Λιγότερο ανησυχούν οι νέοι της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή

Με αφορμή την πρόσφατη Ημέρα της Γης, η κοινοπραξία του Προγράμματος  End Climate Change, Start Climate of Change Climate of Change δημοσιεύει μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και στην Κύπρο, ανάμεσα σε 23 άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα  κυριότερα ευρήματα της έρευνας στην Κύπρο προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς διαφαίνεται το  γεγονός πως οι νέοι της χώρας μας δεν θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, δίνοντας ταυτόχρονα περισσότερη βαρύτητα στα οικονομικά ζητήματα. Η ανησυχία αναφορικά με την κλιματική αλλαγή μεταξύ των νέων Κυπρίων είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η έρευνα καλείται να απαντήσει στο ερώτημα: Πόσο ανησυχούν οι νέοι για την κλιματική αλλαγή; και να χαρτογραφήσει τη γνώση τους γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις πηγές ενημέρωσής τους, την άποψή τους για το οικονομικό μοντέλο της χώρας τους, την πρόθεσή τους να αναλάβουν δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία που σκιαγραφούν την αντίληψη των νέων της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή. Την έρευνα πραγματοποίησε η κοινοπραξία του προγράμματος End Climate Change, Start Climate of Change, με στόχο τη σκιαγράφηση των απόψεων των νέων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και γενικότερα τη βιωσιμότητα του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου.

Την ίδια στιγμή, περίπου ένας στους πέντε νέους Κύπριους ανησυχεί για τις μεταναστευτικές ροές - ποσοστό μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου – χωρίς, ωστόσο, να την  συνδέει με την κλιματική αλλαγή, γεγονός που καθιστά τον όρο «κλιματική μετανάστευση» σχετικά άγνωστο στην πλειονότητα των νέων της Κύπρου. 

Με τις βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των νέων στην Κύπρο αναφορικά με το πολιτικο-οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας σε σχέση με το περιβάλλον. Περίπου το 77% των νέων συνδέουν τα καταναλωτικά μοτίβα της κοινωνίας μας με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και πιστεύουν πως αν οι κυβερνητικές πολιτικές δεν επιληφθούν των ζητημάτων της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής τότε αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση έχει εσφαλμένες προτεραιότητες, πράγμα το οποίο θα βλάψει την οικονομία (72%).

Συνοπτικά,  παρατηρείται πως η συνολική ενασχόληση των νέων της Κύπρου με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι σχετικά χαμηλή. Το θετικό, βέβαια, είναι πως ένα ποσοστό της τάξεως του 61% είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν με το ζήτημα και να υποστηρίξουν μέσω της ψήφου τους πολιτικούς που δίνουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής μετανάστευσης.

Θεωρείται αναγκαίο να αναφερθεί ότι στην πολύπλοκη σημερινή εποχή οι απαιτήσεις μας από τους νέους είναι πολύ διαφορετικές από ότι πριν μερικά χρόνια όσον αφορά τις γνώσεις τους και τις ασχολίες τους με θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Στην εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης και της άμεσης πρόσβασης σε πληροφόρηση και γνώση οι νέοι εμφανίζονται λιγότερο διατεθειμένοι να μάθουν και να εμπλακούν σε κοινωνικές δράσεις που θα αποσκοπούν στο γενικότερο καλό.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor