Το Ινστιτούτο Κύπρου ανέπτυξε μοντέλο πρόβλεψης πιθανής ατμοσφαιρικής μεταφοράς ρύπανσης από την έκρηξη στη Βηρυτό

Το Τμήμα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου χρησιμοποιεί το μοντέλο HYSPLIT, για να παρακολουθεί και να προβλέψει πιθανή ατμοσφαιρική μεταφορά ρύπανσης, που προέρχεται από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Στο μοντέλο σωματιδίων HYSPLIT, ένας σταθερός αριθμός σωματιδίων τοποθετείται γύρω από το σημείο ενδιαφέροντος και εξαπλώνεται από το μέσο πεδίο ανέμου. Το μοντέλο υπολογίζει μια τρισδιάστατη κατανομή σωματιδίων (οριζόντια και κάθετη).

Οι διαμορφωμένες μετεωρολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου, χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της τροχιάς αέριων μαζών για 72 ώρες μετά την έκρηξη. Η προσομοίωση περιλαμβάνει πολλαπλές τροχιές από τη θέση της έκρηξης. Με βάση το μοντέλο, οι μάζες αέρα πάνω από το σημείο του ατυχήματος μεταφέρθηκαν σε κάθε περίπτωση προς στα ανατολικά και νότια του Λιβάνου.

Κάθε τροχιά μέλος του συνόλου υπολογίζεται αντισταθμίζοντας τα μετεωρολογικά δεδομένα με σταθερό συντελεστή πλέγματος με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις του παγκόσμιου μοντέλου GFS σε ανάλυση 0,25 μοιρών. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 27 μέλη για όλες τις πιθανές αντισταθμίσεις (βλ. με διαφορετικά χρώματα στο γράφημα).

 

Σημειώνεται επίσης ότι το Ινστιτούτο Κύπρου είχε χρησιμοποιήσει παρόμοιου τύπου μοντέλα παρακολούθησης στην περίπτωση της έκρηξης του Μαρί, αλλά και του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα.

Στα παρακάτω γραφήματα παρατηρούμε ένα συγκρότημα τροχιάς πάνω από 72 ώρες ατμοσφαιρικής μεταφοράς αγροτεμαχίων που προέρχονται από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στη Βηρυτό του Λιβάνου:

Δειτε Επισης

Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor
Πνευματικά δικαιώματα: Χρήση έργων από επιχειρήσεις και καταστήματα