«Μικροί Κοινωνικοί Επιχειρηματίες»

Η εισαγωγή της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ως καινοτομίας στο Δημοτικό Σχολείο, με σκοπό την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, στάσεων και αντιλήψεων στους μαθητές και στις μαθήτριες αποτέλεσε τον στόχο υπό έμφαση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών Α΄, κατά τις σχολικές χρονιές 2018-2020.  Το σχολείο συμμετείχε επιτυχώς στο πρόγραμμα Erasmus+ Βασική Δράση 2, σε συνεργασία με ακόμα ένα σχολείο της περιοχής, το Δημοτικό Σχολείο Πάνω Πολεμιδιών-Καρμιώτισσας.

 

 
Στόχος του προγράμματος ήταν η γνωριμία και η ενασχόληση με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή την προώθηση πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων με σκοπό την κοινωνική καινοτομία.  Παράλληλα με τις επιχειρηματικές δεξιότητες, το πρόγραμμα ενίσχυσε τις ηθικές αξίες, την ενσυναίσθηση, την κοινωνική ευθύνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η επιχειρηματικότητα, όπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί στα σχολεία, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κύριο στόχο της εκπαίδευσης που είναι η ανάπτυξη των ηθικών και κριτικών ενηλίκων, έτσι ώστε να ζούμε σε έναν ειρηνικό και δημιουργικό κόσμο.

Προκειμένου να επωφεληθούν περισσότερο οι μαθητές και οι μαθήτριες από αυτή την προσέγγιση, υλοποιήσαμε δραστηριότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας χρησιμοποιώντας την CLIL (Περιεκτική Εκμάθηση Γλωσσών) και μέσω των Τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, ύφανση, εκτύπωση, ζωγραφική και βίντεο τέχνης) και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (υλικής και άυλης) . Δεδομένου ότι το 2018 αποτέλεσε το Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την ποικιλόμορφη πολιτιστική μας κληρονομιά σε όλη την Ευρώπη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στόχος ήταν η ενθάρρυνση περισσότερων νέων ανθρώπων να ανακαλύψουν και να ασχοληθούν με την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να ενισχύσουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό χώρο. 

 

 
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή άλλων τεσσάρων  σχολείων από χώρες της Ευρώπης. Μαζί με τους εταίρους από την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Σλοβενία, ωθήσαμε τα παιδιά στη δημιουργία προϊόντων για τη στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/τριες και οι κοινότητες των Κάτω και Πάνω Πολεμιδιών εκπαιδεύτηκαν στις θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς!  Κατά την περσινή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη παιδιών στην Ισπανία, η οποία αποτέλεσε μοναδική πολιτιστική εμπειρία για τα παιδιά καθώς είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μνημεία ανεκτίμητης αξίας όπως η Sagrada Familia, το Πάρκο του μεγάλου καλλιτέχνη Antonio Gaudi, το πολιτιστικό χωριό Penelles, τη μεσαιωνική πόλη του Balaguer και άλλα.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Τα παιδιά πρότειναν και δημιούργησαν και πώλησαν  παιχνίδια, ταξιδιωτικούς οδηγούς, παραμύθια, αναμνηστικά δώρα για να είναι διαθέσιμα προς πώληση στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, τα παιδιά υιοθέτησαν χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς όπως μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους ή περιοχές με έντονη πολιτισμικότητα και δουλεύοντας δημιουργικά πρότειναν ευφάνταστα προϊόντα. Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου των Κάτω Πολεμιδιών Α΄ πρότειναν τη Limassopoly, ένα παιχνίδι τύπου μονόπολυ για τη Λεμεσό, μικρό ταξιδιωτικό οδηγό για τα κυριότερα μνημεία του κέντρου της Λεμεσού, κυνήγι θησαυρού για το Κάστρο Κολοσσίου και άλλα. Το σχολείο των Πάνω Πολεμιδιών υιοθέτησε το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια και δημιούργησαν την βιογραφία του καλλιτέχνη μετά από τη διεξαγωγή συνέντευξης.  Επιπλέον, παιδιά άλλης τάξης του σχολείου δημιούργησαν την ιστορία του Μουσείου «Πλουμιστό Ψωμί» μετά από συνέντευξη με την ιδιοκτήτρια.

 

 
Παρόλο που η πανδημία δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό την παρουσίαση των πολιτιστικών προϊόντων, εντούτοις τα παιδιά, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κατάφεραν να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους διαδικτυακά.  Μέσω πλατφόρμας ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά των υπολοίπων χωρών, μίλησαν για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής τους και παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και την υπόσχεση ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Το πρόγραμμα έχει τις δικές του σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε: Facebook: LittleSociopreneurs, Instagram: @littlesociopreneurs2018_20. Επίσης, μπορείτε να δείτε όλες τις δράσεις του προγράμματος στην ιστοσελίδα http://www.littlesociopreneurs.com

Το σχολείο θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια βίου Μάθησης, το οποίο με τις επιχορηγήσεις του έχει δώσει την ευκαιρία στο προσωπικό και των έξι σχολείων να αναπτυχθεί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η ομάδα Erasmus+ του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών Α΄

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Διευθύντρια του σχολείου, κ.Χριστούλα Λουκά.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor