Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με κτύπους της ΟΠΑΠ Κύπρου!

Δελτίο Τύπου  25/02/2022 13:20
Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με κτύπους της ΟΠΑΠ Κύπρου!

Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με κτύπους της ΟΠΑΠ Κύπρου!

Δελτίο Τύπου  25/02/2022 13:20

Οι Υπηρεσίες Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την ΟΠΑΠ Κύπρου θα αρχίσουν εκστρατεία επιμόρφωσης των αθλητών και παραγόντων του αθλητισμού μας  με στόχο την Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, τη χρήση του Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή και την αντιμετώπιση της πνιγμονής. Την ανάγκη επιμόρφωσης υπαγορεύουν διεθνείς μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν αύξηση των αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών στο χώρο του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια.

Την έναρξη της εκστρατείας ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο (την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου) στην οποία συμμετείχαν  επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρης Αλετράρης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής, Γιώργος Χρυσοστόμου.

2

«Το Υπουργείο Υγείας διαχρονικά ενεργεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να διαφυλάσσεται και να προάγεται η Υγεία, ως υπέρτατο αγαθό» τόνισε στο χαιρετισμό του ο κύριος Χατζηπαντέλας προσθέτοντας ότι  οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Αναζωογόνησης του Υπουργείου θα πραγματοποιήσουν τα προγράμματα επιμόρφωσης με τη χρήση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας.

Ο κύριος Υπουργός ανέφερε ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη  καταγράφονται γύρω στις 275 χιλιάδες αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένου και του αθλητικού χώρου, γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορο το Υπουργείο Υγείας. Με σύνθημα «Για την Καρδιά του Αθλητισμού», ο κύριος Υπουργός βεβαίωσε ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενημερωθούν όλοι στο χώρο του αθλητισμού στους χώρους προπόνησης τους, μέσω των ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης». Τέλος, ο κύριος Χατζηπαντέλας ευχαρίστησε την ΟΠΑΠ Κύπρου τόσο για τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης όσο και για την πολύχρονη, δυνατή στήριξη που παρέχει στο Υπουργείο και γενικό στον τομέα της Υγείας.   

«Είναι πολλοί οι λόγοι που αναζωογονούν τα συναισθήματα μας για τη συμμετοχή της ΟΠΑΠ Κύπρου στο πρόγραμμα επιμόρφωσης» πρόταξε στο χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας, Δημήτρης Αλετράρης. Αφού αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του σχετικού προγράμματος και την πολύχρονη, πολυεπίπεδη και προπαντός αγαστή συνεργασία  της ΟΠΑΠ Κύπρου με το Υπουργείο Υγείας, ο κύριος Αλετράρη υπενθύμισε ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου διείδε την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των αιφνίδιων θανάτων στους αθλητικούς χώρους από το 2006. Αποφάσισε τότε την παραχώρηση των πρώτων αυτόματων εξωτερικών Απινιδωτών και την διανομή τους σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για τις ανάγκες των αθλητικών χώρων.

3

Δύο χρόνια αργότερα, και με την ψήφιση του Περί Εγκατάστασης και Χρήσης Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών Νόμου του 2008, η ΟΠΑΠ Κύπρου, όπως υπενθύμισε ο κύριος Αλετράρης, επανήλθε και με νέα προσφορά Απινιδωτών συνέβαλε στην περεταίρω ευθυγράμμιση των αθλητικών χώρων με την σχετική νομοθεσία. Πέραν αυτών, η ΟΠΑΠ Κύπρου ενίσχυσε κατά καιρούς, μικρές και μακρινές κοινότητες με Απινιδωτή για την αντιμετώπιση αναγκών των κατοίκων τους.

«Στον αγώνα της Υγείας» κατέληξε ο κύριος Αλετράρης, «είμαστε όλοι συναθλητές και πρέπει να μοχθήσουμε υπεύθυνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των αθλητών, των φιλάθλων και του συνόλου των ανθρώπων της κοινωνίας μας», βεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον Υπουργό Υγείας ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου θα εξακολουθήσει να στηρίζει το ύψιστο αγαθό των συνανθρώπων μας, την υγεία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Χρυσοστόμου, βεβαίωσε ότι η ΚΟΕ και οι Ομοσπονδίες μέλη της θα πράξουν όλα όσα επιβάλλεται ώστε η εκστρατεία επιμόρφωσης να αποδώσει τα μέγιστα για να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν δυσάρεστες συνέπειες υγείας στους αθλητικούς χώρους. Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, τόνισε ο κύριος Χρυσοστόμου, έχει προτάξει στις προτεραιότητες της την υγεία και την υποχρέωση να παρέχει ένα περιβάλλον ασφαλές για τους αθλητές μας και γενικά για όλους που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ εξέφρασε τη χαρά του γιατί η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας υλοποιείται πάλι με τη στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, η οποία, όπως είπε, αποτελεί και τον βασικό στυλοβάτη όλων των αθλητικών δράσεων και φορέων του τόπου μας.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος επιμόρφωσης θα συμμετάσχουν αθλητές και προπονητές από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας, την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετόσφαιρας και την Κυπριακή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης. Η διάρκεια της κάθε φορά ενημέρωσης δεν θα ξεπερνά τα 40 λεπτά και θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά την πρακτική εξάσκηση από τους συμμετέχοντες. Παράλληλα, στην προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση της όλης εκστρατείας,  οι Λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας, έχουν ήδη εντατικοποιήσει τους επιτόπιους ελέγχους των Αυτοματοποιημένων Εξωτερικών Απινιδωτών στους χώρους άθλησης.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας