Με ρεκόρ και επιστροφή στην κανονικότητα ο 4ος Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας

Οι καιρικές συνθήκες και η δυνατή βροχή για κάποιες ώρες στη διάρκεια του Μαραθωνίου δεν στάθηκαν εμπόδιο για τους χιλιάδες δρομείς που έτρεξαν το πρωί της Κυριακής στον 4ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα εν μέσω πανδημίας.

Τηρώντας αυστηρά το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας η διοργάνωση που έγινε θεσμός στη Λάρνακα επέστρεψε μετά την περσινή αναγκαστική απουσία λόγω της πανδημίας και τόσο οι δρομείς όσο και οι θεατές την απόλαυσαν.

Την πρώτη εκκίνηση της ημέρας, στις Φοινικούδες, έδωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, με τον Μάριο Πολυβίου, εκπρόσωπο του Radisson Blu, ονομαστικού χορηγού της διοργάνωσης. Συνδιοργανωτής της μεγάλης αυτής γιορτής, ο Δήμος Λάρνακας, καθώς χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά των ανθρώπων του Δήμου δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί μία ακόμη άρτια διοργάνωση, ακόμη και υπό καταρρακτώδη βροχή.

Συμμετοχές από 72 χώρες υπήρχαν στον 4ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, με πιο… μακρινή συμμετοχή αυτή από το Χονγκ Κονγκ, στα 7.710 χιλιόμετρα από την Κύπρο, μετά από 16 ώρες πτήσης! Από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και το Ισραήλ προέρχονται οι περισσότεροι δρομείς που συμμετείχαν στον 4ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας. Ο γηραιότερος δρομέας στον Μαραθώνιο των 42χλμ. ήταν ο 72χρονος Σταμάτης Βατράνης από την Ελλάδα.

Οι νικητές των διαδρομών και τα ρεκόρ αγώνα!

Με ρεκόρ αγώνα σημαδεύτηκαν οι διαδρομές του Μαραθωνίου τόσο στους Άνδρες όσο και στις Γυναίκες. Στους Άνδρες πρώτος τερμάτισε ο Ρώσος Βάντισλαβ Σούκιν με χρόνο 2:31:20 (χρόνος που συνιστά νέο ρεκόρ αγώνα), με τον Πάβελ Μπορόντιν (2:36:44) και τον Χαράλαμπο Κανιό (2:42:05) να ακολουθούν. Στις γυναίκες πρώτη με ρεκόρ αγώνα η Ιρένα Κουτουράκοβα με χρόνο 3:06:01. Την τριάδα συμπλήρωσαν Ελένη Ιωάννου (3:10:49) και Χριστίνα Κουρρή (3:23:18).

Στον Ημιμαραθώνιο Ανδρών, πρώτος τερμάτισε ο Γιώργος Μίνος από την Ελλάδα με χρόνο 1:12:45 (είχε κερδίσει στα 10 χιλιόμετρα στη διοργάνωση του 2018), με τον Άλεξ Κοντίκο (1:15:00) και τον Γιώργο Χαράκη (1:16:07) να ακολουθούν. Στον Ημιμαραθώνιο Γυναικών πρώτη τερμάτισε η Τζένιφερ Τομάζου με χρόνο 1:25:43, στη δεύτερη θέση η Ερβάν Ελμάς Σούνα (1:29:10) και στην τρίτη θέση η Μινέ Ντεβρίν (1:33:18).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός Μαραθώνιος φιλοξένησε το Παγκύπριο πρωτάθλημα Μαραθωνίου του ΚΟΕΑΣ, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη στο αγωνιστικό σκέλος. Πρώτος στο Παγκύπριο πρωτάθλημα στην κατηγορία των Ανδρών ήταν ο Πάβελ Μπoρόντιν του ΓΣΠ με χρόνο 2:36:44. Στην κατηγορία των Γυναικών, πρώτη τερμάτισε η Ελένη Ιωάννου του ΓΣΠ με χρόνο 3:10:49.

Στα 10 χιλιόμετρα νικητής στους Άνδρες αναδείχτηκε ο Χρίστος Καλλίας με χρόνο 32:40, με τον Μπαλτάζαρ Λάριτζ δεύτερο (33:07) και τον Σλάλα Αράμπι τρίτο (33:11). Πρώτη στις Γυναίκες η Ρωσίδα Μαρία Σπιτσίνα με χρόνο 36:13 και την τριάδα συμπλήρωσαν Μαρία Παπαναστασίου (39:27) και Νικίτα Ολένα (41:51).

Ο Γιώργος Ττοφή, ο οποίος είχε κερδίσει στον πρώτο Μαραθώνιο, το 2017, φέτος συμμετείχε στα 5 χιλιόμετρα και τερμάτισε πρώτος με χρόνο 16:08, αφήνοντας πίσω του τον Νικόλα Φράγκου (16:18) και τον Ελλαδίτη Ματθαίο Ματζιάρ (16:27). Στα 5 χιλιόμετρα των Γυναικών νικήτρια αναδείχτηκε η Χριστίνα Εικοσάρη με χρόνο 18:41, δεύτερη η Μαρία Σωτηρίου (19:19) και τρίτη η Ρέιτσελ Μέρφι (20:47).

Συγκίνηση με τον αγώνα του Γιώργου Μπέλλου, αθλητή με μειωμένη όραση που έτρεξε χωρίς συνοδό χάρις στο γρηγορότερο δίκτυο της Ευρώπης, Cyta! «Ένιωσα ελεύθερος», δήλωσε ο αθλητής!

Η πιο ξεχωριστή στιγμή του φετινού Μαραθωνίου ήταν αναμφίβολα η ειδική διαδρομή Cyta Special Edition Race! Ο αθλητής με μειωμένη όραση Γιώργος Μπέλλος έζησε την εμπειρία του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας με τη βοήθεια του δικτύου της Cyta! Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στα χρονικά των δρομικών διοργανώσεων της Κύπρου συμμετείχε αθλητής με μειωμένη όραση χωρίς το συνοδό του, ενώ την εκκίνηση για τη Cyta Special Edition Race έδωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Χάρη στην πλήρη υποστήριξη της Cyta και των καινοτόμων τεχνολογιών που παρέχει, ο Ελλαδίτης αθλητής Γιώργος Μπέλλος κατηγορίας Τ13, έτρεξε χωρίς συνοδό στον 4ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας σε μια ειδική διαδρομή Powered by Cyta. Ο αθλητής έφερε μια ειδική κάμερα πάνω του, η οποία  έστελνε live εικόνα της διαδρομής μέσω του  δικτύου της Cytamobile-Vodafone στον προπονητή του, Γιώργο Γκούντα που τον καθοδηγούσε από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις Φοινικούδες.

Μετά το τέλος της διαδρομής, ο Γιώργος Μπέλλος δήλωσε ότι «ένιωσα ελεύθερος. Για πρώτη φορά έτρεξα σαν μικρό παιδί. Αν θέλετε, έτσι ξανατρέχω τώρα»!

Η Οργανωτική Επιτροπή του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας, σε συνεργασία με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες Ελλάδος, και έχοντας ως φάρο το δικαίωμα συμμετοχής αθλητών με αναπηρίες σε μεγάλες διοργανώσεις στήριξαν τη συμμετοχή του αθλητή με την τεχνολογία του δικτύου κινητής της Cyta .

Ο Γιώργος Μπέλλος, με ποσοστό αναπηρίας 95%, κάλυψε την ειδική διαδρομή 2,5 χιλιομέτρων χωρίς συνοδό, αλλά με τη σιγουριά και την ασφάλεια της τεχνολογίας της Cyta, του γρηγορότερου δικτύου κινητής στην Ευρώπη.

Σ’ αυτή την ειδική διαδρομή έτρεξε και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες Ελλάδος και παγκόσμιος τυφλός πρωταθλητής Χρήστος Κορομήλας, όπως και η Χρύσα Γκουντενούδη. Ο κ. Κορομηλάς είναι και Πρόεδρος του συλλόγου «Ιωνάς – Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής ΑμεΑ» με έδρα την Αθήνα, ενώ η Χρύσα Γκουντενούδη υπήρξε 8η Ολυμπιονίκης (στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είχε τρέξει στη σκυταλοδρομία 4Χ400 με τη Φανή Χαλκιά, τη Χαρίκλεια Μπούντα και τη Δήμητρα Ντόβα).

Η φιλανθρωπική πλευρά του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας

Η φιλανθρωπική πλευρά του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας είναι κυρίαρχη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του και οι διοργανωτές συνεχίζουν και φέτος το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Ο Μαραθώνιος στήριξε φέτος το Ronald McDonald House of Charities Κύπρου, το Ίδρυμα Χριστίνα Αποστόλου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και τα Special Olympics Κύπρου, ενώ ο Stoiximan Κύπρου στήριξε το Ιασόνειο Κέντρο – Χρώματα Ζωής και το Κέντρο για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες «Άγιος Λάζαρος» και η Nexters στήριξε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας και Συσσίτιο Λάρνακας.

Μάλιστα, η νέα διαδρομή των 2,5 χλμ McDonald’ Teens Race στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία χαρίζοντας χαρά στους εφήβους που συμμετείχαν!

Με τη λάμψη Γιαννιώτη και Πολύζου

Με τη λάμψη κορυφαίων αθλητών από την Ελλάδα διεξήχθη ο 4ος Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας.

Σπουδαίες προσωπικότητες έδωσαν το «παρών» τους, όπως ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος έτρεξε στα 10 χλμ. ως μέλος της ομάδας του Stoiximan Cyprus.  Ο Ελλαδίτης πρωταθλητής της κολύμβησης είναι ασημένιος ολυμπιονίκης στα 10 χιλιόμετρα κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Επίσης η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος, Μαρία Πολύζου, έτρεξε και φέτος στον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας.  Πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής, πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης και κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στον Μαραθώνιο, πρέσβειρα πλέον του ελληνικού αθλητισμού, ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν από ένα περίπου χρόνο έδωσε τον πιο σημαντικό της αγώνα, αφού πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού. Σήμερα συνεχίζει με πείσμα, αποτελώντας παράδειγμα για όλους όσοι δίνουν τις δικές τους μάχες στη ζωή.

Έντονη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στη Λάρνακα

Την εκκίνηση του Μαραθωνίου στις 07:00 και του Ημιμαραθωνίου στις 07:05 έδωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας. Ενεργή παρουσία στον 4ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας είχαν και εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, έτρεξαν στον Ημιμαραθώνιο για καλό σκοπό, αφού ο πρώτος έτρεξε για το Ίδρυμα Χριστίνα Αποστόλου και ο δεύτερος για τους Μικρούς Ήρωες. Μάλιστα, στα 21 χιλιόμετρα έτρεξε και ο βουλευτής του ΔΗ.ΚΟ, Χρύσης Παντελίδης για το Ίδρυμα Χριστίνα Αποστολού και μαζί με τον Υπουργό Υγείας «έσπασαν» το φράγμα των 2 ωρών!

Ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, έδωσε το σήμα της εκκίνησης των 10 χιλιομέτρων, ενώ έκανε και τις απονομές στους νικητές του Ημιμαραθωνίου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβερωφ Νεοφύτου ήταν στην εκκίνηση της ειδικής διαδρομής με τον αθλητή με μειωμένη όραση στις 11.15, παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα δίπλα στους αθλητές, παρά τη δυνατή βροχή, περνώντας από όλα τα περίπτερα των χορηγών του Μαραθωνίου, ενώ πραγματοποίησε και τις απονομές στους νικητές του Μαραθωνίου.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, που στηρίζει διαχρονικά τον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, έδωσε το σήμα της εκκίνησης των 5 χιλιομέτρων, πραγματοποιώντας στη συνέχεια τις απονομές στα 10 χιλιόμετρα. Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έτρεξε στα 5 χιλιόμετρα μαζί με την πρωτοβουλία MFA and Friends του Υπουργείου Εξωτερικών με ομάδα διπλωματών και ακολούθων από πρεσβείες.

Το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, Κλεάνθης Κουτσόφτας. Τέλος, τις απονομές στους νικητές των 5 χιλιομέτρων έκανε ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.  

Ο πρώτος πράσινος μαραθώνιος

Ο Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας είναι ο πρώτος πράσινος μαραθώνιος της Κύπρου ήδη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του το 2017, με «πράσινο πρωτόκολλο» που ακολουθείται πιστά κάθε χρόνο. Φέτος, είχε ετοιμαστεί αντίστοιχο πράσινο πρόγραμμα υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Κλέλιας Βασιλείου.

Οι μεγάλοι υποστηρικτές

Οι χορηγοί του 4ου  Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας:

Ονομαστικός Χορηγός: Radisson Blu Hotel

Χορηγοί:  Stoiximan, McDonald’s, Unicars, Petrolina, Telecom Partner Cyta, Nexters, Aegean,  Perskindol, Public, Agros, Power Health, Mikel, Kellogg’s, GARMIN Επίσημος Χρονομέτρης, Gatorade, Titan Office Furniture, ACS,  Haris Kyriakides, D.Marinou, Maricorp, Hosting B2B, Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, 1000miles First Step, GreenDot, Τιμιος Σταυρός, ENA, STIRIXIS, ASG Leasing,  Carlsberg, Fast & UP.

Χορηγός Επικοινωνίας – OMEGA Channel.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως τον 4ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας κάλυψαν τηλεοπτικά ο OMEGA Channel με ζωντανή μετάδοση από τις 11:00 ως τις 13:00 και ραδιοφωνικά ο SuperΣΠΟΡ FM από τις 10:00 ως τις 12:00.

H Οργανωτική Επιτροπή του 4ου Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές για την πολύτιμη συνεισφορά τους, όπως επίσης και τους χορηγούς που στήριξαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο: http://larnakamarathon.com/

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor