Οι Ούγγροι της Κύπρου γιόρτασαν την εθνική τους εορτή

Η Ουγγαρία γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας της στις 23 Οκτωβρίου και την 65η επέτειο της Επανάστασης και της Μάχης για Ελευθερία το 1956. Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και Κύπρο κ. Erik Haupt μαζί με την Δρ. Krisztina Lakos, Επιτετραμμένη του Γραφείου Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Κύπρο και ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ουγγαρίας στην Κύπρο κ. Κωστάκης Λοΐζου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, δεξίωση στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia.

Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, Υπουργός Υγείας, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη δεξίωση εκ μέρους της κυβέρνησης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Εκκλησίας της Κύπρου, πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος, καθώς και διακεκριμένοι καλεσμένοι από την οικονομική και κοινωνική ζωή της Κύπρου. Επίσης, παρούσα ήταν και η κα. Elizabeth Spehar, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), Ούγγροι που υπηρετούν στην UNFICYP, καθώς και Ούγγροι που κατοικούν στην Κύπρο.

Ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και Κύπρο, κ. Erik Haupt αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου - Ουγγαρίας, καθώς και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε θέματα οικονομίας, εμπορίου, τουρισμού, επενδύσεων και πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Την Κύπρο και την Ουγγαρία συνδέουν πάνω από 8 αιώνες αμοιβαίας φιλίας και αλληλεπίδρασης, προάγοντας την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών. Χιλιάδες Ούγγροι επισκέφθηκαν την όμορφη Κύπρο την προηγούμενη χρονιά απολαμβάνοντας τη φύση, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Αρκετές εκατοντάδες από αυτούς έχουν ακόμη επιλέξει την Κύπρο ως δεύτερη τους κατοικία, μέσω γάμου ή επαγγέλματος. Είμαστε επίσης πολύ περήφανοι για τον υψηλό αριθμό Κυπρίων που επιλέγουν να συνεχίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση τους στην Ουγγαρία. Οι Κύπριοι φοιτητές που σπούδασαν στα πανεπιστήμια της Ουγγαρίας τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν την καλύτερη εκπροσώπηση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Στηρίζουμε τις πολιτιστικές δράσεις του Κυπρο-ουγγρικού Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για το εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί».

«Χαιρετίζουμε επίσης το γεγονός ότι οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών έγιναν συχνότερες, με τελευταία την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βουδαπέστη, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας κ. Péter Szijjârtô, με στόχο την εμβάθυνση και επέκταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ως αποτέλεσμα των διευρυμένων διαβουλεύσεων, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για μια ακόμη επίσκεψη εντός των επόμενων 6 μηνών. Επιπλέον, τον Νοέμβριο ο Πρόεδρος της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης κ. László Kövér θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπογραφεί τρία Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των χωρών μας: συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της γεωργίας και της διαχείρισης των υδάτων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουγγαρία υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας».

Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης κ. Erik Haupt τόνισε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ουγγαρία δεσμεύονται να διασφαλίσουν τη συνεχή εμπλοκή και συνεννόηση της ΕΕ με τους ανατολικούς και νότιους εταίρους της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας. «Η Ουγγαρία ανέκαθεν υποστήριζε σταθερά τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσω διαλόγου», κατέληξε.

Ο κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας αρχικά ανέφερε ότι τις δύο χώρες ενώνουν κοινοί πολυετείς αγώνες υπέρ της ελευθερίας και ενάντια στην καταπίεση. Στη συνέχεια, εξήρε τη σημασία των συνεκτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες ολοένα και ενισχύονται, κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα εμπορίου, εκπαίδευσης, πολιτισμού, τουρισμού και επενδύσεων. Ο Υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για διεύρυνση των πεδίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε καίρια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό. Αφού ευχαρίστησε την ουγγρική αντιπροσωπία που υπηρετεί στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1995, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουγγαρίας για τη διαχρονική στήριξή τους στις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor