«Κρατάμε τη θερμοκοιτίδα αγάπης ζεστή»

Ο Σύνδεσμος Φίλων Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Κύπρου, «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», είναι μια μη-κυβερνητική εθελοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2011 με κύριο στόχο: (α) την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προωρότητα και τις άλλες αιτίες που επιβάλλουν τη νοσηλεία ενός νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και (β) τη στήριξη των νεογνών, των γονέων τους και του προσωπικού της Μονάδας στον καθημερινό αγώνα τους.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ιδιαίτερη φροντίδα και η καλύτερη στήριξη της οικογένειας και των πρόωρων βρεφών είναι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Συνδέσμου. "Αποτελεί όμως και δέσμευση της Πανευρωπαϊκής εκστατείας που αρχίζει κάθε χρόνο με την ευκαιρία Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, στις 17 Νοεμβρίου. Η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» ανήκει στο δίκτυο οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα σε συνεργασία με το EFCNI, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants), και διεκδικούν από την Ευρωπαική Ένωση τη θέσπιση ενιαίων εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών με τις οποίες να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, όλα τα νεογνά και όλα τα πρόωρα βρέφη".

Επίσης, αναφέρεται ότι "οι γονείς που  απέκτησαν  πρόωρο μωρό αλλά και όσοι μοιράστηκαν την εμπειρία μιας οικογένειας πριν και μετά τον πρόωρο τοκετό, γνωρίζουν πολύ καλά το αίσθημα της απόγνωσης και της απογοήτευσης για το ότι μια καθόλα ευχάριστη εμπειρία ζωής, ανατρέπεται ξαφνικά από ένα πρόωρο τοκετό που υποχρεώνει το βρέφος να δώσει μια δύσκολη μάχη από τις πρώτες ώρες της ζωής του". 

Σημειώνεται ότι έστω και αν η Κύπρος και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν υψηλής ποιότητας νεογνική φροντίδα, οι ειδικές ανάγκες των πρόωρων νεογνών συχνά παραμελούνται μπροστά στην προτεραιότητα για ιατρική περίθαλψη και θεραπεία. 

Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο υπάρχει έλλειψη λεπτομερούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχετικά με την προωρότητα. Ακόμα και σήμερα πολλές έγκυες γυναίκες δεν έχουν επίγνωση των πιθανών παραγόντων κινδύνου ούτε πώς να αποτρέψουν ένα πρόωρο τοκετό. Οι δε γονείς χρειάζονται καλύτερη καθοδήγηση για το πώς να φροντίσουν το πρόωρο μωρό τους - τόσο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο όσο και μετά από την έξοδο τους από αυτό -, καθώς και για το πώς θα λάβουν υποστήριξη. Σύμφωνα με μια πανευρωπαϊκή συλλογή δεδομένων σχετικά με την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα των πρόωρων βρεφών (Ευρωπαϊκή Έκθεση Συγκριτικής Αξιολόγησης 2009/2010 "Πολύ μικρά, Πολύ αργά;"), χιλιάδες θάνατοι νεογνών, χρόνιες και άλλες ιατρικές παθήσεις που συνδέονται με τον πρόωρο τοκετό,  θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω της βελτίωσης της προγεννητικής και της νεογνικής φροντίδας .

Kάθε χρόνο γεννιούνται 500,000 πρόωρα νεογνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό καθιστά τα πρόωρα νεογνά τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδιών στην Ευρώπη. Τα ποσοστά πρόωρου τοκετού στην Ευρώπη ποικίλουν από 6,3% έως 11,4%. Στην Κύπρο, ένα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρο (το ποσοστό πρόωρου τοκετού στην Κύπρο είναι περίπου 10%), ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Κύπρο στην 13η θέση Παγκοσμίως (κατ’ αναλογία πληθυσμού) ) όσον αφορά στην προωρότητα. 

Για την επίτευξη των στόχων της, η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», διοργανώνει και υποστηρίζει κοινωνικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προώθηση και επίλυση των ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα νεογνά καθώς και στην ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας με απώτερο σκοπό την μείωση της προωρότητας στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, στηρίζει τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου τόσο μέσα από την υποστήριξη διαφόρων αιτημάτων της όσο και μέσα από την αγορά υλικού και εξοπλισμού που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεογνών (αλλά και των γονέων τους) στη διάρκεια παραμονής τους στη Μονάδα.

Τέλος, η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» είναι σε διαρκή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας προς το οποίο παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και με το οποίο συνεργάζεται με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα νεογνά και τους γονείς τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Θερμοκοιτίδα Αγάπης χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας δρα Γιώργου Παμπορίδη για διεξαγωγή ολοκληρωμένης μελέτης ως προς την ενδεχόμενη ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στη Λεμεσό.

Από φέτος, η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» αποκτά έναν υπερ-πολύτιμο συμπαραστάτη και υποστηρικτή. Η Ελληνική Τράπεζα, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της είναι πλέον ο επίσημος υποστηρικτής τους Συνδέσμους Φίλων Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» και ήδη συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των στόχων του Συνδέσμου αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας αναφορικά με την προωρότητα. 

Στα πλαίσια της εντατικοποίησης της προσπάθειάς για διαφώτιση και ενημέρωση της κοινωνίας, πολύτιμη είναι η δράση και συμβολή της ηθοποιού Μαρίας Ιωάννου η οποία αποδέχτηκε πρόθυμα να είναι η «Πρέσβειρα Καλής Θέλησης» της «Θερμοκοιτίδας Αγάπης».

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor