OEB:  Προκλητικές και επικίνδυνές οι αποζημιώσεις για προσωπικό ΣΚΤ

Την προσοχή όσων συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για διαμόρφωση του περιεχομένου του σχεδίου εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στον Συνεργατισμό, εφιστά με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, επισημαίνοντας πως η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συνεπώς ο εργοδότης έχει δικαίωμα εφόσον προκύπτουν συνθήκες πλεονάζοντος προσωπικού, να απολύσει το προσωπικό που κατά νόμο πλεονάζει. 
 
Στην ανακοίνωση της η ΟΕΒ υπογραμμίζει πως η ΣΚΤ, ως εργοδότης ιδιωτικού δικαίου, δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να καταβάλει σε οποιονδήποτε απολύσει λόγω πλεονασμού οποιαδήποτε αποζημίωση.
 
«Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου, ο πιο υψηλόμισθος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με πολλές δεκαετίες υπηρεσίας, δικαιούται από το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού πληρωμή ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας, με μέγιστο τον ενάμιση ετήσιο μισθό και με απόλυτη οροφή τα 52,667 ευρώ. 
 
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, έχασαν τις δουλειές τους όταν ο εργοδότης τους περιήλθε σε κατάσταση χρεοκοπίας, χωρίς ποτέ να λάβουν οτιδήποτε πέραν της πληρωμής από το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού. 
 
Η ΟΕΒ θεωρεί απαράδεκτο, προκλητικό και επικίνδυνο προηγούμενο να γίνονται συζητήσεις για τα ποσά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για όσους θα επιλέξουν να φύγουν από την ΣΚΤ.
 
Οποιονδήποτε ποσό καταβληθεί θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, πολίτες και επιχειρήσεις. Η απαίτηση για πληρωμές πέντε ετήσιων μισθών με ελάχιστο ποσό τις 100 χιλιάδες και με οροφή τις 200 χιλιάδες ευρώ, αναβιώνει τον εκτός τόπου και χρόνου συνδικαλισμό που προκαλεί την μεγάλη πλειοψηφία εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό