«Η Κερύνεια στις μνήμες των εκτοπισμένων Ελλήνων κατοίκων της», της Θεοφανώς Κυπρή

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου συνδιοργάνωσε με τον Λαογραφικό Όμιλο Κερύνειας, εκδήλωση για την παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας με τίτλο «Η Κερύνεια στις μνήμες των εκτοπισμένων Ελλήνων κατοίκων της», της πρώην Ανώτερης Ερευνήτριας του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Θεοφανώς Κυπρή.

Η εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου και τίμησαν με την παρουσία τους άτομα από το χώρο των επιστημών και τεχνών. 

Η έκδοση, που αποτελεί σημαντική συμβολή στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα πόλης της Κερύνειας, περιέχει αυθεντικές μαρτυρίες πολλών Κερυνειωτών κι άλλων κατοίκων της, που προέρχονται από το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. Αναμνήσεις πολύτιμες,  βιώματα ποικίλα, εμπειρίες διάφορες, περιγραφές πλούσιες ξαναζωντανεύουν έναν κόσμο ολόκληρο, τον κόσμο της Κερύνειας, με τις καθημερινές του συνήθειες, τις παραδοσιακές του αξίες και τις αντιλήψεις του, τους κοινωνικούς του θεσμούς, τα έθιμα και τις παραδόσεις του, τους εθνικούς του αγώνες. Μέσα από τις αφηγήσεις-μνήμες που δημοσιεύονται, φωτίζονται πολλές πτυχές της κοινωνίας της Κερύνειας, που ανασυνθέτουν την εικόνα της ζωής και της δράσης των ανθρώπων της από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1974, αναδεικνύοντας συγχρόνως την τρισχιλιετή ιστορία της πόλης και την πλούσια ελληνική της παράδοση, που τόσο έχουν αλλοιώσει σήμερα  οι Τούρκοι κατακτητές.
 

  

Το βιβλίο εκδόθηκε με την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και του Δήμου Κερύνειας.
 

  

  

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor