Αόριστα και ασαφή τα στοιχεία κατά ΟΠΑΠ

Ακυρώνεται και το δεύτερο διάταγμα έρευνας που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον της ΟΠΑΠ Κύπρου στις 11.12.2017 και με το οποίο εξουσιοδοτούνταν οι ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας να προβούν σε έρευνα στα γραφεία της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου. Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφαση του στις 24 Απριλίου 2018 ακύρωσε το διάταγμα κρίνοντας ότι «μετά από μελέτη του όρκου διαπιστώνεται ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστή ήταν αόριστα και ασαφή και δεν ήταν ικανά για να του δημιουργήσουν την απαιτούμενη εύλογη υπόνοια διάπραξης των αδικημάτων για να προχωρήσει ο Δικαστής στην έκδοση του εντάλματος».

Παράλληλα, ο Δικαστής του Ανωτάτου αιτιολογώντας την απόφαση του για ακύρωση του διατάγματος επισημαίνει ότι «το περιεχόμενο του όρκου δεν παρέχει σαφή εικόνα ως προς τον καταρτισμό συμφωνίας της ΟΠΑΠ Κύπρου με άλλο ή άλλα πρόσωπα για να διαπράξουν τα αδικήματα της καταδολίευσης ή κακουργήματα. Ασαφής εικόνα παρουσιάζεται επίσης σ’ όσον αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου όπου καθοριστικό στοιχείο για να θεωρηθεί πλαστό ένα έγγραφο είναι να λέει ψέματα για τον εαυτό του και όχι απλά να περιέχει ψευδή δήλωση».    

Επίσης, στο περιερχόμενο του όρκου για εξασφάλιση εντάλματος έρευνας ο Δικαστής διαπιστώνει ότι δεν παρουσιάζει ικανά στοιχεία σύνδεσης ή συσχετισμού των εγγράφων με τα αδικήματα που αναφέρονται στον όρκο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο όρκος του ανακριτή ήταν πολυσέλιδη και αναφερόταν στο ιστορικό της υπόθεσης που είχε ως αφετηρία την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή  της Δημοκρατίας προς το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος με θέμα «ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών  αδικημάτων σε σχέση με τις δραστηριότητες της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου Ltd». Υπογραμμίζεται πως όπως έγραψε το InBusinessNews, η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει ήδη προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία εναντίον του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τρίτου προσώπου με το οποίο ο Γενικός Ελεγκτής είχε συνάντηση περί τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2016 και το οποίο δεν θέλησε να κατονομάσει στην Αστυνομία.
 
Καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα που αναφέρονται στο όρκο, ο Δικαστής επισημαίνει τα εξής:
 
  • «η δήλωση του Αλετράρη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου δεν συνεργάζεται με δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο δεν μπορεί να ιδωθεί μεμονωμένα αλλά ούτε και από μόνης της είναι ικανή στο να δημιουργήσει εύλογη υποψία για τη διάπραξη αδικήματος, ενόψει των εξηγήσεων που δόθηκαν κατά τον έλεγχο των λειτουργών του Γενικού Λογιστηρίου και των εγγράφων που δόθηκαν ως προς τις εργασίες της ΟΠΑΠ Κύπρου».
  • «Σ’ όσον αφορά την πληρωμή του ποσού χρημάτων προς τον ελεγκτικό οίκο KPMG με τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον του Δικαστή ενέπιπταν στα λειτουργικά έξοδα και ήταν εντός του 5% του κύκλου εργασιών της ΟΠΑΠ Κύπρου. Σίγουρα και εδώ η πληρωμή από μόνη της, αντικειμενικά κρινόμενη, δεν μπορούσε να δημιουργήσει εύλογη υπόνοια για τη διάπραξη των αδικημάτων».
  • «Ως προς την σύμβαση εργοδότησης του Γρηγοριάδη, που ο Κολοκοτρώνης θεωρεί τις απολαβές που συμφωνήθηκαν υψηλές αλλά εμπίπτουν εντός του ποσοστού 5% ως λειτουργικά έξοδα, από μόνη της επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργεί υπόνοια και μάλιστα εύλογη για τη διάπραξη των αδικημάτων που διερευνούσε η Αστυνομία».
  • «Κανένα στοιχείο δεν παρουσιάστηκε με τον όρκο ως προς ορισμένες από τις χορηγίες της ΟΠΑΠ Κύπρου ή οποιασδήποτε εξ αυτών πόσο μάλλον να δημιουργούν και εύλογη υποψία για τη διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με αυτές».
  • «Η διαπίστωση του Επαρχιακού Δικαστή ότι έχει ικανοποιηθεί λογικά και με βάση την ενώπιον του τεθείσα μαρτυρία για την ανάγκης έκδοσης του εντάλματος καθίσταται τρωτή ενόψει των αδυναμιών που εντοπίζονται στον όρο ως προς την επάρκεια των γεγονότων που δημιουργούν εύλογη υπόνοια διάπραξης των κατ’ ισχυρισμόν αδικημάτων».
  • «Σημειώνεται ότι αν και αποκαλύπτεται στον όρκο η νομική γνωμάτευσης από πλευράς  της ΟΠΑΠ Κύπρου για την άρνηση της να παραδώσει τα έγγραφα, εν τούτοις ο Κολοκοτρώνης (ανακριτής) δεν αποκαλύπτει στον όρκο την ύπαρξη επιστολής του Γενικού Εισαγγελέα με ημερομηνία 3.3.17 όπου παραδέχεται ρητά την ύπαρξη νομικών εμποδίων για παράδοση των εγγράφων. Η απόκρυψη του στοιχείου αυτού ενέχει τη σημασία του εφόσον επ’ αυτού του λόγου αρνήθηκε η ΟΠΑΠ Κύπρου να παραδώσει τα έγγραφα. Ήταν καθήκον των Καθ΄ων η Αίτηση να παρουσιάσουν και αυτή την επιστολή με τον όρκο, την οποίαν σημειώνεται ότι είχαν παρουσιάσει κατά τη διαδικασία της Αίτησης, όπως παρουσίασαν και πολλά άλλα στοιχεία, ώστε το Δικαστήριο να έχει ολοκληρωμένη εικόνα των όσων προηγήθηκαν».
 
Μετά και την συγκεκριμένη εξέλιξη, ακύρωσης του εντάλματος έρευνας, δεν αποκλείεται η ΟΠΑΠ Κύπρου να εξετάσει σοβαρά τα επόμενα νομικά της βήματα.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά