Τρίζει τα δόντια η ΕΤΥΚ για Συνεργατισμό

Προειδοποιήσεις από την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων (ΕΤΥΚ), στον απόηχο της ανακοίνωσης για έναρξη της διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτών για το Συνεργατισμό. Σε εγκύκλιο που απέστειλε στα μέλη της, η ΕΤΥΚ εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τους σχεδιασμούς γύρω από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι είχε θέσει σχετικό ερώτημα.

Διαβάστε ακόμα: Χάρης: To plan B για Συνεργατισμό

«Η απάντηση τους ότι δεν γνώριζαν καταρρίπτεται από τις ανακοινώσεις. Γι’ αυτό το λόγο απαιτήσαμε και συνεχίζουμε να απαιτούμε από την Επιτροπεία της Τράπεζας μέσα στα πλαίσια του Νόμου, να ενημερώσει και να διαβουλευθεί με την Οργάνωση μας για τις εξελίξεις αυτές με γνώμονα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων», τονίζεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο. 

Διαβάστε ακόμα: Διασφάλιση των εργαζομένων στο Συνεργατισμό ζητούν συντεχνίες

Όπως υποδεικνύει η ΕΤΥΚ, έχει υποδεχτεί μέσω επιστολής προς την Επιτροπεία της Τράπεζας «ότι είναι υπόλογοι έναντι του Νόμου να διαβουλευθούν με την Οργάνωση μας και ότι εάν με τη στάση τους μας υποχρεώσουν, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, νομικών και συνδικαλιστικών».

Διαβάστε ακόμα: «Κεραυνοί» κομμάτων κατά Κυβέρνησης για Συνεργατισμό

Διαβάστε αυτούσια την εγκύκλιο της ΕΤΥΚ

"Η θέση της Οργάνωσης μας για το θέμα των απολύσεων ήταν ξεκάθαρη εξαρχής και η αντίδραση μας δυναμική και οδήγησε αρχικά στην αναστολή των απολύσεων, απόφαση την οποία χαιρετίσαμε ως θετική, πλην όμως τονίσαμε ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα θα επιλυόταν μόνο με την ανάκληση των απολύσεων.
Ακολούθησαν οι Επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις των μελών μας, όπου οι συνάδελφοι με ποσοστό 99% εξουσιοδότησαν την Οργάνωσή μας να λάβει, εάν κρίνει αναγκαίο, όλα τα απαραίτητα μέτρα περιλαμβανομένης της απεργίας.

 

Την Τρίτη, 13/3/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Οργάνωσης μας με την Επιτροπεία της Τράπεζας.
 

Μετά τη συνάντησή μας, η Επιτροπεία της Τράπεζας αποφάσισε τελικά να ανακαλέσει τις απολύσεις.
 

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική και δικαιώνει την Οργάνωσή μας, που από την πρώτη στιγμή είχε τη θέση ότι οι απολύσεις έπρεπε να ανακληθούν και ότι δεν ήταν ικανοποιητική η λύση της αναβολής, που αποδέχτηκαν κάποιοι άλλοι.
 

Είναι αντιληπτό και από όλους κατανοητό ότι πρέπει να είμαστε ως υπάλληλοι συνεπείς και τυπικοί με τις υποχρεώσεις μας και παράλληλα η Τράπεζα οφείλει να τηρεί τις υφιστάμενες συμφωνίες.
 

Παρόλο που η εξέλιξη αυτή είναι θετική και διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των επηρεαζόμενων συναδέλφων, το ενδιαφέρον και η επικέντρωση της Οργάνωσής μας, βρίσκεται στις πρόσφατες εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και στη θέση αρχής για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του συνόλου των συναδέλφων και στη βιωσιμότητα και λειτουργία του Οργανισμού .
 

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Επιτροπεία της Τράπεζας δεν μας ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς που χθες ανακοινώθηκαν, παρά το γεγονός ότι θέσαμε το ερώτημα. Η απάντηση τους ότι δεν γνώριζαν καταρρίπτεται από τις ανακοινώσεις. Γι’ αυτό το λόγο απαιτήσαμε και συνεχίζουμε να απαιτούμε από την Επιτροπεία της Τράπεζας μέσα στα πλαίσια του Νόμου, να ενημερώσει και να διαβουλευθεί με την Οργάνωση μας για τις εξελίξεις αυτές με γνώμονα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων.
 

Έχουμε επίσης υποδείξει μέσω επιστολής μας προς την Επιτροπεία της Τράπεζας ότι είναι υπόλογοι έναντι του Νόμου να διαβουλευθούν με την Οργάνωση μας και ότι εάν με τη στάση τους μας υποχρεώσουν, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, νομικών και συνδικαλιστικών.
 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 

Η Οργάνωσή μας έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι οι λανθασμένες αποφάσεις, η αδιαφάνεια και η μη ορθή διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη έσπρωχναν τον Συνεργατισμό σε επικίνδυνα μονοπάτια. Είναι λυπηρό, ακόμα μια φορά, να βλέπουμε τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας, τις οποίες κανένας από τους αρμόδιους δεν εισάκουσε και εκ των πραγμάτων δεν ενήργησε διορθωτικά / αποτρεπτικά.
 

Είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η συστράτευση και η συσπείρωση όλων γύρω από την Οργάνωσή μας και ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, των συμφερόντων της Τράπεζας και του κοινωνικού συνόλου.
 

Για το σοβαρό αυτό θέμα, θα επανέλθουμε με νέα εγκύκλιό μας".
 

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων