Οι Κύπριοι στο City του Λονδίνου

Ο τομέας των επαγγελματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποτελεί ίσως το πιο δραστήριο και επιτυχημένο τομέα της κυπριακής Οικονομίας, με την Κύπρο να έχει αποκτήσει μια αξιοζήλευτη διεθνή φήμη ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, κυρίως λόγω των άρτια και υψηλά προσοντούχων λογιστών, ελεγκτών και φορολογικών συμβούλων.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αρκετοί Κύπριοι πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατέχουν ανώτερες θέσεις ανά το παγκόσμιο, συμπεριλαμβανομένου του City του Λονδίνου, το οποίο αποτελεί το κέντρο των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτό το περίφημο «τετραγωνικό μίλι», περίπου τα τρία τέταρτα όλων των θέσεων εργασίας βρίσκονται στους οικονομικούς, επαγγελματικούς και συναφείς τομείς των επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμα: Όμιλος Πανίκκος Λειβαδιώτης: Επεκτείνεται με Ria Court 60 και 61


Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200 Κύπριοι εργάζονται εκεί και το περιοδικό GOLD παρουσιάζει στο τεύχος Απριλίου ορισμένους Κύπριους του City  οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους στη ζωή στην πόλη καθώς και τις απόψεις τους για το Brexit και πώς βλέπουν τις εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου. Μάλιστα, μερικοί από τους Κύπριους επαγγελματίες στο City είναι πεπεισμένοι ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο «επενδυτικός τραπεζίτης της Ευρώπης» μετά το Brexit και υποστηρίζουν ότι πλήττοντας το City δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, καθώς σχεδόν το ήμισυ των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και κυβερνήσεων  έχουν συγκεντρωθεί στο Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμα: ΚΟΤ: Άτυπες ενέργειες συνεργασίας προβολής

Το InBusinessNews παρουσιάζει τους Κύπριους του City του Λονδίνου με τους οποίους συνομίλησε το περιοδικό GOLD.
 
Theophanis Theophanous

 
Μεγάλωσε στη Λευκωσία πριν σπουδάσει οικονομικά (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό) και μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Μαθηματικά, ενώ με την ολοκλήρωση των σπουδών του αποφάσισε να μείνει και να εργαστεί στο Λονδίνο. Εντάχθηκε στην ομάδα ιδιωτών πελατών της Deloitte, όπου προήχθη ταχέως ως διευθυντής και το 2005 μετακόμισε από τη Deloitte UK στην Deloitte Cyprus όπου ίδρυσε και κατείχε την ομάδα του Private Client, καθιστώντας τον ως συνεργάτη  το 2009. Το 2011 άλλαξε τομέα και χώρα, μετακομίζοντας από την Deloitte Κύπρου στην Barclays του Ηνωμένου Βασιλείου ακολουθώντας σταδιοδρομία στον τραπεζικό τομέα. Συμμετείχε ως Διευθύνων Σύμβουλος στην ομάδα Key Clients & Family Office, η οποία συμβουλεύει διεθνείς ιδιώτες πελάτες, μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις και οικογενειακά γραφεία για τις επενδύσεις τους και θέματα διαχείρισης περιουσίας. Είναι τώρα 42 ετών.
 
Louis Loizou

Είναι ηλικίας 36 ετών μεγάλωσε στη Λεμεσό και αργότερα πήρε πτυχίο Οικονομετρίας και Μαθηματικών Οικονομικών από το LSE και μεταπτυχιακό στη Μαθηματική Χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας. Αργότερα συμμετείχε στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Kleinwort Benson πριν εργαστεί στο τμήμα επενδύσεων της Citigroup και αργότερα στην Barclays Capital. Το 2012 ίδρυσε την εξειδικευμένη μπουτίκ επενδυτικής τραπεζικής Loizou & Co, της οποίας είναι ο Managing Partner. Ο Λούης Λοϊζού είναι σήμερα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τραπεζιτών - Ηνωμένου Βασιλείου.


Alexandros Hadjikyriakos

Γεννήθηκε στη Λευκωσία, απόφοιτος του  The English School και σπούδασε Διοίκηση Λογιστικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Σήμερα σε ηλικία 29 ετών, εργάζεται στην PwC, όπου έχει πιστοποιηθεί ως ορκωτός λογιστής. Το 2015 προσχώρησε στην ομάδα προσφορών της εταιρείας και επί του παρόντος είναι Διευθυντής που ειδικεύεται στις Επιχειρηματικές Αποτιμήσεις, με την πλειονότητα των πελατών του που δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Asset Management, Private Equity και Banking.

Stelios Elia

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1981. Σπούδασε Βιομηχανία Μηχανικών πριν από την είσοδό του στην McKinsey & Co. του Λονδίνου, όπου εργάστηκε για δύο χρόνια στην παροχή συμβουλών στους πελάτες του κυρίως στις βιομηχανίες Hedge Fund και Private Equity. Εντάχθηκε στην BC Partners το 2008 και τώρα είναι Principal, έχοντας διαδραματίσει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στις επενδύσεις στην φαρμακευτική εταιρεία Pharmathen με έδρα την Αθήνα και στην παγκόσμια εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφόρησης Acuris. Εργάζεται στο Διοικητικό Συμβούλιο και των δύο εταιρειών. Κάτοχος επίσης MBA από το Harvard Business School, όπου έγραψε περιπτωσιολογικές μελέτες για την Κύπρο και μέλος της επιτροπής μελλοντικών ηγετών για την ώθηση PEF.

Andreas Michaelides

Γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε στο Imperial College London. Σήμερα είναι 27 ετών και προσχώρησε στην PwC UK πριν από 4 χρόνια, πρώτα στην Assurance όπου εξουσιοδοτήθηκε ως ορκωτός λογιστής που συνεργάζεται με τους πελάτες του FTSE 100 πριν από την είσοδό του στο Finance Consulting, όπου είναι σήμερα ανώτερος συνεργάτης.
 
Stephanie Loizou

Γεννήθηκε στη Λευκωσία και εκπαιδεύτηκε ως δικηγόρος σε αμερικανική δικηγορική εταιρεία, εργάστηκε στη δικηγορική ομάδα του Goldman Sachs International προτού μετακομίσει στον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, Neuberger Berman σαν  βοηθός γενικός σύμβουλος, με επίκεντρο τα παράγωγα, τα επενδυτικά κεφάλαια και τις κανονιστικές εργασίες . Αφού ίδρυσε τη δική της εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών τον Ιανουάριο του 2018, είναι σύμβουλος δικηγόρος στην Linklaters LLP.

Michael (Agi) Kashis

Ο Agathocles Kashis (ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα Michael Kashis για επαγγελματικούς λόγους) γεννήθηκε στην Κύπρο το 1974 και  όταν η οικογένειά του έγιναν πρόσφυγες εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1980. Σήμερα 43 ετών είναι από το Σεπτέμβριο του 2014 με την Bishop & Sewell LLP ως συνεργάτης και, μετά την ολοκλήρωση του ΜΒΑ στο Imperial College, ανέλαβε την ανάπτυξη του Τμήματος Εταιρικής Εμπορίας (το οποίο προΐσταται) και έλαβε μετοχικό κεφάλαιο τον Οκτώβριο του 2017.
 
Harry Theochari


Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1960 και ως δικηγόρος εντάχθηκε στην εταιρία γνωστή σήμερα ως Norton Rose Fulbright το 1985, στην οποία έγινε Συνεργάτης το 1990. Δικηγόρος ναυτιλίας και χρηματοδότησης περιουσιακών στοιχείων, διετέλεσε Παγκόσμιος Διευθυντής Μεταφορών για 22 χρόνια, ηγήθηκε ομάδας 750 και πλέον δικηγόρων στον τομέα της αεροπορίας, ναυτιλίας και σιδηροδρόμων σε 57 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Αναφέρεται ως ο πιο σημαντικός ναυτικός δικηγόρος στον κόσμο από τον Lloyd's List και ονομάστηκε το 2012 ως "δικηγόρος της δεκαετίας" στο Global Transport Finance από δημοσιογράφους που γράφουν στον τομέα των μεταφορών σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα ονομάστηκε ένας από τους κορυφαίους ηγέτες στην παγκόσμια βιομηχανία δεξαμενόπλοιων από την Tanker Shipping & Trade. Είναι Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Βιομηχανικού Φόρουμ, Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Λονδίνου και Διευθυντής της Maritime UK.
 
Kyriacos Pittalis

Όπως και ο Ελληνοκύπριος πατέρας του, γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ηλικία 25 ετών, είναι ανώτερος συνεργάτης της ομάδας τεχνολογίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Grant Thornton UK LLP στο Λονδίνο, με την οποία συνεργάζεται εδώ και τρία χρόνια. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε διάφορες γραμμές παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών οικονομικών, της διασφάλισης, της φορολογίας (συμπεριλαμβανομένης της Ε & Α) και της διάσωσης και της αναδιάρθρωσης.
 
Panos Alexandrou
Αφού έλαβε B.Eng. στην Ηλεκτρονική και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Surrey και MBA από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Business School, ίδρυσε την Αλεξάνδρου Corporate Services Ltd, μια εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο και προσφέρει υπηρεσίες σε εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη, τη Ρωσία, το Καζαχστάν και το Ισραήλ. Είναι επίσης ο ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας Prosperity Group Ltd, εταιρείας επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων με γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο, η οποία, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη πρωταρχικών και αριστοκρατικών σχεδίων στον τομέα των ακινήτων Λονδίνο και είναι Διευθυντής στην KGPS Ltd, μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με γραφεία στην Κύπρο και το Ισραήλ.
 
Alexis Atteslis

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1980, αποφοίτησε από The English School και απέκτησε πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και αργότερα έγινε Ορκωτός Λογιστής. Εργάστηκε στην Deutsche Bank στο Ευρωπαϊκό Leveraged Finance Group και στην PricewaterhouseCoopers και στη συνέχεια στην Oak Hill Advisors (OHA) όπου είναι Διευθύνων Σύμβουλος, μοιράζοντας ευθύνες διαχείρισης χαρτοφυλακίων για ευρωπαϊκές επενδύσεις και οδηγώντας τις επενδυτικές δραστηριότητες των εταιρειών στον κλάδο της ναυτιλίας.

John Pittalis
Η οικογένειά κατάγεται από τον Αγρό, από όπου οι γονείς του μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950. Σε ηλικία 58 ετών, είναι εταίρος στο Pittalis Gilchrist LLP, που ασχολείται με θέματα λογιστικής και φορολογίας για οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου εργάστηκε για τα τελευταία 28 χρόνια.

Jonathan Tang

Γεννήθηκε στη Λευκωσία και σήμερα στην ηλικία των 27 είναι αναλυτής ανώτερων δεικτών στο Bloomberg, έχοντας εργαστεί προηγουμένως στο Factset. Συμμετέχει στην ανάπτυξη, τη διαχείριση και τη λειτουργικότητα των δεικτών μετοχικού κεφαλαίου και σταθερού εισοδήματος και στην κατασκευή και πώληση ειδικών δεικτών σε θεσμικούς πελάτες (επενδυτικές τράπεζες).

Διαβάστε τις απόψεις και τις συνεντεύξεις των Κυπρίων που δραστηριοποιούνται στο City του Λονδίνου στο περιοδικό GOLD τεύχος Απριλίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα

 

 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά