VEGAN INDUSTRY: Το κίνημα που έγινε αγορά

To vegan αποτελεί μια από τις νέες τάσεις της εποχής και σ’ αυτό συμφωνούν τα στελέχη των κυπριακών υπεραγορών, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που έφτασε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Ανοδική πορεία καταγράφουν οι αριθμοί σε έρευνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και δείχνουν πως όλο και περισσότερα άτομα αποφασίζουν ν’ αφήσουν στο παρελθόν τη μέχρι πρότινος διατροφή τους και να γίνουν αυστηρά χορτοφάγοι. 

Έρευνα του 2017 κατέδειξε πως 542.000 Βρετανοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους vegans, ενώ δέκα χρόνια πριν μόλις 150.000, σύμφωνα με τη Vegan Society. Άλλη έρευνα του ίδιου έτους, που διεξήχθη από το Mintel, έδειξε πως περισσότεροι από ένας στους δέκα καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκίμασαν μια vegan δίαιτα. Το 20% αυτών ήταν κάτω των 35 ετών. Την ίδια ώρα, έρευνα της Nielsen για λογαριασμό του Plant Based Foods Association (PBFA) και του Good Food Institute, κατέδειξε πως οι πωλήσεις των φυτικών προϊόντων στις ΗΠΑ έφτασαν το 8,1% κατά τη χρονιά που πέρασε, αγγίζοντας τα $3.1 δισ. 

Διαβάστε ακόμα: Οι αριθμοί της νέας Ελληνικής

Σύμφωνα με την Packaged Facts, τα φυτικά προϊόντα θα φτάσουν το 40% μέσα σε δύο χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ το 25% που κατείχαν το 2016. Οι αναλυτές της έρευνας προβλέπουν πως θα υπάρξει αύξηση στο κοινό που προτιμά τα dairy-free γάλατα μέσα στο 2018, όπως επίσης και το κριθάρι, το μπιζέλι, το λινάρι και την κινόα. Το τυρί vegan έχει επίσης απογειωθεί, με την παγκόσμια αγορά να εκτιμά ότι θα φτάσει λίγο κάτω από τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,6% από το 2016 μέχρι το 2024, σύμφωνα με έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Bharat Book. 

Vegan στο κυπριακό καλάθι
Δημοσίευμα του InBusinessNews τον Ιανουάριο του 2018, αναφορικά με το εμφανώς διαμορφωμένο καλάθι της Κύπριας οικοκυράς, έκανε λόγο για την είσοδο 80 νέων αγαθών και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκε αύξηση στις υγιεινές αγορές των νοικοκυριών.                                      

Διαβάστε ακόμα: Το Μουντιάλ θέλει την καινούργια του τηλεόραση


Συγκεκριμένα, στο καλάθι προστέθηκαν προϊόντα, όπως, ψωμί slice πολύσπορο, μακαρόνια και δημητριακά ολικής άλεσης, γάλα φρέσκο αποβουτυρωμένο και άπαχο, delact, γάλα καρύδας, ηλιόσποροι, σοκολάτα μαύρη/υγείας και ορθοπεδικά στηρίγματα. Τα στοιχεία αυτά βασίστηκαν στα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών 2015/2016. 

Αν και τα στατιστικά, που έχουν να κάνουν με τα vegan προϊόντα, είναι στο αρχικό στάδιο, η RAI Consultants Services βλέπει τις κατηγορίες vegan και vegetarian να είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες της αγοράς. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επισημαίνει τα non-dairy milk είδη και τις υπερτροφές (superfoods), στις οποίες περιλαμβάνονται προϊόντα, όπως η κινόα και ο λιναρόσπορος.

Έχουν γνώσιν οι υπεραγορές
Η τάση που επικρατεί για υγιεινή διατροφή φαίνεται να είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς των vegan προϊόντων.

Σύμφωνα με στελέχη των υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ, mas, Papantoniou, Smart και των βιολογικών καταστημάτων Αιθέριο, οι vegan που έχουν διαμορφώσει τις διατροφικές τους συνήθειες με τέτοιο τρόπο είτε για λόγους υγείας είτε εκ πεποιθήσεως, απορρίπτοντας το κρέας και όλα τα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα, οδήγησαν τις υπεραγορές να εστιάσουν στα φυτικά είδη, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. 

Αν και πιστεύουν πως βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο, σε σχέση με χώρες του εξωτερικού, δεν μπορεί να αγνοηθεί η αυξητική τάση που σημειώνεται στα vegan προϊόντα στη λιανική αγορά της Κύπρου. Τα είδη αυτά βασίζονται σε δύο κύριες ιδέες. Στην καλύτερη διατροφή με σκοπό τη βελτίωση της υγείας, αλλά και στον σεβασμό και την προστασία των ζώων. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν οι vegan στα παράγωγα σόγιας, πηγή που τους προσφέρει τις αναγκαίες ποσότητες πρωτεϊνών, όπως επίσης και σε ξηρούς καρπούς, φρούτα και δημητριακά. Ως ανερχόμενη κατηγορία χαρακτηρίζεται, επίσης, αυτή των παγωτών, τα οποία αποτελούν μία ευχάριστη έκπληξη για τους καταναλωτές που ακολουθούν μια αυστηρά vegan διατροφή. 

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των υπεραγορών που μιλήσαμε, οι επιλογές σε προϊόντα vegan έχουν τα τελευταία δυο με τρία χρόνια πολλαπλασιαστεί, σημειώνοντας, σε κάποιες κατηγορίες, αύξηση που αγγίζει έως και το 100%. 

Ενδεικτικό της νέας τάξης πραγμάτων αποτελεί και το γεγονός ότι οι κυπριακές υπεραγορές έχουν προσθέσει μέχρι και 100 νέους κωδικούς για vegan. Από έτοιμα φαγητά μέχρι φυτικά γάλατα, τυριά, κρέμες και αλλαντικά, super foods, όπως κινόα, λαχανίδα, κουσκούς, παγωτά και άλλα πολλά. Την ίδια ώρα, κάποιες από αυτές, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους στα καταστήματά τους αποκλειστικά για vegan προϊόντα, ακόμα και στα ψυγεία.

Νέα πιάτα και μενού στα εστιατόρια 
Βλέποντας την τάση για χορτοφαγική και γενικότερα για υγιεινή διατροφή, αρκετά είναι τα εστιατόρια που εντάσσουν στον κατάλογό τους πιάτα που απευθύνονται σε vegans. Την ίδια ώρα, την άφιξή τους κάνουν σιγά - σιγά εστιατόρια που προτείνουν, κυρίως, υγιεινά γεύματα και σνακ. Στόχος τους να προσφέρουν ακόμη περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές.                                              

Οι vegan επιλογές που προτείνουν είναι κρύα φαγητά, όπως, σαλάτες, σάντουιτς, φυσικούς χυμούς και smoothies από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γλυκά, επιδόρπια και σνακ. Φτιάχνουν, επίσης, ζεστά πιάτα, όπως χορτοφαγικά burger, φαλάφελ, ζυμαρικά, μουσακά, στιφάδο, μακαρόνια στον φούρνο, γύρο στην πίττα με σόγια, σούπες και άλλα, καθώς επίσης  κέικ, τούρτες, σοκολάτες και άλλα γλυκά. 

Κοστiζουν περισσoτερο 
Οι απόψεις διίστανται αν τα vegan γεύματα και κυρίως τα εξειδικευμένα υλικά, που ενίοτε απαιτούν, κοστίζουν περισσότερο, εν συγκρίσει με τα συνηθισμένα. «Ελάχιστο ακριβότερα μπορεί να είναι», απαντούν τα στελέχη της αγοράς με τα οποία μιλήσαμε, διευκρινίζοντας πως αύξηση στην τιμή σημειώνεται όταν αυτά είναι και βιολογικά.

Τι είναι η vegan διατροφή
Πρόκειται για την αυστηρή ή ολική χορτοφαγία, την ολοκληρωτική δηλαδή αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά καθώς και το μέλι. Με λίγα λόγια δεν περιλαμβάνει ζωικές τροφές ή παράγωγα. Πολλές φορές ακολουθείται για ηθικούς λόγους, καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολλή βία και βαρβαρότητα, για λόγους υγείας λόγω ανησυχίας των μελών του vegan κινήματος για το περιβάλλον, αλλά ακόμα και για θρησκευτικούς ή πνευματικούς λόγους. 

Δειτε Επισης

Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»