Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

EFAMA: Η Κύπρος γέφυρα Μέσης Ανατολής – Αφρικής-Ευρώπης για funds

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (22 Ιουνίου)με απόλυτη επιτυχία το επίσημο μέρος των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαχείρισης Κεφαλαίων και Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA) που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό όπου τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη του τομέα επενδυτικών ταμείων και διαχείρισης κεφαλαίων, ενώ λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα Μέσης Ανατολής-Αφρικής με Ευρώπη.

Η ολοκλήρωση των εργασιών έγινε στη διάρκεια Gala Dinner όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η Κύπρος καθίσταται με ταχείς ρυθμούς ένα από τα σημαντικότερα κέντρα επενδυτικών ταμείων στην Ευρώπη υπό το φως των συνεχιζόμενων της προσπαθειών να ενισχύσει το νομοθετικό και ρυθμιστικό της καθεστώς, το οποίο στηρίζεται από ένα ισχυρό δίκτυο οικονομικών και επαγγελματικών παροχέων υπηρεσιών που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και των υπηρεσιών που παρέχει όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα χαμηλά λειτουργικά κόστη, ο χαμηλός εταιρικός φόρος, ο μεγάλος αριθμός συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και άλλα κίνητρα για εταιρείες και ιδιώτες, σημειώνοντας ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου καθιστά τη χώρα ένα ιδανικό επενδυτικό προορισμό και πύλη προς την Ευρώπη.
 
 
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες με το ίδιο σθένος και αποφασιστικότητα για να διασφαλίσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα, την αειφόρο ανάπτυξη και ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις περιβάλλον, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο σχεδιασμός μας αφορά τη συνέχιση της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας, ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω η θέση της Κύπρου ως ένας ανταγωνιστικός, καινοτόμος, σταθερός προορισμός για επιχειρήσεις και επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Ελκυστικός προορισμός η Κύπρος
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του CIFA, Άγγελος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στον ρόλο της Κύπρου ως εναλλακτική δικαιοδοσία για επενδυτικά ταμεία εντός της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι με τις μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας αναμένεται να ενισχύσουν την αποδοτικότητα. Το κυπριακό fund industry, πρόσθεσε, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά στην άντληση επενδυτικών κεφαλαίων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πλούτου, ενώ διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη κι ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
 


Παράλληλα, τόνισε πως οι κοινωνικές και δημογραφικές τάσεις είναι πολύ ευνοϊκές ώστε η Κύπρος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως περιφερειακό κέντρο για επενδυτικά ταμεία. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, ανέφερε, παρέχει την ευχέρεια σε διαχειριστές κεφαλαίων να προσελκύσουν επενδυτές από την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Επισήμανε, επίσης, το νομικό σύστημα της Κύπρου καθώς και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς,  που συμβάλλουν στη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης επενδυτικών ταμείων καθώς η Κύπρος, όπως είπε, είναι πλήρως συμμορφωμένη με τις νομοθεσίες της ΕΕ και τα standards του ΟΑΣΕ.

Ο πρόεδρος του CIFA επισήμανε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός αιτήσεων για εγγραφή επενδυτικών ταμείων και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων στην Κύπρο, ενώ αρκετά ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία και οργανισμοί εναλλακτικών επενδύσεων επιλέγουν μεταφέρουν στην Κύπρο την έδρα των δραστηριοτήτων τους λόγω του χαμηλού κόστους εγγραφής και χαμηλών λειτουργικών εξόδων.

Τέλος, ο κ. Γρηγοριάδης διαβεβαίωσε πως ο CIFA θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του ώστε να διευκολυνθεί και να αναβαθμιστεί το νομικό πλαίσιο και η ποιότητα των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα, να διασφαλιστεί η προστασία των επενδυτών με τη λειτουργία 11 τεχνικών επιτροπών ώστε να παραχωρηθεί κάθε στήριξη προς τα μέλη του, στην κυβέρνηση και στην εποπτική αρχή για οποιεσδήποτε εξελίξεις αφορούν το fund industry.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Πλήρως ταυτισμένη με EFAMA
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί της Παρασκευής, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στον χαιρετισμό της, η  Δήμητρα Καλογήρου εξέφρασε την στήριξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως εποπτικής αρχής προς το fund industry, την ευθυγράμμιση της ΕΚΚ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του EFAMA, William Nott , συνεχάρη την κ. Καλογήρου για την ομιλία της και επικρότησε το γεγονός ότι η ΕΚΚ είναι πλήρως ταυτισμένη με τις θέσεις του EFAMA σε όλα τα θέματα.

 


Επίσης, o κ. Nott ευχαρίστησε τον κ. Γρηγοριάδη και το ΔΣ του CIFA για την υπέροχη φιλοξενία, την διοργάνωση της ΕΓΣ καθώς επίσης και για το σημαντικό όλο έργο που έχει επιτελέσει στο fund industry με αποτέλεσμα ο τομέας στην Κύπρο να καταγράφει ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα του EFAMA να στηρίξει την Κύπρο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων.


Ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ εξέφρασε τη στήριξη του Οργανισμού προς το fund industry και στις ενέργειες του CIFA, επισημαίνοντας πως ο τομέας των επενδυτικών ταμείων συγκαταλέγεται ανάμεσα στις προτεραιότητες του Οργανισμού, καθώς οι προοπτικές που παρουσιάζει ο τομέας στην Κύπρο είναι μεγάλες.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του EFAMA, Peter De Proft ανέφερε ότι η Κύπρος έχει τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή μας σε ό,τι αφορά το fund industry, καθώς, όπως είπε,  μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Μέσης Ανατολής – Αφρικής-Ευρώπης για επενδυτικά ταμεία.

 



Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκε και το φιλμάκι του Invest Cyprus στο οποίο παρουσιάζονται οι απόψεις CEOs μεγάλων εταιρειών που επένδυσαν στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τα εγκωμιαστικά σχόλια που έλαβε η Κύπρο για τις προοπτικές που διαθέτει στον τομέα των επενδυτικών ταμείων και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, ακόμη εκκρεμούν, μετά και την αναβολή της ψήφισης ενώπιον της Ολομέλειας (22 Ιουνίου), τα νομοσχέδια που αφορούν τους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων και το  νομοσχέδιο για την φορολογία εναλλακτικών επενδύσεων κάτι το οποίο κρίνεται επιτακτική ανάγκη καθώς θα συμβάλουν στην απογείωση  του fund industry στην Κύπρο.


 


 

 
 

 
 
 

 

 

 

Δειτε Επισης

Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ