Εκροές €1,9 δις από τη ΣΚΤ το πρώτο τρίμηνο του 2018

Στα €1,9 δισ. τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 άγγιξαν οι εκροές καταθέσεων από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννη. Μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών και Ελέγχου, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η κορύφωση των εκροών καταγράφηκε στα τέλη Μαρτίου 2018, κάνοντας λόγο για μια περίοδο «εφιάλτη».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννης, οι εκροές από τη ΣΚΤ άρχισαν ουσιαστικά από τον Αύγουστο του 2017 με την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης συνεργατικών ιδρυμάτων. Αναλυτικά, τον Αύγουστο του 2017 έφυγαν από τη ΣΚΤ €148 εκ, το Σεπτέμβριο, €80 εκ., €105 εκ. τον Οκτώβριο, €86 εκ. το Νοέμβριο και €122 εκ. το Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο του 2018 καταγράφηκε εκροές ύψους €619 εκ, τον Φεβρουάριο, €300 εκ,  ενώ την περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές ο ρυθμός των εκροών μειώθηκε, για να κορυφωθεί  περί τα τέλη Μαρτίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την καταγραφή εκροών ύψους  €700 εκ. τον Μάρτιο. Το φαινόμενο αυτό τερματίστηκε με την κατάθεση του κράτους στη ΣΚΤ.

Διαβάστε ακόμα: Χάρης: Κάντε φύλλο και φτερό τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού

Θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι  από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις αρχές Απριλίου καταγράφηκαν εκροές που δεν είχαν σημειωθεί ούτε το 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, στις 29 Μαρτίου έφυγαν από τη ΣΚΤ  €126 εκ, στις 30 Μαρτίου €100 εκ. και στις 2 Απριλίου €72 εκ.
Πάντως, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν από το Συνεργατισμό, δεν έφυγαν από τη Κύπρο αλλά δεν μπήκαν καν σε άλλες τράπεζες!

Διαβάστε ακόμα: Όλα δείχνουν διαχωρισμό της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας

€10 εκατομμύρια δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατήγγειλε ότι ο Συνεργατισμός παραχώρησε δάνειο ύψους €9 εκατομμυρίων συν €1 εκατομμύριο σε τρεχούμενο λογαριασμό μεγάλης εταιρείας χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς εγγυήσεις.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι πρόκειται για δανειοδότηση τύπου balance sheet lending, που βασίζεται στην ικανότητα αποπληρωμής και ότι η έγκριση του δανείου πέρασε από διάφορα κλιμάκια και εγκρίθηκε από την Επιτροπεία. Λέγοντας ότι αυτή η πρακτική γινόταν από τις εμπορικές τράπεζες, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι έχουν παραχωρηθεί δύο με τρία τέτοια δάνεια που εμπίπτουν την πρακτική του balance sheet lending.
 
Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα ο ο διευθυντής εποπτείας της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου είπε ότι χρειάζεται να υπάρχει εμπειρία για την πραγματοποίηση τέτοιου δανεισμού.

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε, επίσης, στα δάνεια προς πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα για τα οποία δόθηκαν στοιχεία την περασμένη εβδομάδα.Σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ περιλαμβάνει €900 εκ.  σε δάνεια σε ΠΕΠ με τα €161 εκ. να είναι μη εξυπηρετούμενα και να αφορούν τόσο πρωτοφειλέτες, όσο και συνδεδεμένα άτομα και εγγυητές. Πρόσθεσε ότι από το σύνολο των €900 εκ. αναδιαρθρώθηκαν πέραν των €100 εκ. από το 2014, που αφορούν 542 περιπτώσεις.
 

Δειτε Επισης

Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης