ΕΤΥΚ: Στάση εργασίας στην Κεντρική Τράπεζα

Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της Κεντρικής Τράπεζας- μέλη της ΕΤΥΚ, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός, όπως υποστηρίζουν, ότι η ΚΤ δεν προσέρχεται σε διάλογο για επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους υπαλλήλους. 

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο Βοηθός ΓΓ της ΕΤΥΚ, Πρόδρομος Χαραλάμπους,  η Κεντρική Τράπεζα, παρά τις δεσμεύσεις της ότι θα μπει σε διάλογο για θέματα  που αφορούν τους εργαζομένους, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε σχετική κίνηση, αθετώντας τις δεσμεύσεις της. «Εκφράζουμε την απογοήτευση μας για τον τρόπο που η Διοίκηση της Τράπεζας χειρίζεται τα προβλήματα αυτά», πρόσθεσε ο κ. Χαραλάμπους. 

«Η σημερινή στάση  εργασίας γίνεται ξεκάθαρα λόγω της έλλειψης βούλησης για να έχουμε διάλογο (σε σχέση με την πορεία της αναδιοργάνωσης)», ανέφερε  εξάλλου στο ΚΥΠΕ, ο Ανδρέας Νεοκλέους, επικεφαλής της ΕΤΥΚ στην ΚΤΚ.

Είπε ότι τα μέλη της ΕΤΥΚ στην ΚΤΚ είχαν εξουσιοδοτηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την πραγματοποίηση απεργίας, αλλά έδωσαν πίστωση χρόνου στη διεύθυνση προκειμένου να υπάρξει διάλογος. «Είναι το ελάχιστο που ζητάμε και περιμέναμε από το Σεπτέμβριο για να κάνουμε μια δίωρη στάση εργασίας, δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους, η διεύθυνση της ΚΤΚ πραγματοποίησε συνάντηση με την ΕΤΥΚ τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν είχε ανακοινωθεί ότι δόθηκε εξουσιοδότηση για την πραγματοποίηση εργασίας. Η επόμενη συνάντηση έγινε ένα μήνα μετά, παρόλο ότι είχε αποφασιστεί ότι θα γίνονταν εντατικές διαβουλεύσεις.

Στη συνέχεια,  όπως είπε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μία ομάδα εργασίας της ΚΤΚ, και όχι με την διαπραγματευτική ομάδα της ΚΤΚ, στις 15 Νοεμβρίου και έγινε ακόμη μια συνάντηση με διαπραγματευτική ομάδα την 1η Δεκεμβρίου.

«Έκτοτε, παρόλο που δώσαμε όλα όσα μας είχαν ζητηθεί για να συνεχιστεί ο διάλογος και παρόλο ότι είχαμε στείλει δύο επιστολές ζητώντας τη συνέχιση του διαλόγου, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση», είπε ο κ. Νεοκλέους, για να προσθέσει ότι η στάση εργασίας δεν πραγματοποιείται διότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα, διότι πρακτικά δεν έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος.

Ο κ. Νεοκλέους είπε εξάλλου ότι υπάρχουν διαφορές με την διεύθυνση, όπως το θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού, το θέμα των εργαζομένων στο τμήμα διεκπεραίωσης πληρωμών που εργάζονται και απογεύματα, αλλά και η ύπαρξη των 100 κενών θέσεων, για να σημειώσει ωστόσο πως το βασικό πρόβλημα είναι η αναδιοργάνωση της ΚΤΚ.

Το θέμα της αναδιοργάνωσης της ΚΤΚ εκκρεμεί εδώ και χρόνια, με τη διεύθυνση της ΚΤΚ να έχει προσλάβει τις υπηρεσίες της Bundesbank, του οίκου Roland Berger, της εταιρείας Promontory, αλλά και την τεχνική βοήθεια του ΙMF, χωρίς να υπάρξει πρόοδος μέχρι στιγμής.

«Είμαστε με την ίδια δομή από το 1960, τέσσερις διευθύνσεις. Αυτό τι λέει;» διερωτήθηκε.

Εξηγώντας ότι βάσει του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, η διεύθυνση της ΚΤΚ είχε υποχρέωση να διαβουλευτεί (όχι να διαπραγματευτεί) με το προσωπικό και στη συνέχεια να προχωρήσει, ο κ. Νεοκλέους κατέληξε λέγοντας ότι «δεν γνωρίζουμε τι σκέφτεται να κάνει η τράπεζα, αφού δεν μας έγινε καθόλου ενημέρωση».

Η ΕΤΥΚ απαριθμεί περίπου 350 μέλη στην Κεντρική Τράπεζα. 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ