. Οι συναντήσεις έχουν ξεκινήσει και θα συνεχίσουν». Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε επίσης τη συνεργασία μας με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα του τόπου, μέσα από την οποία προκύπτουν αμοιβαία επωφελείς συνέργειες, μέσα από τις οποίες αξιοποιείται η επιστημονική γνώση για τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων που συνδέονται με το περιβάλλον.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου