Πρόσω ολοταχώς η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου

Συμφωνία υπέγραψε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με την Αραβική Ακαδημία Επιστημών για την ενίσχυση της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριου Δημητριάδη.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης μίλησε στη διάρκεια της τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας, που συνήψαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία ιδρύεται Ναυτική Ακαδημία στην Κύπρο, με την στήριξη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου και του Intercollege. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι ναυτιλιακών γραφείων και επιχειρήσεων, βουλευτές, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λάρνακας, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, κα. 

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή με πλούσια Ναυτιλιακή Κληρονομιά. Στους απαιτητικούς καιρούς που ζούμε είναι αναγκαίο να παραμεριστούν οι διαφορές του παρελθόντος και να συνεργαστούν οι λαοί της περιοχής για την οικονομική τους ανάπτυξη, στο πλαίσιο της ταχείας παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής, χρησιμοποιώντας αυτό που τους ενώνει: Τη θάλασσα». Με την προτροπή αυτή χαιρέτισε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης, τη δημιουργία Ναυτικής Ακαδημίας στην Κύπρο. 

Στη συνέχεια ο υπουργός τόνισε το πόσο αναγκαία για τη ναυτιλία, την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η παρουσία στα εμπορικά πλοία άριστα εκπαιδευμένων και έμπειρων πληρωμάτων. Γι αυτό, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση η ναυτιλιακή εκπαίδευση δεν πρέπει να θεωρείται περιττή δαπάνη, αλλά αναγκαία και σημαντική επένδυση. Αναφέρθηκε επίσης γενικότερα στις διάφορες ανάγκες της «μπλε οικονομίας», που απαιτεί εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ικανό να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες τεχνολογίες στη μηχανική και σε συναφείς τομείς.

H συμφωνία υπογράφηκε στις εγκαταστάσεις του Intercollege στη Λάρνακα, όπου παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι στόχοι και ο τρόπος λειτουργίας της Ναυτικής Ακαδημίας, που ιδρύεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο. 

Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, επεξήγησε τη τεράστια σημασία που έχει για την οικονομία αλλά και την εθνική ασφάλεια της Κύπρου ένας ισχυρός εμπορικός στόλος, ενώ επισήμανε πως «η Ναυτική Ακαδημία θα γεφυρώσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, προωθώντας την ανάπτυξη, την περιφερειακή συνεργασία και τη ναυτική ασφάλεια». Επίσης τόνισε πως το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου υποστηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που προάγει τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών. 

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Λουρουτζιάτης, στον σύντομο χαιρετισμό του δεν έκρυψε την ικανοποίηση του που η Ναυτική Ακαδημία θα στεγάζεται στην πόλη του, ενώ ο Πρόεδρος της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών, Ισμαήλ Γκαφάρ Ισμαήλ, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που δίνει η χώρα του στη συνεργασία με την Κύπρο, όχι μόνο στη «ναυτιλιακή βιομηχανία» αλλά και σε αυτή που σχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εξέφρασε μάλιστα την ευχή να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες συμφωνίες ανάμεσα στα δύο κράτη.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νίκος Περιστιάνης, εστίασε στην παγκοσμιοποίηση αλλά και στην κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας, που όπως επισήμανε έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για νέες κατευθύνσεις στην Κυπριακή οικονομία. Η Ναυτική Ακαδημία θα προσφέρει ακαδημαϊκά πτυχία, εξειδικευμένα πιστοποιητικά, προγράμματα κατάρτισης, αλλά και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των ναυτιλιακών. Ένα τομέα, στον οποίο η Ε.Ε. δίνει τεράστια σημασία, με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ακαδημίας, Στυλιανός Μαυρομούστακος, παρουσίασε αναλυτικά τις δομές των ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών.

 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor