Ξενοδοχεία: Τι πέτυχαν το 2017, τι αναμένουν το 2018

Τα θεαματικά ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες στο να καταστεί το 2017 πετυχημένη χρονιά για τα ξενοδοχεία της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμα: Nicosia Mall: Τα καταστήματα που κλείδωσαν και οι …αβέβαιοι

Παρόλο που, όμως, οι ξενοδόχοι αποτιμούν θετικά την προηγούμενη χρονιά και προσδοκούν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα το 2018, εντούτοις αναγνωρίζουν ότι οι εξελίξεις στη γύρω περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις με τις δύο κομβικές αγορές, τη βρετανική και ρωσική, ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών της φετινής χρονιάς.

Louis: Ο ρόλος της Celestyal
Στη συνέχιση της καλής πορείας του κυπριακού και ελληνικού τουρισμού το 2018, προσβλέπει η Louis Plc, η οποία αναμένεται να έχει θετικά οφέλη για την ίδια την εταιρεία.
 
Η κύρια συνεχιζόμενη δραστηριότητα του Συγκροτήματος της Louis είναι η ξενοδοχειακή δραστηριότητα μέσω της Louis Hotels, η οποία κατά το έτος 2017 παρουσίασε σημαντικό λειτουργικό κέρδος.

Συγκεκριμένα, το καθαρό κέρδος που αναλογεί στους ιδιοκτήτες της εταιρείας ανήλθε για το 2017 στα €11,5 εκατ. σε σύγκριση με €7,7 εκατ. το 2016, σημειώνοντας αύξηση €3,8 εκατ. 

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος για το 2017 ήταν αυξημένος κατά €4,5 εκατ. ή σε ποσοστό 4,1% σε σχέση με το 2016. Η εν λόγω βελτίωση προήλθε τόσο από τη ναύλωση κρουαζιερόπλοιου όσο και από την αύξηση στον κύκλο εργασιών της Louis Hotels Public.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα κατέληξαν να είναι κερδοφόρα λόγω μη επαναλαμβανόμενου καθαρού κέρδους ύψους €9,1 εκατ. που προέκυψε από την επένδυση στη Celestyal Cruises.

Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων, χρεολυσίων και ενοικίων ξενοδοχείων της Louis Plc για το 2017 παρουσίασαν αύξηση €2,3 εκατ. ή σε ποσοστό 5,5), φτάνοντας στα €44,2 εκατ. σε σύγκριση με €41,9 εκατ. το 2016. Αυτό οφείλεται στην αύξηση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και στην κερδοφορία της Louis Hotels.

Tsokkos: Δεν επηρεάζει το Brexit για την ώρα
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου λειτουργίας των ξενοδοχειακών της μονάδων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κύκλου εργασιών για την Tsokkos Hotels.

Συγκεκριμένα, ο καθαρός κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος ανήλθε στα €66,6 εκατ. το 2017 σε σχέση με €61,3 εκατ. το 2016, καταγράφοντας άνοδο €5,2 εκατ. ή σε ποσοστό 8,6%.

Παράλληλα, το καθαρό κέρδος μετά τη φορολογία ανήλθε στα €13,8 εκατ. (ή 5,63 σεντ ανά μετοχή) συγκριτικά με καθαρό κέρδος ύψους €9,8 εκατ. (3,99 σεντ ανά μετοχή) το 2016. Όπως σημειώνει η εταιρεία, οι κυριότεροι λόγοι της βελτίωσης των αποτελεσμάτων είναι ο αυξημένος κύκλος εργασιών, η επιστροφή χρημάτων σε τόκους προηγούμενων ετών και η μείωση των εξόδων χρηματοδότησης. 

Εντούτοις, αναφερόμενη στους κινδύνους για την τουριστική βιομηχανία η Tsokkos Hotels εξηγεί ότι το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο και η πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (πολεμική σύρραξη σε Συρία, προσφυγικό, τρομοκρατικά χτυπήματα σε ΕΕ, Αίγυπτο, Τουρκία, Τυνησία και οι δυσμενείς σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας) ενδεχομένως να έχουν σοβαρό αντίχτυπο στον τουρισμό.

Την ίδια στιγμή, αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία πιθανόν να προκύψουν εξαιτίας της ισοτιμίας του ρωσικού ρουβλιού έναντι του ευρώ. Από την άλλη, αν και η εταιρεία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και τον πιθανό αρνητικό αντίχτυπο για την Κύπρο, εντούτοις με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις για το 2018 δεν αναμένεται οποιαδήποτε μείωση από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Stademos: Η πολιτική αστάθεια και ο πύργος στο Mediterranean
Παρά την αισιοδοξία για την πορεία των ξενοδοχείων της μονάδων, εντούτοις η Stademos Hotels δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τα αποτελέσματα του 2018. Αν και οι μέχρι στιγμής προκρατήσεις είναι αυξημένες, ωστόσο η πολιτική αστάθεια στις γειτονικές αραβικές χώρες ενδεχομένως να επηρεάσει τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος.

Πέραν τούτου, σημειώνει η εταιρεία, η διακοπή των εργασιών του ξενοδοχείου Mediterranean, κατά την πρώτη διμηνία του 2018, καθώς και η ανέγερση του Mediterranean Residence Tower ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα της παρούσας χρονιάς.

Ο κύκλος εργασιών της Stademos Hotels, ιδιοκτήτριας του τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείου Mediterranean Beach Hotel στη Λεμεσό και του πέντε αστέρων Elysium στην Πάφο, αυξήθηκε κατά €1,48 εκατ. το 2017, φτάνοντας στα €32,1 εκατ. συγκριτικά με €30 εκατ. το 2016.


Η ανοδική πορεία οφείλεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων του Συγκροτήματος κατά €414,649. 

Την ίδια ώρα, η εταιρεία εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών της θα παρουσίαζε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση εάν τα ξενοδοχεία δεν διέκοπταν τις εργασίες τους για ανακαινίσεις, εφόσον κατά τους μήνες λειτουργίας του σημείωσαν αύξηση στον κύκλο εργασίας τους σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το Mediterranean Beach Hotel ήταν κλειστό από τις 26 Νοεμβρίου 2017 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ το Elysium παρέμεινε κλειστό από την 1 Ιανουαρίου 2017 μέχρι τις 23 Μαρτίου 2017.

Το κέρδος του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία ανήλθε στα €6 εκατ. το 2017 σε σύγκριση με €9,3 εκατ. το 2016. 

Leptos Calypso: Αυξημένη πληρότητα λόγω τουρισμού
Η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού κατά τη διάρκεια του 2017 κατάφερε να ενισχύσει την πληρότητα, αποδοτικότητα και επικερδότητα των ξενοδοχειακών μονάδων του Συγκροτήματος της Leptos Calypso Hotel. Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος αυξήθηκε κατά 13% το 2017, φτάνοντας στα €29,9 εκατ. σε σχέση με €26,4 εκατ. το 2016. 

Ο αυξημένος κύκλος εργασιών είχε ως αποτέλεσμα το μικτό κέρδος για το 2017 να φτάσει σχεδόν τα €8 εκατ. σε σχέση με €6,1 εκατ. το 2016, ενώ το καθαρό κέρδος του Συγκροτήματος για το 2017 ανήλθε στα €839.449 σε σύγκριση με €8,9 εκατ. 


Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η μείωση στην καθαρή κερδοφορία ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας εκτέλεσης ανασχηματισμού στα πλαίσια συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανεισμού που είχε συναφθεί το 2016, από την οποία προέκυψε κέρδος από τη μεταφορά των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας Karina Properties Limited και της συνδεδεμένης εταιρείας Harbour Shore Estates Limited ύψους €7,3 εκατ. και αναγνωρίστηκε στις κερδοζημιές το προηγούμενο έτος. 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2017, το Συγκρότημα επένδυσε σε καινούργιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αξίας €1,4 εκατ., τα οποία χρηματοδοτήθηκαν με μετρητά που προήλθαν από εργασίες. 

Lordos Hotels: Ανεβασμένος ο κύκλος εργασιών
Οι αυξημένες κρατήσεις και τα αυξημένα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία Golden Bay και Golden Coast είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κύκλου εργασιών της Lordos Hotels κατά €1 εκατ. ή σε ποσοστό 8,3% το 2017. Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €13,5 εκατ. το 2017 έναντι €12,5 εκατ. το 2016.

Παράλληλα, το μικτό κέρδος του Συγκροτήματος αυξήθηκε κατά €424,820 ή σε ποσοστό 6,4%, φτάνοντας στα €7 εκατ. έναντι €6,5 εκατ. το 2016, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των πωλήσεων και της συγκράτησης των κοστών.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι η μείωση του τραπεζικού δανεισμού, καθώς και η απαλλαγής τόκων πάνω σε φορολογικές οφειλές προηγούμενων χρήσεων, λόγω έγκαιρης εξόφλησης τους, είχε ως επακόλουθο τα χρηματοοικονομικά έξοδα του 2016 ύψους €185.730 να μετατραπούν σε χρηματοοικονομικά έσοδα €124,052 για το 2017, με θετική επίδραση στα αποτελέσματα πριν τη φορολογία.

Το καθαρό κέρδος ανέρχεται στα €3 εκατ. το 2017 σε σύγκριση με €2,48 εκατ. το 2016, ενώ το κέρδος ανά μετοχή και το πλήρως κατανεμημένο κέρδος ανά μετοχή αυξήθηκε στα 8,33 σεντς έναντι 6,71 το 2016.

Διαβάστε ακόμα: Direct Hellas: Ετοιμάζει κάθοδο στην Κύπρο

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024