Ρεκόρ συμμετοχών στον 5ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας

Με τεράστια επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 5ος Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας, αφού πέραν των 12.000 δρομέων από Κύπρο και εξωτερικό συμμετείχαν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του νησιού. Πρώτος στον Μαραθώνιο Ανδρών τερμάτισε ο Γιάναρ Γιούκοφ από την Εσθονία και στις Γυναίκες η Ιρίνα Μασάνοβα από τη Ρωσία.

Συμμετοχές από 75 χώρες καταγράφηκαν στον 5ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, ενώ στον ομαδικό Μαραθώνιο των 5 χλμ συμμετείχαν πέραν των 150 εταιρειών! Από Ισραήλ, Αγγλία, Ελλάδα, Πολωνία και Γερμανία οι περισσότεροι δρομείς που αφίχθηκαν από το εξωτερικό.

Η Λάρνακα πλημμύρισε και φέτος από δρομείς, αφού στη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή της πόλης του Ζήνωνα είχε σημειωθεί sold out από την Πέμπτη και στις πέντε διαδρομές. Μία διοργάνωση με ξεχωριστή σημασία, αφού συνδράμει στην προώθηση του αθλητισμού σαν κοινωνικό αγαθό και συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική προβολή της Λάρνακας και της Κύπρου. Ο καιρός ήταν σύμμαχος των απλών θεατών που κατέκλυσαν τις Φοινικούδες για να χαρίσουν στους δρομείς το πιο ζεστό χειροκρότημα.

Ο Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας είναι ο πρώτος πράσινος μαραθώνιος της Κύπρου ήδη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του το 2017. Συνδιοργανωτής σταθερά ο Δήμος Λάρνακας, ενώ ονομαστικός χορηγός της διοργάνωσης και φέτος ήταν ο Radisson Blu. «Είναι μία μεγάλη γιορτή για την πόλη μας. Είναι ένα γεγονός που χαίρονται όχι μόνο οι Λαρνακείς, αλλά και χιλιάδες κόσμου από την Κύπρο και το εξωτερικό. Και δεν είναι μόνο η σημερινή μέρα. Λόγω αυτής της διοργάνωσης έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην πόλη. Πολλοί έμαθαν να αθλούνται λόγω του Μαραθωνίου. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Λάρνακα μπορεί να διοργανώνει τέτοια μεγάλα γεγονότα», επισήμανε ο κ. Βύρας.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Omega μετέδωσε ζωντανά τον 5ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας (11:00-13:00), ενώ υπήρχε και ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση από τον SuperSPORT FM (10:00-12:00).

Οι νικητές των διαδρομών

Μεγάλος νικητής στον Μαραθώνιο Ανδρών ήταν ο Εσθονός Γιάναρ Γιούκοφ με χρόνο 02:20:48, με τον Χρήστο Γείτονα από την Ελλάδα να τερματίζει δεύτερος με χρόνο 02:45:00. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Κύπριος Σάββας Νικολάου με χρόνο 02:50:36. Στον Μαραθώνιο Γυναικών επικράτησε η Ρωσίδα Ιρίνα Μασάνοβα με χρόνο 03:25:18. Δεύτερη τερμάτισε η Ρωσίδα Αναστασία Αφόνινα με χρόνο 03:39:22, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Κύπρια Κορίνα Πάντου με χρόνο 03:42:41.

Στον Ημιμαραθώνιο Ανδρών πρώτος τερμάτισε ο Ρώσος Αλεξέι Καλιστράτοφ με χρόνο 01:11:23, δεύτερος ο Γεωργιανός Γκιόργκι Λομίτζε με χρόνο 01:13:55, ενώ στην τρίτη θέση ήταν ο Κύπριος Γιώργος Χαράκης (με χρόνο 01:14:02), ο οποίος είχε καταλάβει την ίδια θέση και στην περσινή διοργάνωση. Στον Ημιμαραθώνιο Γυναικών πρώτη τερμάτισε η Κύπρια Παναγιώτα Χαπούπη με χρόνο 01:23:28, δεύτερη η Ουκρανή Σβέκλα Κορομπκίνα με χρόνο 01:30:43 και τρίτη η Κύπρια Σταύρη Θρασυβούλου με χρόνο 01:32:11.

Στον αγώνα των 10 χλμ. κέρδισε στους Άντρες ο Χρήστος Καλλίας από την Ελλάδα με χρόνο 00:31:56, δεύτερος ήταν ο Αζάι Σουλεϊμαν με χρόνο 00:33:04, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Ισραηλινός Σλάλα Αραμπί με χρόνο 00:33:28. Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Καλλίας είχε κερδίσει και πέρυσι στα 10 χλμ με χρόνο 32:40. Στις Γυναίκες ο Αγώνας των 10 χλμ ήταν κυπριακή υπόθεση: η Έλια Ιωάννου κέρδισε με χρόνο 00:37:44 (πέρυσι ήταν δεύτερη στον Μαραθώνιο), στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Μαρία Σωτηρίου με χρόνο 00:39:28 (πέρυσι ήταν δεύτερη στα 5 χλμ), ενώ τρίτη τερμάτισε η Σοφία Κυριάκου με χρόνο 00:42:17.

Και στον ατομικό αγώνα των 5 χλμ. η πρώτη τριάδα ήταν κυπριακή υπόθεση, με τον Γιώργο Τοφή στην πρώτη θέση με χρόνο 00:15:19. Ο Γιώργος Τοφή ήταν ο νικητής στον πρώτο Μαραθώνιο το 2017, ενώ πέρυσι κέρδισε ξανά στον αγώνα των 5 χλμ. Στη δεύτερη θέση ήταν ο Νικόλας Φράγκου με χρόνο 00:15:42 (όπως και πέρυσι που είχε τερματίσει δεύτερος) και στην τρίτη ο Ανδρέας Ζένιος με χρόνο 00:16:25. Στις Γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Ενίκο Λέσκου από την Ουγγαρία με χρόνο 00:17:41, δεύτερη η Μόνα Λίζα Καλιμέρη από τη Μάλτα με χρόνο 00:19:01 και τρίτη η Κύπρια Χριστίνα Κουρρή (με χρόνο 00:19:58), η οποία πέρυσι είχε συμμετάσχει στον Μαραθώνιο τερματίζοντας τρίτη.

Με τη λάμψη του Πετρούνια

Τη διοργάνωση λάμπρυναν με την παρουσία τους διάσημες προσωπικότητες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Ξεχωριστή ήταν ασφαλώς η παρουσία του Έλληνα Χρυσού Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος βρισκόταν στο εκθεσιακό περίπτερο της Kaizen Gaming-Stoiximan και αποτέλεσε πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους που είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω κάθε χρόνο περισσότερες συμμετοχές στον Μαραθώνιο. Ο αθλητισμός είναι υγεία και έχει πολλαπλά οφέλη. Γι’ αυτό θα βρίσκομαι σε όσα περισσότερα αθλητικά γεγονότα μπορώ», είπε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Από την Ελλάδα ήρθε για τη μεγάλη αυτή γιορτή και ο παρουσιαστής Πέτρος Πολυχρονίδης, τον οποίο στην Κύπρο απολαμβάνουμε από το OMEGA Channel, τον μεγάλο χορηγό επικοινωνίας του Μαραθωνίου. Στον 5ον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας έτρεξε μεταξύ άλλων και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης. 

Παρούσα η πολιτική ηγεσία

Την πρώτη εκκίνηση της ημέρας στον Μαραθώνιο Δρόμο, στις Φοινικούδες, έδωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, με τον Μάριο Πολυβίου, εκπρόσωπο του Radisson Blu Hotel, ονομαστικού χορηγού της διοργάνωσης. Η Πρόεδρος της Βουλής στήριξε και τον 5ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, όπως και τις προηγούμενες διοργανώσεις και κήρυξε την εκκίνηση του εταιρικού αγώνα 5 χλμ. Την εκκίνηση του αγώνα 10 χλμ κήρυξε ο Πέτρος Δημητρίου, Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, και του Ατομικού 5 χλμ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος. Στις απονομές των μεταλλίων στους νικητές συμμετείχαν και οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αχιλλέας Δημητριάδης. Παρών και φέτος ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος έτρεξε για ακόμη μία χρονιά στον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, στηρίζοντας το «Ένα όνειρο μία ευχή».

Η πολύπλευρη κοινωνική δράση

Η φιλανθρωπική πλευρά του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας είναι κυρίαρχη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του, με τους διοργανωτές να συνεχίζουν και φέτος στο ίδιο μοτίβο της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Ο Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας στήριξε το Special Οlympics, το  Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Ίδρυμα Χριστίνα Αποστόλου και το Ronald McDonald's House of Charities Cyprus. Επιπλέον, ο Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας συνέχισε και φέτος τη συνεργασία του με το GivenGain Foundation, μια παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά για τον αγαπημένο τους σκοπό.

Επίσης, πολλοί χορηγοί του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας συνεισέφεραν από την πλευρά τους στο κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς. H Kaizen Gaming-Stoiximan παρέδωσε επιταγή στο Σύνδεσμο «Φίλοι της Παιδικής Στέγης και Εφηβικού Ξενώνα Λάρνακας».  Το ποσό θα αξιοποιηθεί για τον εξωραϊσμό των εξωτερικών χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας της Στέγης. Η επιταγή παραδόθηκε από τον Country Manager της Stoiximan Άγγελο Χοντουλίδη. Επίσης, η εταιρεία Nexters για κάθε δρομέα που τερμάτισε θα κάνει εισφορά 1 ευρώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας.

Livestreaming με τη βοήθεια του γρηγορότερου δικτύου κινητής της Ευρώπης

Η Cyta στήριξε και φέτος ως Telecom Partner τον 5ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας! Με τη βοήθεια του γρηγορότερου δικτύου κινητής της Ευρώπης οι διαδρομές των 21χλμ και των 5χλμ μεταδόθηκαν σε ζωντανή σύνδεση (livestreaming) μέσα από το POV του Έλληνα δρομέα Γιάννη Αργυρόπουλου με τη χρήση GoPro κάμερας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να ζήσουν την εμπειρία συμμετοχής σε ένα αγώνα δρόμου του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας.

Επίσης, η Cyta στήριξε τη συμμετοχή και την προσπάθεια του Ανδρέα Βασιλείου, αθλητή με κινητικά προβλήματα, βλέποντας στο πρόσωπό του την μετουσίωση της συνεχούς ανθρώπινης προσπάθειας και του ακούραστου πνεύματος. Με την τεχνολογία και τα δίκτυά της, η Cyta ενδυναμώνει συνεχώς την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή όλων, σε κάθε κομμάτι και δράση της κοινωνίας μας. Ο Ανδρέας Βασιλείου έτρεξε στο 1 χλμ. και βραβεύτηκε για την προσπάθειά του για ίση συμμετοχή, ενώ το μπλουζάκι του έφερε το hashtag #Γίνεται.

Τέλος, στο πλαίσιο αυτής της χορηγικής συνεργασίας, υπήρχε και φέτος το «Βραβείο Ταχύτητας Powered by Cytα - Europe’s Fastest Mobile Network», το οποίο απονεμήθηκε στους δρομείς που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους. 

22 τυφλοί αθλητές από το Ισραήλ έτρεξαν στον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας

Είκοσι δύο δρομείς με προβλήματα όρασης από την Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα έζησαν τη μοναδική εμπειρία του 5ου Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας! Η ομάδα με την ονομασία EYE CONTACT ISRAEL αποτελείται από τυφλούς αθλητές, αθλητές με μειωμένη όραση και από τους εθελοντές-συνοδούς τους. Όλοι οι δρομείς είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την προσπάθεια τους με την καθοδήγηση των συνοδών τους μέσω της χρήσης ειδικής ζώνης που συνδέει τους δύο αθλητές. Μάλιστα έγινε ειδική απονομή σ’ αυτούς τους αθλητές από τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Όρεν Ανόλικ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας Ιάσωνα Ιασωνίδη.

Οι Χορηγοί του 5ου Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας

Συνδιοργανωτής: Δήμος Λάρνακας

Ονομαστικός Χορηγός: Radisson Blu Hotel 

Χορηγοί: Υφυπουργείο Τουρισμού, Stoiximan, McDonalds Κύπρου, Volkswagen, Petrolina, Telecom Partner CYTA, Nexters, Aegean, Public, Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αγρός στα 1235 μέτρα, Saucony, Runner Store Κύπρου, Perskindol, Redwolf, ASG Leasing, CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, HF Markets, KPMG, Gatorade, Carlsberg Χωρίς Αλκοόλ, ​ACS Courier, Χυμός ΕΝΑ, Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, Stirixis, Magnesium Diasporal, ​All-In Protein bars, ​Titan Office, ​Green-dot, KCineplex, Awol, ​Τίμιος Σταυρός, ΟΚΥΠΥ-Υπηρεσία Ασθενοφόρων.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Omega Channel και Super Sport FM.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor