70-75% λιγότερες πλαστικές σακούλες

Εντυπωσιακή είναι η μείωση που καταγράφεται στη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στις υπεραγορές, δέκα και πλέον μέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία για την απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΣΥΛΕ, από την Κυριακή 1η Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 8 Ιουλίου του 2018 έχει διαπιστωθεί μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας κατά 70-75%.

«Σίγουρα θα περιμέναμε σε βάθος χρόνου να έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στη χρήση, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε στην πρώτη εβδομάδα που έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία είναι εκπληκτικό», αναφέρει στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου. 

Διαβάστε ακόμα: Millenials: Τι ζητούν από τους εργοδότες

Χωρίς προβλήματα
Παράλληλα, τονίζει ότι έχουν αποδώσει οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού για προώθηση των επαναχρησιμοποιήσιμων τσαντών, στις οποίες προχώρησαν τόσο ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος μία εβδομάδα πριν τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές ήταν ενήμεροι και προσέρχονταν στις υπεραγορές με ψάθινες, υφασμάτινες ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

«Από πλευράς Συνδέσμου δίνονται τα εύσημα σε αλύσιδες υπεραγορών και στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τις ενημερωτικές καμπάνιες σχετικά τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα», επισημαίνει ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ, εξηγώντας ότι σε αυτούς που αξίζουν τα περισσότερα συγχαρητήρια είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι αγκαλιασαν το νέο μέτρο, χωρίς καθόλου αντιδράσεις ή προβλήματα.

Διαβάστε ακόμα: Πλαστική σακούλα: Διευκρινίσεις βάζουν τέλος στο μπέρδεμα

Κοντά στους στόχους
«Ευθύς εξαρχής πρόθεσή των λιανέμπορων ήταν η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και όχι η συλλογή χρημάτων από την πώληση πλαστικών σακουλών», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν από την ΕΕ για περιορισμό του ετήσιου επιπέδου κατανάλωσης στις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλή μέχρι το τέλος του 2019.

Την ίδια ώρα ο ΠΑΣΥΛΕ απευθύνει έκκληση, προς μέλη και μη, για εντατικοποίηση των σχετικών διαφημιστικών εκστρατειών, επισημαίνοντας ότι και το τελευταίο σεντ από τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση πλαστικών σακουλών θα πρέπει να χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό προκειμένου η επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα να γίνει βίωμα.

Διαβάστε ακόμα: Άγγελος Λοΐζου: Ορθώς καταργείται τώρα ο ΚΟΤ, αλλά…

Ίδια κατάσταση και στα περίπτερα
Παρόμοια είναι τα δεδομένα σε περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ), η μείωση που καταγράφεται όσον αφορά τη χρήση της πλαστικής σακούλας σε περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης μέλη του Συνδέσμου κυμαίνεται από 70% μέχρι 80%.

Ο Σύνδεσμος είχε αποστείλει ενημερωτική ανακοίνωση για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας κατ’ ελάχιστον 5 σεντ συν ΦΠΑ σε 1,500 μέλη του, η οποία αναρτήθηκε στα συγκεκριμένα καταστήματα.

Δειτε Επισης

Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων