Χρονοδιαγράμματα για μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών-υγραερίου στο Βασιλικό

Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την περιοχή της Λάρνακας και των Λειβαδιών στο Βασιλικό περιλαμβάνει το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που υπέγραψε το κράτος και το οποίο κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Το μνημόνιο προνοεί και για σύσταση παρακολούθησης της προόδου των εργασιών μετακίνησης.

Ο Υπουργός μιλώντας μετά το Υπουργικό είπε ότι κατέθεσε το υπογεγραμμένο έγγραφο μεταξύ των έξι εταιρειών που εμπλέκονται και του κράτους, το οποίο προνοεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες εταιρείες δεσμεύονται με την υπογραφή τους πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Αλλά βεβαίως προνοεί ( το Μνημόνιο) και μηχανισμούς για υλοποίηση παρακολούθησης και υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων. Το χρονοδιάγραμμα είχε συμφωνηθεί και με τους δύο δήμους, Λάρνακας και Λειβαδιών. Για τα υγρά καύσιμα η τελευταία ημερομηνία μετακίνησης είναι 31η Δεκεμβρίου 2019, και για το υγραέριο για το οποίο δεν υπάρχουν σήμερα εγκαταστάσεις και θα πρέπει να γίνουν από το μηδέν, είναι η 31 Δεκεμβρίου του 2020», ανέφερε ο Υπουργός.

Σε ερώτηση για τα κίνητρα στις εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι τα κίνητρα είναι αυτονόητα.

«Αν δείτε τον τουριστικό χάρτη της Κύπρου, η μια περιοχή της χώρας η οποία προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη, είναι ο κόλπος της Λάρνακας, που στο επίκεντρο του έχει αυτές τις εγκαταστάσεις. Οπόταν είναι και προς το συμφέρον των εταιρειών αυτών, που κατέχουν κομμάτια γης, να προχωρήσουν για να μετεγκατασταθούν προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος, όπως τόσο η κυβέρνηση και η πόλη της Λάρνακας θα ήθελαν, δηλαδή για τουριστικούς σκοπούς, και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στον απαραίτητο σχεδιασμό της περιοχής», εξήγησε.

Σε άλλη ερώτηση για το ποιες κυρώσεις περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, στην περίπτωση που οι εταιρείες δεν ικανοποιήσουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα, ο Υπουργός είπε ότι έχει συσταθεί καθοδηγητική επιτροπή, η οποία θα αναφέρεται στην υπουργική επιτροπής της οποίας ο ίδιος προεδρεύει και κάθε τρεις μήνες θα παίρνει αναφορά στο Υπουργικό Συμβούλιο για την πρόοδο των εργασιών, είτε αυτή αφορά κυβερνητικά τμήματα, είτε τις συγκεκριμένες εταιρείες.
 
«Βεβαίως υπάρχει και το διάταγμα, το οποίο είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος με βάση την απόφαση του Υπουργικού θα λαμβάνει υπόψιν στην απόφαση ή μη για ανανέωση του διατάγματος και την πρόοδο των εργασιών αυτών», εξήγησε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»