Έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας για την Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD)

Με έναρξη την ενημερωτική παρουσίαση που έγινε ενώπιο των εκπροσώπων των ΜΜΕ την Τρίτη, 6 Ιουλίου, η εταιρεία Novartis Pharma Services Inc. Cyprus, ξεκινάει επίσημη εκστρατεία ενημέρωσης για την Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD), η οποία ευθύνεται για πάνω από το 85% όλων των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο.

Την ενημερωτική παρουσίαση ανέλαβαν οι έγκριτοι καρδιολόγοι Δρ. Θεόδωρος Χριστοδουλίδης,  Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου και Δρ. Φοίβος Συμεωνίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης.

Η εκστρατεία, έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και τους τρόπους διαχείρισής της, αφού, όπως τονίστηκε από τους παρευρισκόμενους ιατρούς, η επιβάρυνση της Αθηροσκληρωτικής Καρδιαγγειακής νόσου είναι αποτρέψιμη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι η αυξημένη χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας LDL-C, η οποία ονομάζεται και «κακή χοληστερόλη».

Όπως εξήγησαν οι ιατροί, ως αθηροσκλήρωση ορίζεται η συσσώρευση λιπώδους υλικού στην εσωτερική επιφάνεια της αρτηρίας, η οποία ονομάζεται και «αθηρωματική πλάκα». Αυτές οι πλάκες είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης «κακής χοληστερόλης» με την πάροδο του χρόνου. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν σημαντικά συμπτώματα μέχρι την απρόσμενη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας, η οποία προκαλεί καρδιακή προσβολή ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με βάση μεγάλες μελέτες, οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση της χοληστερόλης του αίματος και των δυσλιπιδαιμιών υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης επεισοδίων ASCVD συσχετίζεται με την LDL-C και συνιστούν – εκτός από αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. διατροφή, σωματική δραστηριότητα κτλ), θεραπείες για τη μείωση και τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων LDL-C.

Τα στατιστικά που αναφέρθηκαν στην πρώτη παρουσίαση αποδεικνύουν την ανάγκη για άμεση δράση εκ μέρους, τόσο του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου όσο και της πολιτείας. Συγκεκριμένα, η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων και αναπηρίας παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται και προβλέπεται ότι θα φτάσει σχεδόν τα 24 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, έως το 2030.

To έναυσμα για την ενημερωτική εκστρατεία της Novartis Pharma Services Inc. Cyprus αποτέλεσε το θετικότερο εκ των στατιστικών της νόσου που αναφέρει ότι το 75% των υποτροπιαζόντων καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσαν να προληφθούν, ιδίως με καλύτερο έλεγχο της LDL-C των ασθενών (χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακή χοληστερόλη»), η οποία αποτελεί τον πιο εύκολα τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται εντατική και ενδελεχής ενημέρωση του κοινού σ’ ότι αφορά τους τρόπους πρόληψης της νόσου, τόσο με τη βελτίωση το τρόπου ζωής όσο και με την επιλογή της καταλληλότερης και αποτελεσματικότερης φαρμακευτικής αγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια επισκεφθείτε την ιστοσελίδα FightCVD.com

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor