Απονεμήθηκαν τα Έβδομα Δικοινοτικά Επιχειρηματικά Βραβεία

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου απένειμε σήμερα σε 31 δικοινοτικές ομάδες χρηματικό βραβείο ύψους €10.000 στην κάθε μια, ενισχύοντας τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη  δικοινοτικών σχέσεων στο νησί. Στόχος του φιλανθρωπικού έργου του Σερ Στέλιου είναι η εδραίωση της διαρκούς ειρήνης στο νησί.

Μιλώντας κατά την τελετή απονομής των Βραβείων που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στο Δικοινοτικό Καφέ του Stelios Philanthropic Foundation στην Παλιά Λευκωσία, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δήλωσε: «Το έργο μας είναι φιλανθρωπικό και όχι πολιτικό. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος για να προσφέρω στο νησί, απ’ όπου κατάγεται η οικογένειά μου. Και οι δύο γονείς μου γεννήθηκαν στο νησί. Το έργο αυτό είναι ένας τρόπος για να αποπληρώσω το χρέος μου προς στην κοινωνία. Εργαζόμαστε τα τελευταία 7 χρόνια για τη διαρκή ειρήνη στην Κύπρο».

Ο Σερ Στέλιος υπογράμμισε ότι φέτος υποβλήθηκαν 4 φορές περισσότερες αιτήσεις από τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι ο νέος αριθμός ρεκόρ οφείλεται:
•    Στο θετικό πολιτικό κλίμα 
•    Στην άριστη προβολή και δημοσιότητα του θεσμού
•    Στη λειτουργία του πρώτου Δικοινοτικού Καφέ που βρίσκεται στη γωνία της Παλιάς Ηλεκτρικής & Επτανήσου 57, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και κατάφερε να φέρει πιο κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενισχύοντας το στοιχείο της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ τους.
•    Στην επέκταση της δικοινοτικής συνεργασίας πέρα από τις επιχειρήσεις και σε άλλους τομείς όπως οι τέχνες, ο αθλητισμός, η λογοτεχνία και οι επιστήμες.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Σερ Στέλιος κάλεσε πέντε από τις 31 νικήτριες ομάδες, να μιλήσουν για τη δικοινοτική συνεργασία, να εξηγήσουν πότε και πώς συναντήθηκαν, αλλά και να περιγράψουν τα σχέδιά τους για το μέλλον.

1.    Βραβευθέντες για δεύτερη φορά: Ο Χάρης Γαλάζης και ο Emre Serdar οι οποίοι  βραβεύθηκαν ξανά το 2011, υπέβαλαν αίτηση και στα φετινά βραβεία και επιλέγηκαν ανάμεσα στους νικητές. Ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2008, το 2009 και το 2010 διεκδίκησαν το βραβείο αλλά δεν κέρδισαν. Φέτος είναι ανάμεσα στους νικητές και η συνεργασία τους αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο με έμφαση στην κατασκευή πορτών και παραθύρων αλουμινίου.

2.    Βραβευθέντες για δεύτερη φορά: Η Aydin Mehmet Ali υπέβαλε αίτηση με δύο διαφορετικούς συνεργάτες, τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και τη Νικολέττα Δημητρίου. ΗAydin ήταν ανάμεσα στους νικητές και το 2013, ενώ φέτος βραβεύτηκε για την διπλή προσπάθεια δικοινοτικής συνεργασίας.

-    Η Aydin Mehmet Ali και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου δημιούργησαν ένα ποδηλατικό όμιλο για άτομα με αναπηρικά προβλήματα. 
-    Η Aydin Mehmet Ali και η Νικολέττα Δημητρίου διοργανώνουν εργαστήρια για την προώθηση της Αγγλόφωνης Λογοτεχνίας στην Κύπρο.

3.    Τέχνες: Ο Κώστας Καυκαρίδης και ο Yasar Ersoy έχουν την πιο μακροχρόνια σχέση από όλους τους υποψηφίους, καθώς γνωρίζονται από το 1987! Προβάλλουν θεατρικές παραστάσεις στο Σατιρικό Θέατρο και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

4.    Αθλητισμός: Η Τάνια Ματσούκα και η Nazo Canitez υπέβαλαν αίτηση για πρώτη φορά, μετά τη συνάντησή τους το 2009. Διοργανώνουν εκδηλώσεις αναρρίχησης και γιόγκα στην παραλία.

5.    Μουσική: Ο Λάρκος Λάρκου και η Hatidje Ardost υπέβαλαν την αίτησή τους ως «Κυπρογένεια» και πρόκειται για μια μουσική δικοινοτική ομάδα. Τραγουδούν Κυπριακή παραδοσιακή μουσική, τραγούδια σε σύγχρονη εκτέλεση, καθώς και νέα τραγούδια που βασίζονται στην παράδοση. Ο Λάρκος συνθέτει, ενορχηστρώνει και τραγουδά, ενώ η Hatidje τραγουδάει στα ελληνικά, αλλά και στην τουρκοκυπριακή ιδιωματική γλώσσα. Παντρεύτηκαν δύο μήνες, αφότου συναντήθηκαν το 2014 και μαζί δημιουργούν υπέροχες μελωδίες.

6.    Νέα Κατηγορία Ζωής: Ο Μιχάλης Μιχαήλ και η Sukran Ozerdem είναι ένα ακόμα ζευγάρι που είναι εταίροι και στη ζωή. Συναντήθηκαν το 2004, όταν και οι δύο εργάζονταν στα Ηνωμένα Έθνη στο νησί. Παντρεύτηκαν στο δημαρχείο το 2013 και τώρα έχουν ένα γιο που ονομάζεται Denis, ο οποίος γεννήθηκε το 2014. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο  Denis, είναι το πρώτο δικοινοτικό μωρό που γεννήθηκε μετά το 1974.

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος,  θα αυξήσει το ποσό των χρηματικών βραβείων στις 500 χιλιάδες ευρώ και το 2016 θα απονείμει €10.000 σε 50 δικοινοτικές ομάδες. Οι συνολικές επιχορηγήσεις θα ανέλθουν με τη νέα χρονιά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στο δεύτερο Δικοινοτικό Καφέ, ο Σερ Στέλιος επεσήμανε ότι θα λειτουργήσει το 2016 στη βόρεια πλευρά της Λευκωσίας, στην οδό Ferah, απέναντι από την εκκλησία του Αποστόλου Λουκά, αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες και ολοκληρωθούν οι επισκευές στο κτήριο. Στον ίδιο χώρο θα υλοποιηθεί και το Φιλανθρωπικό Πρόγραμμα «Φαγητό από καρδιάς», για ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη δικοινοτικών πρωτοβουλιών. Ο σημαντικός αριθμός αιτήσεων που δέχθηκε φέτος το Stelios Philanthropic Foundation πρόσθεσε, αποτελεί απόδειξη της αληθινής επιθυμίας του κυπριακού λαού, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, να επανεδραιώσουν και να προωθήσουν περαιτέρω τους κοινωνικο-οικονομικούς δεσμούς και τη συνεργασία τους. 

Η παρουσία μου εδώ σήμερα υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στέλλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πραγματικά προσηλωμένη στην υποστήριξη τέτοιων δικοινοτικών πρωτοβουλιών που στηρίζουν τις προσπάθειες μας στο διαπραγματευτικό τραπέζι και διαβεβαίωσε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά δεν θα φεισθούν προσπαθειών για να παρέχουν κάθε βοήθεια στην προώθηση τέτοιων δικοινοτικών σκοπών.

O Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου

O Σερ  Στέλιο Χατζηιωάννου και ο Πρόεδρος Νίκο Αναστασιάδης έξω από το Δικοινοτικό Καφέ στην οδό Παλιάς Ηλεκτρικής

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor