Ο χάρτης των εισαγωγών και των εξαγωγών

Η Λιβύη, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης και χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής είναι οι βασικές εξαγωγικές χώρες της Κύπρου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές σε χώρες μέλη της ΕΕ ξεπέρασαν τον Ιανουάριο του 2018 τα €79 εκατ. από τα €616,4 εκατ. που ήταν οι συνολικές εξαγωγές του πρώτου μήνα της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμα: «Μούδιασε» τις τουριστικές κρατήσεις το χτύπημα στη Συρία

Πρώτη η Λιβύη
Ωστόσο, στην πρώτη θέση από όλες τις χώρες του κόσμου βρίσκεται η Λιβύη, στην οποία η αξία των κυπριακών εξαγωγών άγγιξε τα €40 εκατ.

Από την άλλη, ο νούμερο ένα εξαγωγικός προορισμός μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ήταν η Ελλάδα με €19,2 εκατ., με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί με €16,8 εκατ. Όσον αφορά τις εξαγωγές στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, η Βουλγαρία βρίσκεται στην τρίτη θέση με σχεδόν €10 εκατ., ενώ οι εξαγωγές στη Σλοβακία και τη Δανία έφτασαν τα €4,3 εκατ. και €3,7 εκατ. αντίστοιχα.

Στα €3,3 εκατ. ανήλθαν οι εξαγωγές στην Τσεχία, ενώ στα €3,2 οι εξαγωγές στη Γαλλία.

Εξάλλου, στα €19,3 εκατ. έφτασαν οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων σε χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, με το Ισραήλ να καταλαμβάνει τις περισσότερες, δηλαδή €8,6 εκατ.

Διαβάστε ακόμα: Σε υγιή θεμέλια η ανάκαμψη των ακινήτων

Οι top εξαγωγές
Με σχεδόν €40 εκατ. τον Ιανουάριο του 2018 τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν τα φάρμακα με €21,6 εκατ., ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται το χαλλούμι με €13 εκατ.

Ακολουθών οι πατάτες, με εξαγωγές πέραν των €3 εκατ., ενώ την πεντάδα των εξαγωγών ολοκληρώνουν τα απορρίμματα και θραύσματα από χαρτί, γυαλί και μέταλλο (εκτός από πολύτιμα μέταλλα), με €2,7 εκατ.

Οι εισαγωγές
Βασικός προμηθευτής προϊόντων στην κυπριακή αγορά ήταν και πάλι η ΕΕ, με εισαγωγές που ξεπέρασαν τον φετινό Ιανουάριο τα €377 εκατ. Κύριος προμηθευτής, όπως και εξαγωγέας, ήταν η Ελλάδα, με €113,2 εκατ. εισαγωγές.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία, από την οποία εισήχθησαν προϊόντα €50,1 εκατ., ενώ από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο οι εισαγωγές έφτασαν τα €35,8 εκατ. και €38,4 εκατ. αντίστοιχα.

€4 εκατ. από Τουρκία
Σημειώνεται ότι τον φετινό Ιανουάριο εισήχθησαν προϊόντα από την Τουρκία αξίας €4 εκατ., έναντι μόλις €1,1 εκατ. τον Ιανουάριο του 2017. 

Από Ελβετία και Ρωσία οι εισαγωγές ανήλθαν στα €3,8 εκατ. και €1,9 εκατ. αντίστοιχα.

Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν στα €225,8 εκατ., με την Κίνα να καταλαμβάνει το σημαντικότερο κομμάτι, το οποίο αγγίζει τα €48 εκατ., ενώ ακολουθούν οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι και το Ισραήλ με €21,1 εκατ. και €20,5 εκατ. αντίστοιχα.

Στην εγχώρια αγορά φτάνουν προϊόντα και από την Κορέα (€4,4 εκατ.), τις ΗΠΑ (€3,9 εκατ.), την Κούβα (€3,8 εκατ), αλλά και το Βιετνάμ (€3,2 εκατ).

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης