Η Κοινότητα του Αγίου Λουκά του Ιατρού έχει πλέον σπίτι

Σε μια σεμνή τελετή έγινε η τοποθέτηση του Θεμέλιου Λίθου στο κτήριο που θα στεγάσει το όραμα της Κοινότητας του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Η Κοινότητα Αγίου Λουκά του Ιατρού είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που συστάθηκε το 2008 έχοντας ως όραμα να προσφέρει στα άτομα με αναπηρίες ένα ζεστό και ασφαλές καταφύγιο και στους οικείους τους ανακούφιση και συμπαράσταση στη δύσκολη πορεία της ζωής τους.

Αποτελούν μια οικογένεια που συμμερίζεται το ίδιο όραμα, την ίδια αποστολή και συμπορεύεται στην υλοποίηση των ίδιων στόχων με πίστη, συμψυχία, αλληλοϋποστήριξη και αγάπη. Και όπως μια οικογένεια, θέτουν το κάθε μέλος αυτής της Κοινότητας στο επίκεντρο της έγνοιας και της φροντίδας ώστε να διεκδικεί αυτά που δικαιούται κάθε άνθρωπος: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ένταξη και συμμετοχή στον κοινοτικό βίο.

 

Όραμα:
Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε τεμάχιο γης στο Φιλάνι στη Λευκωσία που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από την Ιερά Μονή Μαχαιρά. Πρόκειται για ένα πολυδύναμο χώρο, σωστά στελεχωμένο και άρτια εξοπλισμένο όπου τα άτομα με αναπηρίες θα τυγχάνουν της κατάλληλης φροντίδας και παραγωγικής απασχόλησης. Θα λαμβάνουν επίσης διάφορες θεραπείες π.χ. λογοθεραπεία, υδροθεραπεία, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.ο.κ. Γύρω από το κεντρικό κτήριο θα υπάρχουν σπίτια στα οποία τα άτομα αυτά θα μπορούν να διαμένουν μόνιμα ή να διανυκτερεύουν προσωρινά.

 

Ο χώρος:
Το κτηριακό συγκρότημα θα αποτελείται από ένα τριώροφο κεντρικό κτήριο διημέρευσης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και 6 ανεξάρτητες κατοικίες για διανυκτέρευση. Το κεντρικό κτήριο θα λειτουργεί ημερησίως και θα χωρίζεται σε τμήμα παιδιών/εφήβων και τμήμα ενηλίκων. Στο υπόγειο-ισόγειο θα βρίσκεται η πισίνα και όλες οι αίθουσες θεραπειών και αποκατάστασης. Στον πρώτο όροφο θα υπάρχουν μεγάλες αίθουσες για διεξαγωγή σεμιναρίων και διαφόρων εκδηλώσεων. Σε ξεχωριστό κτήριο θα μπορούν οι εθελοντές της Κοινότητας να εργάζονται και να παράγουν προϊόντα τα οποία θα πωλούνται για να βοηθείται οικονομικά η λειτουργία του χώρου.

Το όλο έργο θα ολοκληρωθεί σε φάσεις και η κάθε φάση θα λειτουργεί αυτόνομα.

Η διαμονή:Οι έξι (6) κατοικίες, οι οποίες συνορεύουν με το κεντρικό κτήριο, θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένες και εξοπλισμένες ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ενοίκων τους παρέχοντας τους τις απαραίτητες διευκολύνσεις διαμονής, διακίνησης και ασφάλειας. Η κάθε κατοικία θα μπορεί να φιλοξενεί σε μόνιμη ή/σε προσωρινή βάση μέχρι και οκτώ (8) αναπήρους ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναπηρίας τους.

Ημερήσια φροντίδα:
Ως κέντρο διημέρευσης, η Κοινότητα Αγίου Λουκά του Ιατρού θα προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης, συμβουλευτικής, κοινωνικοποίησης και αποκατάστασης σε ολοήμερη βάση προκειμένου οι ανάπηροι συνάνθρωποί μας να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καθημερινές απαιτήσεις της διαβίωσης τους (αυτόνομη ή ημιαυτόνομη) όπως επίσης ψυχαγωγία και άθληση.

Θεραπευτικά προγράμματα:
Στις αίθουσες θεραπειών και αποκατάστασης που θα περιέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα άτομα με αναπηρίες θα λαμβάνουν θεραπείες όπως υδροθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.ο.κ. σύμφωνα με το ατομικό τους πρόγραμμα από έμπειρο προσωπικό.

Υποστηρικτικά προγράμματα:
Μέσα στα πλαίσια των υποστηρικτικών προγραμμάτων της, η Κοινότητα θα προσφέρει προγράμματα κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, προγράμματα ψυχαγωγίας, εργαστήρια/δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, γυμναστική και άθληση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  έγινε η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ιδρύματος. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος , ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, στη δική του ολιγόλεπτη προσφώνηση δήλωσε ότι η εκκλησία δεν παραμένει αμέτοχη αλλά αντίθετα στηρίζει με κάθε τρόπο κοινωφελή έργα όπως την Κοινότητα Αγίου Λουκά του Ιατρού.  Στη συνέχεια ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής κ. Ησαίας εξήγγειλε τρόπους με τους οποίους η Μητρόπολη διατίθεται να βοηθήσει την Κοινότητα. Όπως ο ίδιος δήλωσε, θα διενεργηθούν εράνοι σε όλες τις εκκλησίες της περιφέρειας Ταμασού, επίσης λόγω της αγάπης του μητροπολίτη προς τον πολιτισμό, θα διοργανώσει συναυλίες στην Ρωσική εκκλησία για να επιπλέον στήριξη της κοινότητας. Ανέφερε ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι απαραίτητες για να καταστεί η Κύπρος ένα εργαστήρι κοινωνικής πρόνοιας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τόσο ο Γενικός Διευθυντής όσο και λειτουργοί της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Ο κ. Θεοδόσης Τσιόλας  στη σύντομη τοποθέτησή του τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας τέτοιων έργων στον τόπο μας και επαναβεβαίωσε την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας στο όλο έργο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κοινοτάρχες, εθελοντές και μέλη της κοινότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες www.koinotitaagioulouka.com

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor