ΟΑΥ: Στα βαθιά ο διάλογος με ιατρούς

Στα βαθιά μπαίνουν σιγά σιγά οι διαβουλεύσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τους γιατρούς, σε ότι αφορά το κομμάτι της αποζημίωσης τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. 


Διαβάστε ακόμα: Το Εστία, η Κομισιόν και η πόρτα στην Ιρλανδία

Οι επαφές των δύο πλευρών επανάρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα, κατόπιν ολιγόμηνης διακοπής. ΟΑΥ και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου, με τον Οργανισμό να παραθέτει στους εκπροσώπους του ΠΙΣ γραπτώς και αναλυτικά τις θέσεις του αναφορικά με το όριο των αποζημιώσεων για τους προσωπικούς ιατρούς. 

Υπενθυμίζεται ότι  στο παρόν, τουλάχιστο, στάδιο,  μεγαλύτερο αγκάθι της όλης προωθούμενης διαδικασίας υλοποίησης του ΓεΣΥ αποτελεί η διαβούλευση με τους ιατρούς. Εδώ και καιρό έχουν δει το φως τη δημοσιότητας οι πολύ υψηλές αποζημιώσεις που ζητούν οι ιδιώτες ιατροί, προκειμένου να δεχθούν να ενταχθούν στο σύστημα. Όπως είχαν αναφέρει δημοσιεύματα, ο Οργανισμός είχε προτείνει στον Παγκύπριο Ιατρικό σύλλογο (ΠΙΣ) ποσό ύψους €230.000 για 2.500 ασθενείς ανά γιατρό, με τον ΠΙΣ να μεγαλώνει τη διαφορά, απαιτώντας €560.000 για τον ίδιο αριθμό ασθενών. 

Θέση του ΟΑΥ, πάντως, είναι πως το ύψος της αποζημίωσης θα κυμαίνεται περίπου στα ποσά που εξ αρχής είχαν τεθεί ενώπιον των ιατρών, δηλαδή ο μέσος όρος εισοδήματος για ένα προσωπικό ιατρό να είναι οι €100 χιλιάδες, ή έλαφρώς πιο πάνω, αναλόγως και της συμφωνίας που θα επέλθει με τους ιατρούς.  

Διαβάστε ακόμα: Πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα για το ΓεΣΥ

Και αυτό γιατί, τα ποσά που θα καταβάλλονται ως αποζημίωση στους επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, ιδιωτικά νοσηλευτήρια κτλ) θα αποτελούν μονάχα ένα μέρος του  προϋπολογισμού του ΓεΣΥ, ο οποίος είναι συγκεκριμένος, και υπολογίζεται περίπου στο €1 δις. Συνεπώς, είναι αδύνατο για τον ΟΑΥ να συμφωνήσει με τους γιατρούς σε μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων, από εκείνο, στο οποίο έχει εξ αρχής τοποθετηθεί.  Την ίδια ώρα, τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του ΓεΣΥ, όπως αυτά προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία, πιέζουν ασφυκτικά. Εξ’ ού και είναι ξεκάθαρο πως το όποιο ενδεχόμενο ναυάγιο στο διάλογο ΟΑΥ- ιατρών, δεν είναι δυνατό να καθυστερήσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η πρώτη φάση του οποίου θα λάβει σάρκα και οστά τον Ιούνιο του 2019.  

Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στον ΠΙΣ. Ήδη έχει διευθετηθεί νέο ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του οποίου οι ιατροί αναμένεται να τοποθετηθούν επί των θέσεων του ΟΑΥ για την αποζημίωση των προσωπικών ιατρών, προκειμένου να γίνει διαβούλευση.  Σε ραντεβού που θα διευθετηθούν το επόμενο διάστημα, ο ΟΑΥ θα καταθέσει γραπτώς τις θέσεις του για το ύψος των αποζημιώσεων και των άλλων ειδικοτήτων ιατρών και υπηρεσιών (παιδίατροι, εξωνοσοκομειακή  φροντίδα κτλ). Και εκεί είναι που θα αρχίσει να διαφαίνεται το κατά πόσον υπάρχει ακτίνα συμφωνίας ή όχι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του μήνα, αναμένεται να εκλεγεί η νέα ηγετική ομάδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Παρ  όλα αυτά,  η όποια αλλαγή στο τιμόνι του ΠΙΣ, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διαβούλευση με τον ΟΑΥ. 

Διαβουλεύσεις και με άλλους
Πέραν του διαλόγου με τους ιατρούς, ο ΟΑΥ προγραμματίζει και την έναρξη διαλόγου και με τις υπόλοιπες κατηγορίες των επαγγελματιών της υγείας. Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, ήδη έγιναν
κάποιες προπαρασκευαστικές συναντήσεις με κάποιες ομάδες, όπως οι φαρμακοποιοί, οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.  Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αναμένεται να αρχίσουν συναντήσεις και διάλογος με τις διάφορες αυτές ομάδες.  

Διαβάστε ακόμα: CIPA: Στο Ντουμπάι για προσέλκυση family offices

Διπλάσιος προϋπολογισμός για ΟΑΥ 
Στο μεταξύ, κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικό και σαφώς πιο αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια προϋπολογισμό, με δεδομένο το γεγονός ότι ο ΟΑΥ φουλάρει πλέον τις μηχανές για υλοποίηση του ΓεΣΥ.  Το 2018 είναι ο τελευταίος χρόνος πριν την εφαρμογή του ο ΟΑΥ καλείται να τρέξει δοκιμαστικά το σύστημα, προκειμένου να είναι σε θέση να εισηγηθεί διορθωτικά μέτρα πριν την καθολική εφαρμογή του σχεδίου. Για το σκοπό αυτό, ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρσι - από 8,4 εκατομμύρια ευρώ στα 17,6 εκατ. ευρώ. 


 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;