«Μούδιασε» τις τουριστικές κρατήσεις το χτύπημα στη Συρία

Προβληματισμό προκαλεί σε φορείς του τουρισμού το μούδιασμα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις τουριστικές κρατήσεις για το καλοκαίρι, στον απόηχο του χτυπήματος ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία, με βρετανικά μαχητικά για απογειώνονται για το σκοπό αυτό και από τις Βάσεις Ακρωτηρίου.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews o Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου, την εβδομάδα που προηγήθηκε του χτυπήματος των συμμάχων στη Συρία όπως και την εβδομάδα που ακολούθησε, μερίδα βρετανών τουριστών φαίνεται να θορυβήθηκαν, καθυστερώντας μέχρι νεωτέρας την ολοκλήρωση των κρατήσεων τους για διακοπές στην Κύπρο. Στο γεγονός αυτό φαίνεται πως συνέτειναν και δημοσιεύματα στο βρετανικό τύπο που έκαναν λόγω μέχρι και για «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». 

Διαβάστε ακόμα: Σε υγιή θεμέλια η ανάκαμψη των ακινήτων

Βεβαίως, διευκρίνισε ο κ. Λοΐζου, τα περιστατικά αυτά αφορούσαν μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών και όχι τουριστικούς πράκτορες και συνεργάτες του εξωτερικού. «Κανένα γραφείο δεν προχώρησε σε ακυρώσεις κρατήσεων, κάποια μόνο γραφεία μας είπαν ότι για συνέχιση των κρατήσεων τους θα περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα, μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΚΟΤ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης. Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Ιωαννίδης έκανε επίσης λόγο για επιβράδυνση στη ροή των κρατήσεων την περίοδο του χτυπήματος στη Συρία. ‘Όμως, πρόσθεσε, την τελευταία εβδομάδα, η ροή κρατήσεων φαίνεται να επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, το «μούδιασμα» αφορούσε τουρίστες τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Διαβάστε ακόμα: Ο χάρτης των εισαγωγών και των εξαγωγών

Πτώση τουρισμού από τη Ρωσία
Πέραν των πιο πάνω, ελαφρά μείωση φαίνεται πως καταγράφεται και στις κρατήσεις από τη ρωσική αγορά. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τη πτώση του ρουβλιού έναντι του ευρώ σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και την επάνοδο της Τουρκίας και της Αιγύπτου ως πιο φθηνοί τουριστικοί προορισμοί. 

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες προσπαθούν να βρουν πιο προσοδοφόρες λύσεις για να μην χάσουν από τη συνταγματική διαφορά, γι αυτό και προτιμούν χώρες με νόμισμα εκτός του ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός αυτό φαίνεται πως ανοίγει την πόρτα για υποδοχή, στην Κύπρο, τουριστών, και από άλλες αγορές, πέραν των Ρώσων και των Βρετανών, που παραδοσιακά έπαιρναν τις διαθέσιμες κλίνες την περίοδο του καλοκαιριού. Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, εναπόκειται στους ξενοδόχους το αν θα ανοίξουν πόρτες και σε άλλες αγορές. 

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, επιβεβαίωσε ότι οι αριθμοί των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά καταγράφουν σχετική μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. «Η μέχρι στιγμής εικόνα των προκρατήσεων μας δείχνει ένα υστέρημα, βεβαίως αυτό θα αναπληρωθεί από άλλες αγορές της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες φαίνεται να επιδεικνύουν ενδιαφέρον, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, οι Σκανδιναβικές χώρες. Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα οριακής αύξησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να αγνοούμε και γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος κτλ που συνεχίζουν να καταγράφουν θεαματικές αυξήσεις βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτο τριμήνου», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης. 

Από την πλευρά του, πάντως, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Βασίλης Σταματάρης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών φέτος δεν θα έχει μακρινές αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι.

Εκτιμήσεις για 3,9 εκατ τουρίστες φέτος
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι βάσει των τωρινών δεδομένων, διαφαίνεται πως, εκτός απροόπτου, το 2018 θα κλείσει με τουριστικές αφίξεις κοντά στα 3,9 εκατ, αριθμός ελαφρά υψηλότερος από τα 3,6 εκατομμύρια επισκέπτες του 2017. 

Δειτε Επισης

Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024
Τονωτική ένεση για ξενοδοχεία και εστίαση τα διαδοχικά τριήμερα
H Κύπρος στη λίστα με τα 100 καλύτερα ξενοδοχεία