Εγκαίνια Έκθεσης «Βιομηχανικός Σχεδιασμός και Καινοτομία»

Τελέστηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας τα εγκαίνια της έκθεσης «Βιομηχανικός Σχεδιασμός και Καινοτομία», η οποία φιλοδοξεί να προβάλει τη σημασία της καινοτομίας και δημιουργικής δράσης στην Κύπρο, καθώς αυτοί οι τομείς έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τρόπους αντιμετώπισης της σημερινής δύσκολης οικονομικής κατάστασης και να λειτουργήσουν ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης στον τόπο μας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή. 

Τα σχέδια και τα τρισδιάστατα μοντέλα σε μικρογραφία καινοτόμων ανθρωποκεντρικών προϊόντων που παρουσιάζονται στην έκθεση σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες των Τεχνικών Σχολών, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους και του  Κύπριου Αρχιτέκτονα και Βιομηχανικού Σχεδιαστή κ. Νικόλα Νικολάου, ο οποίος διαμένει στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας για περίοδο δύο μηνών.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το μέλλον μας, ως κοινωνία και ως χώρα, το γεγονός ότι υπάρχουν ανάμεσά μας μαθητές που διαθέτουν τέτοιου είδους ξεχωριστές ικανότητες που τους επιτρέπουν να σχεδιάζουν το αύριο και τα προϊόντα του.  «Τέτοιες δράσεις αναδεικνύουν τη σημασία του βιομηχανικού σχεδιασμού, που είναι ένας τομέας που ενώ στη χώρα μας παραμένει σχετικά άγνωστος, μπορεί να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της οικονομίας μας. Οφείλουμε ως Κράτος να στηρίζουμε και να προβάλλουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες σαν κι αυτή, οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της Στρατηγικής μας για την Έρευνα και την Καινοτομία, που δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τη σύνδεσή τους με την παραγωγική βάση της επιχειρηματικότητας», κατέληξε ο κ. Πετρίδης. 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, επεσήμανε ότι η έρευνα, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων που έχουν ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του, αλλά και το περιβάλλον, αποτελούν για πολλές χώρες του κόσμου ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δημιουργικότητας και καινοτομίας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Αναφερόμενος στις δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο Υπουργός τόνισε ότι αυτές «αποτελούν μία πρωτοποριακή προσπάθεια που είναι πρωτόγνωρη για την Κύπρο» Πρόσθεσε ότι, «εφαρμόζοντας σύγχρονες μαθησιακές προσεγγίσεις, αξιοποιώντας ταλέντα, γνώσεις δεξιότητες και ικανότητες, οι μαθητές μας, μας έφεραν ενώπιον μίας ευχάριστης έκπληξης, την οποία καλούμαστε να απολαύσουμε».

Τέλος, στη δική του ομιλία, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Hermes Airports, κ. Wes Porter, επεσήμανε ότι η ανάπτυξη της γνώσης, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των νέων ανθρώπων με ταλέντα και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αποτελούν στην ουσία το σημείο-κλειδί στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας εποχής. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια και τρισδιάστατα μοντέλα για τα ακόλουθα προϊόντα: 
•    Στέγαστρο με Φωτοβολταϊκά για Τροφοδότηση Υβριδικών Ηλεκτρικών Οχημάτων 
•    Πολυμορφικό Κιόσκι Πολλαπλών Χρήσεων
•    Υπερσύγχρονο Μπρελόκ Κλειδιού Οχήματος για Ανίχνευση Αλκοόλης στον Οδηγό
•    Υπερσύγχρονο Κλειδί Οχήματος για Ανίχνευση Αλκοόλης στον Οδηγό
•    Τροχήλατος Περιπατητής για Άτομα Τρίτης Ηλικίας
•    Πολυμορφικός Τροχήλατος Βρεφικός Θάλαμος
•    Πολυμορφικός Τροχήλατος Θάλαμος Παροχής Υπηρεσιών
•    Μαγνητικό/Ηλιακό Όχημα για Μεταφορά Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Ξενάγηση Τουριστών
•    Ηλιακά Αυτοφωτιζόμενα Παγκάκια
•    Πολυμορφική Αυτόνομη Μονάδα Εξυπηρέτησης Πολιτών

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor