Συμμετοχή του Φόρουμ Μελετών Διεθνούς Ασφάλειας Κύπρου στην Ένατη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Αφοπλισμού

Το Φόρουμ Διεθνούς Ασφάλειας Κύπρου συμμετείχε στην Ένατη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Αφοπλισμού και Μη Εξάπλωσης των Όπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΚ), η οποία διεξήχθη με μορφή τηλεδιάσκεψης στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2020. Το International Security Forum Cyprus (ISF–CY) εκπροσώπησαν ο Διευθυντής Δρ. Γιώργος Λεβέντης και η ερευνήτρια του ιδρύματος Αλέσσια Μπόσσι από το Κόμο της Ιταλίας.

Η διάσκεψη οργανώνεται ετησίως χρηματοδοτούμενη από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και έχει σκοπό την προβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σημαντικού διεθνούς δρώντα στην παγκόσμια υπόθεση της εξάλειψης των ΟΜΚ. 
Το ISF Κύπρου συμμετέχει ανελλιπώς σε αυτή την δράση, η οποία ανήκει στην σφαίρα της δημόσιας διπλωματίας, δηλαδή του δεύτερου διαύλου διπλωματικής δράσης (Track 2 Diplomacy) των ιδρυμάτων της κοινωνίας των πολιτών αλλά συμμετέχουν σ’ αυτή και κρατικοί αξιωματούχοι των Υπουργείων Εξωτερικών Πυρηνικών Δυνάμεων και άλλων χωρών.

Η ετήσια διάσκεψη όπως κι άλλες διαβουλεύσεις, σεμινάρια και συνελεύσεις διοργανώνονται στα πλαίσια οργανωμένου σχεδίου δράσης του Δικτύου Ανεξαρτήτων Δεξαμενών Σκέψης της ΕΕ. Το Δίκτυο ιδρύθηκε από μερικά μόνο ευρωπαϊκά ιδρύματα ερευνών στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, το 2011. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην εναρκτήρια συνδιάσκεψη τον Μάιο του 2011 στις Βρυξέλλες ήταν και ο Διευθυντής του Φόρουμ Διεθνούς Ασφάλειας Κύπρου Δρ. Γιώργος Λεβέντης. 

Μπαίνοντας στο δέκατο έτος της ζωής του το εν λόγω Ευρωπαϊκό  Δίκτυο μετρά στο μητρώο συμμετεχόντων του σχεδόν εκατό Δεξαμενές Σκέψης – προερχόμενες επίσης πέραν της Ευρωπαϊκής Ηπείρου – εξήντα δημοσιευμένες αναλύσεις σε θέματα αφοπλισμού και εικοσιπέντε συνελεύσεις. 

Στη φετινή διάσκεψη ο κατάλογος των ομιλητών ήταν διαφοροποιημένος. Αίσθηση προκάλεσαν δύο συμβάντα, δια πρώτης απουσίας και δια πρώτης παρουσίας. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έστειλε ομιλητή – αν και στην αρχική ημερήσια διάταξη γινόταν αναφορά σε Ρώσο ομιλητή. Την Ρωσική απουσία υπερκάλυψε δεόντως η δυναμική παρουσία για πρώτη φορά αξιωματούχου του Κινεζικού ΥΠΕΞ στα θέματα αφοπλισμού. Ο Φου Κογκ (Fu Cong), Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου/Περιορισμού των Εξοπλισμών (Arms Control Department) του Πεκίνου, έλαμψε δια της παρουσίας του αφού χειριζόμενος απταίστως την αγγλική αντέκρουσε σε αρκετά σημεία τον Αμερικανό ομόλογο του Christopher Ford, εφιστώντας την προσοχή του διεθνούς ακροατηρίου στις σοβαρές προσεγγίσεις του Πεκίνου για πολυμέρεια στο μείζον παγκόσμιο θέμα του αφοπλισμού σε αντίθεση με τις μονομερείς, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες στην Αμερικανική πολιτική επί του καυτού αυτού θέματος.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor