Το θέμα των βιώσιμων πολιτικών στην Κύπρο στο επίκεντρο του 2ου Cyprus Forum

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Cyprus Forum το απόγευμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου. Το Cyprus Forum διοργανώθηκε από το μη κερδοσκοπικό μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Για ακόμα μια φορά κατάφερε να μαζέψει πέραν των 500 συμμετεχόντων στην αίθουσα και αρκετών εκατοντάδων διαδικτυακά, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και της πολιτειακής ηγεσίας

Πάνω από 65 καλεσμένοι ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό πλαισίωσαν τις εργασίες του συνεδρίου, με την παρουσία τους, τόσο στα δια ζώσης πάνελ όσο και διαδικτυακά, γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που συνδέονται με το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης της Κύπρου μέχρι το 2040.

Το Cyprus Forum είχε ως στόχο μέσα από το διάλογο να βελτιώσει και να προωθήσει βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προσελκύοντας πολιτικούς ηγέτες από Κύπρο και εξωτερικό, εξέχουσες προσωπικότητες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον χώρο των ΜΜΕ, του επιχειρείν, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Ο απώτερος  σκοπός έχει επιτευχθεί: οι εργασίες του φόρουμ κατάφεραν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για βελτίωση της ποιότητας του τρόπου λήψης αποφάσεων (policymaking) μέσω του διαλόγου που αναπτύχθηκε.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι η σύνθεση των πάνελ από μόνη της έστελνε ηχηρά μηνύματα αφού οι διοργανωτές φρόντισαν να προέρχεται τόσο από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, όσο και να διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των ομιλητών και των ομιλητριών ως προς την διάσταση του φύλου.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Cyprus Forum Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Forum κατάφερε να γίνει πλέον θεσμός και να αποτελεί σημείο αναφοράς στη συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας. 

Στην ομιλία της, η Προέδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στην βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μετά την πανδημική κρίση και στην την κατεπείγουσα ανάγκη ριζικής αναθεώρησής του αναπτυξιακού μοντέλου. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι η ευημερία των Κυπρίων πολιτών πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για βιώσιμη ανάκαμψη στην επιτακτική ανάγκη για μετάβαση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε πιο βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης.

Με τη σειρά του ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα τέτοιων διοργανώσεων για τη δημοκρατία αλλά και τον κοινωνικό διάλογο επισημαίνοντας παράλληλα πως οι πολίτες χαράζουν το δρόμο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. 

Στο ρόλο των πολιτών στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον στην Ευρώπη αναφέρθηκε στη διαδικτυακή ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σημειώνοντας παράλληλα τον ενισχυμένο ρόλο της Κύπρου στην περιφερειακή ειρήνη και ευημερία.

Στη διάρκεια των εργασιών του Cyprus Forum αναπτύχθηκαν πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας όπως για παράδειγμα η υγεία, η οικονομία, επιχειρηματικότητα, ναυτιλία, το περιβάλλον, η ισότητα και η τεχνολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τo Cyprus Forum:

τηλ.: +357 22 678 670, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: contact@cyprusforum.cy, ιστοσελίδα: https://www.2021.cyprusforum.cy/

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor