Ο πυρηνικός μηχανικός που ηγείται του HR της Wargaming

Ένας πυρηνικός μηχανικός του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ θέλησε τελικά να γίνει Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού στη Wargaming, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε έναν από τους πιο επιτυχημένους διεθνείς προγραμματιστές και εκδότες ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον κόσμο. 

Από το Norfolk της Βιρτζίνια πριν από 25 χρόνια, ο Jerry Prochazka αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στη Λευκωσία της Κύπρου, την οποία ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Όπως εξομολογείται στο GOLD, είδε την Κύπρο σαν ευκαιρία, ενώ φαίνεται να απολαμβάνει τη ζωή του εδώ. Ερωτηθείς για το τι θαυμάζει στην Wargaming είναι το γεγονός ότι «δυο αδέρφια και ένας φίλος στο Μινσκ κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν οργανισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων».

Διαβάστε ακόμα: Π. Χρυσοστόμου: Χρειάζονται αποφασιστικά βήματα για την οικονομία

Μοναδικός με πολλούς τρόπους
Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, ο Prochazka ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρώπινου Δυναμικού της Wargaming και υπεύθυνος για 4.500 άτομα σε 19 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι που γίνονται HR συχνά τείνουν να φτάσουν εκεί μέσω μιας κάπως περίεργης διαδρομής, αλλά ο Prochazka είναι μοναδικός με πολλούς τρόπους, κυρίως επειδή ξεκίνησε ως πυρηνικός μηχανικός στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

«Το 1988, η μετάβαση στο κολέγιο ήταν μια δαπανηρή προσπάθεια δική μου και της οικογένειάς μου, με γονείς μετανάστες, η μητέρα μου από τη Γερμανία και ο πατέρας μου από την τότε Τσεχοσλοβακία και ζούσαμε πολύ μετριοπαθώς», αναφέρει στο Gold, εξηγώντας ότι επέλεξε το ναυτικό των ΗΠΑ, καθώς υπήρχαν ανάγκες για μηχανικούς στα πυρηνικά εργοστάσια. 

Περνώντας από την ψυχολογία στο HR
Στη συνέχεια μεταπήδησε στην ψυχολογία και τις κοινωνικές επιστήμες πριν εργαστεί στο ανθρώπινο δυναμικό. Τα εννέα χρόνια του σε ένα στρατιωτικό περιβάλλον φαίνεται να συνέβαλαν θετικά, σύμφωνα με τον ίδιο, στην πορεία του στον ιδιωτικό τομέα. «Το ναυτικό έχει πολλές θετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατανόηση της αξίας της ομαδικής εργασίας, των στόχων και των αποστολών», λέει σχετικά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είχε φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι αν παρέμενε στο ίδιο πόστο για άλλα οκτώ χρόνια, δεν θα έφευγε ποτέ.

Ο καθηγητής του τον συμβούλεψε να μην προχωρήσει σε διδακτορικό, καθώς, όπως του είχε πει, ήταν για μεγαλύτερα πράγματα. Πέρασε από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων διαχείρισης και επαγγελματικών υπηρεσιών Accenture, στην οποία προσλήφθηκε με την ειλικρίνειά του, χαρακτηρίζοντας ένα βιβλίο, το οποίο κλήθηκε να διαβάσει ως «φριχτό» και τον τρόπο προσέγγισης του συγγραφέα ως «λανθασμένο». Εξηγά ακόμα ότι το βιβλίο «Return on Learning: Training for High Performance at Accenture» ήταν αυτό που τον μετέτρεψε σε HR.

Διαβάστε ακόμα: Limassol Boat Show: Πιο δυναμικό φέτος

Ερωτεύτηκε την Κύπρο με την πρώτη ματιά
Η είδηση της επικείμενης αποχώρησής του από την Riot Games, στην οποία είχε την θέση του επικεφαλής HR για περισσότερα από τρία χρόνια, έπειτα από δύο περίπου χρόνια στη θέση του διευθυντή της υπηρεσίας Research and Advisory Services της MediaTecPublishing ταξίδεψαν γρήγορα και δεν άργησε η στιγμή που ο παλιός του εργοδότης του είπε: «Ο φίλος μου στη Wargaming έχει ένα πρόβλημα και είσαι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που μπορεί να το λύσει». Μπορεί τότε, να ακούστηκε υπερβολικό στα αυτιά του, αλλά για τον Jerry Prochazka  ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Μετά από συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Wargaming, Viktor Kislyi, αποφάσισε να την εκμεταλλευτεί.

Ερωτηθείς αν ήταν εύκολο να αποχωριστεί τη ζωή στις ΗΠΑ για να έρθει στην Κύπρο τονίζει: «Αυτό που μου άρεσε πολύ στην ιστορία της Wargaming ήταν πως, στη σύγχρονη εποχή, δυο αδέρφια και ένας φίλος στο Μινσκ κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν οργανισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων». Εξηγεί ακόμα ότι «ήταν προφανές ότι η Κύπρος έχει πολλά ελκυστικά πλεονεκτήματα για τους ταλαντούχους ανθρώπους», λέγοντας ότι με Ευρωπαίους γονείς και έχοντας ζήσει στην Ευρώπη ως παιδί, τα ξένα μέρη δεν ήταν άγνωστα για αυτόν. 

Τι του αρέσει στο νησί
Την ίδια ώρα παραδέχεται ότι όταν έφτασε στην Κύπρο, σχεδόν αμέσως ερωτεύτηκε το νησί. «Όχι μόνο όλα τα βασικά πράγματα εδώ είναι υπέροχα, όπως η μόρφωση, ο τρόπος ζωής, το φαγητό, ο καιρός και όλα τα πράγματα για τα οποία το νησί είναι διάσημο», αναφέρει στο GOLD, αλλά επειδή συνδέθηκε με την Κύπρο, με έναν τρόπο που τον έκανε να αισθανθεί καλά. «Όσα περισσότερο έμαθα για την Κύπρο και όσο περισσότερο έβλεπα την περιοχή, φαινόταν σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθεσία», λέει σχετικά, προσθέτοντας ότι ανακάλυψε μια ταπεινότητα γύρω από τους Κύπριους, η οποία του άρεσε πολύ. «Μετά από δύο χρόνια, θα ήμουν ήταν δύσκολο να φανταστώ ότι θα φύγω», εξομολογείται ακόμα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο περιοδικό GOLD τεύχος Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett